Riku Tahkon Mini jo ”sata kertaa” nopeampi kuin viime vuonna

13.5.2016 / 10:00
Riku Tahko on valmiina astumaan Miniin, ja näyttämään takavaloja kilpakumppaneille rallicrossin EM-sarjassa.

[ A- ] / [ A+ ]

Riku Tahko lähtee luottavaisena rallicrossin EM-avaukseen Belgiaan. Suomessa kehitetty SuperCar-luokan nelivetoinen ja turboahdettu Mini on valmiina ja iskussa.

– Ensimmäiset testit ajettiin jo kolme viikkoa ennen avauskisaa. Viime keväänä auto ei ollut edes käynyt siinä vaiheessa. Auto on sata kertaa nopeampi nyt kuin viime vuonna. Kaikki viimevuotiset murheet on ratkaistu, eikä testeissä ole ollut mitään teknisiä ongelmia, Riku Tahko sanoo.

Rallicrossissa on aiemminkin ajettu Minillä, mutta auto on ollut tekniikaltaan erilainen. Tahkon auto on 2-litraisella moottorilla, kun taas mm. Liam Doranin MM-osakilpailuissa käyttämä auto oli 1,6-litraisella moottorilla.

– Meidän auto on aina ollut 2-litrainen. Päätimme tehdä heti sellaisen, koska painohyvitys poistui. Viime kaudella 1,6-litrainen sai painaa kuskin kanssa 1200 kiloa ja 2-litrainen 1300 kiloa. Nyt tätä painohyötyä ei enää ole. 1,6-litrainen olisi ollut auttamattoman alitehoinen näillä painoilla, Tahko kertoo.

Hevosvoimat eivät kuitenkaan ole ainoa ratkaiseva tekijä. Tahkon autossa voimaa on noin 550 hevosvoimaa.

– Raaka teho ei ratkaise. Kehitystyö keskittyy jäähdytykseen. Imuilma ja moottorinlämpö pitää saada pysymään tarpeeksi alhaalla, jotta teho pysyisi koko neljä tai kuusi kierrosta. Se on tärkein juttu. Tämä oli meille hankalinta viime vuonna. Auto toimi hyvin kaksi kierrosta, ja alkoi sen jälkeen vaan puutua kun lämmöt nousivat, Tahko kertoo.

– Toinen juttu on voimansiirto. Meidän auto oli ensimmäinen laatuaan. Kukaan ei ollut aiemmin tehnyt tällaista, joten meillä homma meni testaamiseksi viime kaudella. Nyt kaikki toimii. Fiilis on hyvä, Tahko sanoo EM-avauksen alla.

Miiro Koivula, twitter: @MiiroKoivula

Lue myös:

Heikkinen voittamattomana Belgian MM-crossiin

Joni-Pekka Rajala EM-sarjaan Beetlellä

Riku Tahko tavoittelee MM-sarjaa


Facebook kommentit