Riku Tahko nautti vierailustaan Hyvinkään SM-rallicrossissa – “Saatiin hieno päivä aikaan”

30.5.2017 / 20:28
Riku Tahko ja MiniSuomi-tiimi toivat lisäväriä SM-sarjan avaukseen Hyvinkäällä (Kuva: Jari Nurminen).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallicrossin SM-avauksessa viime lauantaina Hyvinkään Vauhtipuistossa nähtiin vierailevana kuljettajana lajin EM-sarjaa vuodesta 2015 lähtien kiertänyt Riku Tahko, jonka Mini Cooper liikahti Supercar-luokassa värikkäiden vaiheiden jälkeen toiselle sijalle.

Riku Tahko keräsi kolmesta alkuerästä eniten pisteitä ja finaalista tuli toinen sija voittoon ajaneen Atro Määtän jälkeen. Kotiradallaan kilpaillut Tahko metsästi tottakai Hyvinkäältä voittoa, mutta kakkossijakin tyydytti.

– Kyllä se tänään tyydyttää. Alkuerissä meillä oli hyvä isku päällä, mutta semifinaalissa ja finaalissa ei ihan saatu puristettua parasta irti. Siinä meillä on vielä kehitettävää. Tavallaan uudessa tilanteessa oltiin, päästiin oikeasti ajamaan voitosta, Tahko vertasi nyt koettua SM-sarjan osakilpailua EM-sarjan tuloksiin viimeisen parin vuoden aikana.

Semifinaalissa Tahko oli omassa erässään toinen ja se toi finaaliin kolmannen lähtöruudun. Finaalin startissa Tahko tuskaili kovemman seoksen ns. EM-renkaiden kanssa, aivan kuten oli tehnyt aiemminkin päivän aikana.

– Finaalin lähdöstä vähän sama tarina kuin monta kertaa aiemmin tänään eli jäin vähän sutimaan paikalleen. SM-sarjassa ei saa tehdä ns. “valestarttia”, eli ei pääse putsaamaan renkaita ennen varsinaista starttia. Renkaaseen ei saa yhtään lämpöä, niin se sutii tyhjää. Sitten kun saan renkaan toimimaan, niin vauhti on kilpailukykyistä. Sijoitukset vaihteli ja mentiin edes takaisin aika voimakkaasti, Tahko kertasi finaalin kulkua.

Renkaista puhuttaessa Tahko lisäsi vielä, että vaikka ottikin tähän asiaan kilpailupäivän aikana voimakkaasti kantaa, niin selittelystä ei kuitenkaan ollut kyse.

– Ei se mikään selitys ole. Kyllä se pitää tollakin renkaalla saada viivasta irtoamaan. Ja olisihan minullakin ollut mahdollista saada tota SM-sarjassa käytössä ollutta rengasta jostain, mutta halusin pitää tämän millä ajetaan EM-sarjassa. Täysi tunnustus jätkille ja Atro teki kyllä tänään hienon duunin, Tahko kehui voittoon ajaneen Määtän suoritusta.

“Kyllä tämän arvostan paljon korkeammalle”

Auto toimi hyvin koko päivän ajan, tai no lähes koko päivän.

– Lopussa rupesi turbo antautumaan ja alkoi työntämään valkoista savua kabiiniin. Huomasi heti, että ei ole kaikki tehot enää tallella. Täytyy tutkia mitä siellä meni.

Tahkon edessä kaksi kuljettajaa pyörähteli finaalin aikana, mm. lähdöstä kärkeen ampaissut ja pari kierrosta johdossa ajanut Jere Kalliokoski. Tahko nautti SM-finaalin meiningistä ja kunnon kilvanajosta.

– Tollainen sen rallicrossin SM-finaalin pitääkin olla, siellä sattuu ja tapahtuu, Tahko hehkutti.

Kilpailupäivän päätteeksi Tahko vielä ehti kertaamaan nyt nähtyä ja koettua.

– Vauhtiin olen tyytyväinen ja tosi ylpeä meidän porukasta, saatiin hieno päivä aikaan. Starteissa meillä on vielä paljon treenattavaa. Ajoin siis vähän erilaisella renkaalla, eli EM-sarjan kovemmalla seoksella. Se vähän vaikuttaa starttiin. Risto (Virtanen), mun “spotteri”, onnistui jokeritaktiikassa jokaisessa vedossa ihan täydellisesti, siitä iso kiitos hänelle. Teki hyvän duunin ja päästiin aina ajamaan aika puhdasta rataa, eikä kukaan jäänyt perään.

Jokeritaktiikalla tarkoitetaan siis kilpailuerissä tapahtuvaa lisälenkin kiertämistä, mikä jokaisen kuljettajan pitää jokaisessa kilpailuerässä kiertää kerran läpi. Ajoitus on vapaa ja tässä radan varrelta tilannetta seuraava “spotteri” toimii kuljettajan apuna antaen tälle tiedon milloin lisälenkille kannattaa mennä. Vierailu SM-sarjassa maistui Tahkolle ja jätti kaiken lisäksi hyvän jälkimaun.

– Oli tosi kiva päivä. Vaikka viime kaudella Viron mestaruussarjassa voitettiinkin yksi kilpailu, niin kyllä tämän arvostan paljon korkeammalle. Täällä oli tänään järjettömän kova taso, tosi hyviä kuskeja ja autoja mukana. Tietyllä tavalla meille tosiaan uusi tilanne, että päästiin ajamaan kärkisijoista ja koko kisakaavio läpi. Tosi hyvä lähteä tästä Norjaan, Tahko käänsi katseet tuleviin haasteisiin.

Hyvinkään SM-kilpailu palveli erinomaisesti Tahkoa ja MiniSuomi-tiimiä ajatellen EM-sarjaa, joka jatkuu Norjassa, Hellin legendaarisella radalla kesäkuun toisena viikonloppuna.

– Ehdottomasti palveli. Meidän tiimi hitsautui entistä paremmin yhteen. Ja koko ajan yritettiin mennä sillä kaaviolla ja sillä ajatuksella, miten sitä kilpailuviikonloppua siellä (EM-sarja) viedään läpi, Tahko päätti.

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti


Facebook kommentit