Rengasrikot heikensivät tulosta, Lappi tyytyväinen vauhtiinsa – “Meillä oli täällä paras auto”

30.4.2018 / 12:26
Esapekka Lappi ajoi Argentiinassa kahdeksanneksi (Kuva: Toyota Gazoo Racing).

[ A- ] / [ A+ ]

Esapekka Lapin uran ensimmäinen Argentiinan MM-ralli päättyi yleiskilpailun kahdeksanteen sijaan. Kuljettajien MM-sarjassa Lappi on seitsemäntenä.

Argentiina on rallin MM-sarjassa tunnetusti niitä osakilpailuja, missä kokemus on iso osa menestystä. Toista kauttaan Toyotalla kilpailevalle Esapekka Lapille nyt ajettu kilpailu Argentiinassa oli uran ensimmäinen, joten selvää oli, että edessä oli ennen kaikkea oppimatka. Parhaimmillaan Lappi kellotti erikoiskokeilla kertaalleen toiseksi nopeimman ajan ja top kuusi aikoja kertyi 18 erikoiskokeelle yhteensä yhdeksän kappaletta, eli puolet.

– Voin ottaa mukaani kotimatkalle joitain positiivisia asioita urani ensimmäisestä Argentiinan MM-rallista ja vauhtini oli itse asiassa parempaa kuin osasin odottaa. Toki siihen auttoi myös se, että meillä oli täällä paras auto; Ott kontrolloi kärjessä koko rallin ajan, onnittelut hänelle, Lappi kommentoi Toyotan tiedotteessa.

Top kuusi ajat ovat siinäkin mielessä erinomainen tilasto vertaillessa Lapin suorituksia muihin kuljettajiin, että ennen Argentiinan osakilpailua kauden neljässä ensimmäisessä MM-rallissa Lappi oli ajanut erikoiskokeilla kuuden nopeimman kuljettajan joukkoon 44 kertaa, neljänneksi eniten koko MM-sarjassa. Taakse tässä tilastossa jäivät muun muassa Andreas Mikkelsen, Kris Meeke, Jari-Matti Latvala, sekä Elfyn Evans. Tilasto kertoo ennen kaikkea tasaisuudesta.

Ja kun sitä tasaisuutta löytyy ja ne aikaa vievät virheet tai muut ongelmat kuten rengasrikot jäävät pois, niin on selvää, että sijoitukset lopputuloksissa alkavat olla huomattavasti korkeammalla kuin sijoilla 4.-8. kuten Lapilla alkukaudesta.

– Meillä oli viikonloppuna monenlaisia tilanteita kuten rengasrikkoja ja meidän täytyy nyt tutkia mikä aiheutti ne. Vaikka meillä oli paljon sellaisia asioita jotka maksoivat aikaa, niin onnistuimme ajamaan kaikki erikoiskokeet läpi ja keräämään kokemusta, Lappi korostaa.

Alkukauden viidestä osakilpailusta Lappi ja kartanlukija Janne Ferm ovat selviytyneet MM-pisteille neljässä, pisteitä on kasassa 40 ja sijoitus kuljettajien MM-sarjassa on seitsemäs. Nyt ajetuista Monte Carlon, Ruotsin, Meksikon, Korsikan ja Argentiinan osakilpailuista Lapilla ei ollut yhdestäkään aiempaa kokemusta WRC-autolla kilpailemisesta, kun taas kauden kaikista lopuista osakilpailuista Turkkia lukuunottamatta on.

– En odottanutkaan kauden ensimmäisestä jaksosta helppoa, koska mukana oli kilpailuja joista minulla ei ollut tarpeeksi kokemusta. Mutta mukaan mahtuu myös positiivisia hetkiä ja tästä on hyvä jatkaa kohti Portugalia, Lappi päättää.

Rallin MM-sarjan seuraava osakilpailu ajetaan Portugalissa 17.-20. toukokuuta. Lapin debyytti WRC-autolla tapahtui vuosi sitten juuri Portugalissa ja tuloksena oli yleiskilpailun 10. sija.

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti


Facebook kommentit