Reikä kengässä ja mitalijahti edessä, mestari pelasti – “Teemun kokoelmasta sopivat”

25.2.2021 / 08:16
Jere Pensas rallin SM-sarjan avauksessa Rovaniemellä tammikuussa (Kuva: Jarno Saari).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallin SM-sarjassa siirryttiin viime vuonna SM4-luokan osalta kilpailemaan V1600-luokan kalustolla. Yksi uutuusluokan menestyjistä on ollut laihialainen Jere Pensas, joka on tehnyt onnistuneen hyppäyksen rallin pariin menestyksekkäiden rallisprint-vuosien jälkeen.

Kun viime vuoden rallin SM-sarjasta oli ajamatta enää viimeinen osakilpailu, Pohjanmaa Ralli Seinäjoella, oli Jere Pensas, 21, SM4-luokan pisteissä neljäntenä. Laihialaisen rattitaiturin mahdollisuus nousta vielä mestariksi oli olemassa, tosin se mahdollisuus oli isosta piste-erosta johtuen varsin pieni. Sen sijaan hopea- ja pronssimahdollisuus oli enemmän kuin realistinen, sijoilla kaksi, kolme ja neljä olevat kuljettajat kun mahtuivat seitsemän pisteen sisään.

Pensaan osalta kilpailuviikonlopun vaikein hetki osui kilpailun katsastukseen.

– Kengässä oli pieni reikä pohjassa ja vanhempi rouva katsastuksessa oli hieman tarkempi näissä asioissa. Sitten oli tunti aikaa etsiä kengät jostain ja Teemun kokoelmasta löytyi sopivat, saatiin sieltä kengät lainaan ja päästiin mukaan kisaan, Pensas muistelee UrheiluUutiset Motorsportin haastattelussa viime vuoden syyskuun tapahtumia.

Teemu tässä kohtaa oli rallin moninkertainen Suomen mestari Teemu Asunmaa, jonka kengillä Pensas ajoi kauden viimeisessä SM-rallissa SM4-luokassa kolmanneksi ja sama oli lopulta sijoitus myös luokan loppupisteissä. Uran ensimmäinen kausi rallin SM-sarjassa toi Pensaalle siis heti SM-mitalin.

– Se kisa meni hyvin ja tuli hyvään paikkaan onnistuminen. Saatiin mitali kotiin. Kyllähän kauteen mahtui onnistumisia ja sitten myös vähän huonompia kisoja, Pensas arvioi.

Viime vuonna SM-sarjan kauden avauksessa Tunturirallissa Pensas oli neljäs ja seuraavasta osakilpailusta Mikkelistä näytti olevan tulossa luokkavoitto, johtoasema ennen kahta viimeistä erikoiskoetta kun oli jo reilut 37 sekuntia, mutta sitten osuma tiessä olleeseen “pattiin” rikkoi auton etupyörän tukivarren ja edessä oli keskeytys. Ensimmäisen palkintosijoituksensa SM-sarjassa Pensas saavutti talvikauden päätösosakilpailusta Joensuusta, missä sijoitus oli toinen.

– Joensuusta jäi hyvä fiilis! Joensuussa on hienot, jouhevat tiet ja kyseessä on kyllä ehdottomasti yksi parhaista talviralleista, ainakin minun makuuni, Pensas kehui.

 

Tämä ei ole pokaalikaupan mainos, vaan Jere Pensaan pokaalikuvaus syksyllä 2017 (Kuva: Pensas Racing).

 

“Molemmat oltiin aika kovapäitä”

Laihialta kotoisin oleva ja Laihialla koko ikänsä asunut Pensas sai innostuksen autourheiluun jo nuorena poikana isänsä Juhan kautta.

– Pienenä tuli käytyä paljon isän mukana ulkomailla katsomassa rallia. Kyllähän se innostus on jo silloin puraissut, vaikka ei niitä kaikkia reissuja muistakaan, kun olin niin pieni, Pensas naurahtaa.

Varsinainen kipinä ajamiseen sen sijaan syttyi kaverin kautta.

– Kaverini sai peltoauton ja siitä sitten innostuin. Aluksi heillä oli aurattu rata pellolla, mutta sitten isä teki samanlaisen radan ja innostukseni kasvoi. Olinkohan yhdeksän vai kymmenen vuotias, kun ajoin ensimmäisen kerran. Tallin nurkasta kaivettiin jotkut piikkipyörät alle ja kuppipenkit alle, niin ei ollut touhu niin vaarallista, Pensas muistelee.

Vaikka tunteja radalla kertyikin paljon ja ikää oli vähän, niin mitään suurempia haavereita ei päässyt sattumaan.

– Ihme, että mitään ei koskaan sattunut, kaverin kanssa kun me molemmat oltiin aika kovapäitä. Kaikenlaista me autoilla kikkailtiin. Jääradalla en ole koskaan autoa kaatanut, Pensas korostaa.

Vuonna 2013 Pensas sai joululahjaksi ensimmäisen Renaultin ja heti seuraavan vuoden maaliskuussa edessä oli ensimmäinen kilpailu, Kipari Sprint Rautavaaralla Ja kuin enteenä tulevasta rallisprint-menestyksestä, Pensas avasi kilpailut heti hienolla kakkossijalla. Vuotta myöhemmin samaisessa kilpailussa Pensas saavutti uransa ensimmäisen rallisprint-voiton. Rallisprint-vuosista Pensaalle on jäänyt paljon pokaaleja ja muita palkintoja, sekä tottakai hienoja muistoja.

– Rallisprintin V1600-luokan mestaruus on tietysti jäänyt mieleen ja vuosi 2018, kun nousin nuorista yleiseen ja tuli yleisen V1600-luokan voitto, Pensas kertaa.

Neljä mestaruutta ja kaksi pronssia rallisprintissä tekevät Pensaasta kaikkien aikojen menestyneimmän nuorten luokassa kilpailleen kuljettajan. Ja vaikka sitä menestystä paljon on tullutkin, niin aivan kuten kaikilla urheilijoilla, pettymyksiltäkään ei Pensas ole välttynyt.

– Rallisprintin Future Cupissa vuonna 2016 Kokkolan osakilpailussa hajosi autosta vaihdelaatikko. No hävittiin sitten Cupin kunkku -titteli parilla pisteellä. Pääpalkintona olisi ollut kymppitonnin pihasauna. Se olisi ollut ihan kiva voittaa. Sen harmittavan kerran auton tekniikka petti, Pensas muistelee reilun neljän vuoden takaista pettymystä.

 

 

“On tullut Suomea kierrettyä”

Pensas on tähän astisella urallaan kilpaillut aina Renault Meganella, niin rallissa, kuin rallisprintissäkin.

– Ihan ensimmäisenä oli Viitalan Jonin tekemä Megane. Sitten kun oli kiirettä rallin ja rallisprintin välillä, kesällä kun ajetiin ralleja soralla ja rallisprinttejä asfaltilla, niin hommattiin toinen auto. Sillä ajettiin yksi ralli ja myytiin pois. 2019 hommattiin uusi Megane, kun vanhempi pyörähti nurin, Pensas taustoittaa.

Kesällä frisbeegolfia ja talvella jääkiekkoa harrastava Pensas sanoo, että vuosien varrella oppia kilpa-auton huoltamisesta on kertynyt sen verran, että ihan ne perushommat ainakin sujuvat. Tärkein apu kaikessa kuitenkin on isä Juha, jonka panos Jeren uralla on ollut korvaamaton.

– Isä on edelleen tärkein taustavoima. Jos ei isältä apuja tulisi, niin tuskin ajaisin kisan kisaa.

Ja kun autourheilu lajina ei ole sieltä halvimmasta päästä, päinvastoin, niin tukijoita ilman muuta tarvitaan joka vuosi. Pensas sanoo, että hänen tukijansa ovat oman alueen yrittäjiä, joista osa on ollut mukana käytännössä Pensas Racing -tiimin kilpailutoiminnan ensihetkistä lähtien.

– On tullut Suomea kierrettyä, viime vuonna Seinäjoen SM-rallissa meni sadan ajetun kilpailun raja rikki, jos lasketaan kaikki harjoituskilpailutkin mukaan. Joku 80 kappaletta on rallisprinttejä ja loput ralleja, ensimmäisen nuottirallinsa Peurunka Rallissa syksyllä 2017 ajanut Pensas laskee.

 

Joskus kova yritys on tuonut ulosajonkin, Turku-Salon SM-rallissa 2018 Megane näytti avoautolta (Kuva: Jari Hotti).

 

“Tavoite on kirkastaa pronssinen mitali”

Rallin SM-sarjan kauden avanneeseen Tunturiralliin tammikuussa Pensas yhdessä kartanlukijansa Jouni Saarijärven kanssa starttasivat yhtenä SM4-luokan ennakkosuosikeista. Kilpailusta tuli kuitenkin vaikeuksien sävyttämä ja tulos oli Pensaalle pettymys.

– Se oli aika farssi! Kolmantena oltiin kisan puolivälissä ja erot eteen ja taakse olivat minuutin luokkaa. Mitään hätää ei ollut. Sitten tuli pyörähdys kasipätkällä ja tietysti niin pieni tie, ettei päässyt kääntymään ja piti mennä varoittamaan takana tulevia. Hävittiin neljä minuuttia ja pudottiin seitsemänneksi. Samalla sijalla tultiin sitten maaliin.

Myös auton tekniikan kanssa oli ongelmia.

– Välillä loppui tehot ja auto ei vain jaksanut mennä. Lauantai-aamuna Siikakämässä auto taas toimi, mutta seuraavalla pätkällä ei. Silti kolmas sija oli aika lailla turvallisesti hallussa, Pensas harmitteli tulossa olleen arvokkaan pistepotin menetystä aivan kilpailun loppuhetkillä.

SM4-luokkaa on nyt ajettu V1600-luokan kalustolla kuuden SM-rallin verran ja joka kerta luokkavoittoon on ajanut eri kuljettaja. Luokka on äärimmäisen tasainen ja sekuntitaistelu armottoman kovaa startista aina maaliin asti. Pensas sanoo, että vaikka Rovaniemeltä pettymys tulikin, niin tavoite tälle kaudelle on SM-mitali ja mieluummin jonkun muun värinen kuin viime vuoden pronssi. SM-sarjan seuraava osakilpailu ajetaan Kouvolassa 6. maaliskuuta.

– Tavoite on tietysti kirkastaa se viime vuoden pronssi. Tietysti nyt kun Rovaniemeltä tuli seitsemäs sija, niin tässä on täysi työ edessä, että mitaleille ylletään. Sen verran kovaa porukkaa luokassa on ja lisää tulee, muun muassa Koski-Lammen Juho on tulossa mukaan. Mitaliin olen tyytyväinen, jos sellainen tänä vuonna saavutetaan, Pensas korostaa.

Tällä viikolla rallimaailman katseet on suunnattu Suomeen ja Rovaniemelle, missä tulevana viikonloppuna ajetaan rallin MM-sarjan kauden toinen osakilpailu. Pensas tottakai aikoo seurata historiallisen kilpailun tapahtumia tiiviisti viikonlopun aikana, tosin sunnuntaina kilpailun ratkaisuhetkillä nuorukainen itse on ratin takana Laukaan SM-rallisprintissä.

– Luulen, että luvassa on aika tasaväkinen ja tapahtumarikas kilpailu. Kuitenkin uusi paikka suurimmalle osalle kuljettajista, niin se varmasti tuo tapahtumia. Suomalaisille tietysti toivon onnistumisia ja odotan, että ovat korkealla, Pensas ennakoi.

Seuraa somessa! Facebook Instagram

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com


Facebook kommentit