MOTORSPORT

Riku Tahkon juhlakilpailu kariutui hangessa käyntiin – “Ei sentään nollakisaa tullut”

Riku Tahkon nousujohteisesti käynnistynyt taival rallin SM-sarjan kauden avausosakilpailussa Rovaniemellä viime viikonloppuna toi porvoolaisen lopulta pettymyksen, kun loppusijoitus romahti lauantaisen ulosajon myötä kauas kärjestä.

Riku Tahkolle, 37, tämänvuotinen Tunturiralli oli siinä mielessä juhlakilpailu, että porvoolainen autourheilun moniosaaja osallistui tähän legendaariseen Napapiirin seikkailuun urallaan nyt kymmenettä kertaa. Kaksipäiväisessä kilpailussa Tahkon vauhti perjantaina oli nousujohteista, mutta mahdollisuudet hyviin SM-pisteisiin murenivat lauantaina ulosajossa, jonka myötä Hyundai-kuljettaja putosi lopputuloksissa yleiskilpailun 18. sijalle.

– Suurin lataus poistui ulosajon myötä, mutta haluttiin jatkaa ja kokeiltiin autossa erilaisia uusia juttuja. Ei sentään nollakisaa tullut. Kaksi pistettä voi olla tärkeitä kauden lopussa. Virhe harmittaa, mutta kun kärkeä yrittää saada kiinni, tällaista voi sattua. Fiilis on kuitenkin hyvä, kun vauhti on parantunut ja auto on kunnossa, SM1-luokassa sijalle 13. päätynyt Tahko kommentoi tiedotteessaan kilpailun jälkeen.

Tahko yhdessä kartanlukijansa Markus Soinisen kanssa olivat perjantain jälkeen yleiskilpailussa ja SM1-luokassa sijalla kuusi, eron ollessa kärkeen reilut puolitoista minuuttia.

– Oli mukava lähteä, kun auto oli tuttu. Fiilis oli hyvä ja oli ilo nähdä, että alusta saakka olimme paremmassa vauhdissa kuin aiemmin. Käytännössä pystyimme puolittamaan eron verrattuna viime kauden alkuun. Mäntyvaarassa tein pienen virheen ja sammutin auton, josta tuli enemmän tappiota. Perjantai-iltana pimeässä pystyimme ajamaan kuitenkin hyvät ajat erikoiskokeille, joten fiilis oli yötauolle mentäessä hyvä, Tahko kertasi kilpailun kulkua.

Vuosi sitten Rovaniemellä Tahkon lähtökohdat kauden avanneeseen Tunturiralliin olivat olleet tätä vuotta haastavammat.

– Silloin en ollut ajanut metriäkään kilpaa R5-luokan autolla. Nyt olemme ajaneet vuoden kilpaa ja sen päälle jo hyvät talvitestit Tunturia varten. Tämä on itseasiassa harvinainen hetki urallani, että kauteen lähdetään tutulla autolla, sillä yleensä aina uusi projekti on lyöty kiireessä käyntiin Rovaniemellä ja autoihin tutustuminen on jäänyt pintaraapaisuksi, Tahko taustoitti rallin SM-sarjan kauden avauksen alla.

 

Riku Tahko kilpaili legendaarisessa Tunturirallissa nyt kymmenettä kertaa urallaan (Kuva: RPF).

 

 

 

“Auto jäi puoliksi penkan puolelle jumiin”

Toinen ajopäivä lauantaina käynnistyi uudella Ahmavaaran erikoiskokeella, joka oli samalla myös tämänvuotisen Tunturirallin pisin erikoiskoe. Tahko ja Soininen hävisivät ulosajon myötä reilun 44 kilometrin matkalla kärjelle yli kahdeksan minuuttia ja haaveet hyvistä SM-pisteistä voitiin tässä vaiheessa kilpailua haudata.

– Oltiin aamusta ihan hyvin hereillä, mutta pienellä tiellä rytkyosuudella tosi hitaassa oikealle kääntyvässä mutkassa perä meni penkan puolelle ja imaisi keulan mukaansa. Auto jäi puoliksi penkan puolelle jumiin. Onneksi katsojat auttoivat meidät lumitöiden päätteeksi liikkeelle, viime vuonna SM1-luokan loppupisteissä viidenneksi sijoittunut Tahko kiitteli.

Nykyisin omaa tiimiään RTRC (Riku Tahko Rally Consulting) pyörittävä Tahko ajoi vuonna 2011 Tunturirallissa yleiskilpailussa ja SM1-luokassa viidenneksi ja sama oli sijoitus SM1-luokassa myös viime vuonna. Vuonna 2020 Tahko nappasi SM2-luokasta neljännen sijan, häviten silloin viimeisen palkintosijan vain 2,7 sekunnilla.

Rallin SM-sarjan kauden toinen osakilpailu ajetaan Riihimäellä 5. helmikuuta. Tahko ja Soininen olivat mukana Riihimäen SM-rallissa kymmenen vuotta sitten ja silloin Riihimäellä ajettiin SM-sarjan kauden avausosakilpailu, kaksi viikkoa ennen Tunturirallia. Rikun isä Teemu Tahko osallistui Riihimäen SM-ralliin vuosina 1977-1979 Sunbeam Avengerilla, napaten vuoden 1979 kilpailusta kakkossijan luokassa seitsemän.

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: Tiedote

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com