MOTORSPORT

Rinne-Laturi kovin tavoittein Porsche GT3 Cupiin: “Tavoite on sarjan mestaruus”

Rata-autoilukauden 2017 yksi ehdottomasti mielenkiintoisimmista nimistä on Porsche-kuljettaja Roope Rinne-Laturi. UrheiluUutiset.com tapasi 17-vuotiaan lahjakkuuden Ahveniston legendaarisella moottoriradalla pari viikkoa ennen uuden kauden alkua.

Vantaalainen toisen polven rata-autoilija, 17-vuotias Roope Rinne-Laturi, on tänä kesänä uransa toistaiseksi kovimman haasteen edessä, kun kartingradat ja pienemmän luokan koppiautot ovat nyt taakse jäänyttä elämää ja edessä on ensimmäinen täysi kausi isokokoisella, 450-hevosvoimaisella Porschella GT3 Cup -sarjassa. Rinne-Laturin ensiaskeleet autourheilun maailmaan tapahtuivat varsin tuttua polkua pitkin.

– Vuonna 2005 sain ensimmäisen kartingauton, ihan parkkipaikalta lähdettiin liikkeelle ja siitä sitten ensimmäiseen kisoihin. Sitten pikku hiljaa kartingissa isompiin autoihin ja nyt on koppiautojen V1600-luokassa takana kolme kautta. Viime vuonna ajoin kaksi kisaa Porschella Alastarossa ja Jurvassa, Rinne-Laturi kertaa uraansa tähän asti.

Kolmen V1600-kauden parhaat hetket osuivat siihen ensimmäiseen kauteen ja vuoteen 2014.

– Ensimmäinen kausi oli ehkä paras, kun viimeisestä kilpailusta Kemorasta tuli voitto. Sitten lähdettiin kokeilemaan Seatia automaattilaatikolla eli DSG:llä ja se meni sitten protestien ja muiden juttujen takia puihin. Se ei lähtenyt toimimaan ollenkaan, niin päätettiin, että tänä vuonna ei enää 1600:sta ajeta, Rinne-Laturi taustoittaa.

Viime vuonna Rinne-Laturi siis pääsi ajamaan kaksi kilpailua Relaa Racing -tiimin Porschella ja noiden kokemusten pohjalta rakentui sitten suunnitelmat kaudelle 2017. Kisat Alastarolla ja Jurvassa menivät viime vuonna vielä kokemusta hakiessa.

– Ihan ok ensimmäisiksi kisoiksi. Kilometrejä ja kokemustahan niistä lähdettiin hakemaan ja se oli tärkein asia mitä saatiin. Talvella tehtiin päätös tulevasta kaudesta, oli se auto sen verran hieno ajaa ja hyvin istui käteen, Rinne-Laturi kertaa vaiheita jotka tekivät nuorukaisesta lopulta Porsche-kuljettajan.

“Hyvä pohja tulevaisuutta ajatellen”

Yhtenä vaihtoehtona Rinne-Laturilla oli myös siirtyminen rallicrossin puolelle ja mukaan uuteen RX Academyyn, mutta kova halu jatkaa ratapuolella voitti lopulta soraratojen houkutukset. Porschen Junior Program -kuljettajana tänä vuonna toimivan Rinne-Laturin tavoitteet alkavalle kaudelle ovat varsin kovat.

– Tälle kesälle tavoite on sarjan mestaruus, vastaus tulee kuin tykin suusta eikä nuoren kuljettajan ilmekään värähdä, joten helppoa on todeta, että tämä kaveri on tämän homman suhteen tosissaan liikkeellä.

Mikäli Rinne-Laturi yltää tavoitteeseensa, niin hän toistaisi saman tempun mihin Emil Westman viime vuonna ylsi: Relaa Racing -tiimissä Junior Program -kuljettajana sarjan mestaruus.

– Siitä saisi hyvän pohjan tulevaisuutta ajatellen. Ja siitä sitten mitkä ovet ikinä aukeaakin, niin sinne tottakai täysillä. Koppiautoissa pysytään, koska formuloihin olisi pitänyt lähteä jo aiemmin. Se on kuitenkin sen verran kallista, Rinne-Laturi pohtii tulevaisuuttaan autourheilun parissa.

Entä sitten ne tämän kauden kovimmat vastustajat?

– Raimo Kulli ja Jussi Kuusiniemi, Rinne-Laturi sanoo.

 

Kuva: Jari Hotti
Porsche GT3 Cupin kalusto tarjoaa yleisölle komeaa nähtävää kotimaisessa rata-autoilussa (Kuva: Jari Hotti).

 

“Sadekelillä olen aina ollut nopea”

On täysin selvää, että kun hyppää pienen V1600-luokan autosta isoon Porscheen, niin näiden kahden kilpa-auton ero on valtavan suuri, jokaisella osa-alueella.

– Isoimmat asiat ovat moottorin teho ja jarrujen teho. 450 hevosvoimaa vastaan 150 hevosvoimaa, onhan se huima ero. Jarrut ja vaihteisto, Rinne-Laturi luettelee.

– Porsche on kunnon kilpa-auto. Tosi iso harppaus, ero on kuin yöllä ja päivällä.

Siinä missä kauden avauskilpailussa vappuviikonloppuna Bikerniekin nopealla radalla lähtöviivalle asettuu kahdeksan Porschea, niin Ahvenistolla tulee kesäkuun alussa kapealla radalla olemaan startissa jopa 30-35 Porschea. Vaikka kartingautoa ei tietenkään ikinä voikaan verrata ominaisuuksien puolesta isoon ja tehokkaaseen Porscheen, niin ajosilmän kehittymiseen kartingilla on ollut iso osuus ja sen hyödyt tulevat korostumaan juuri tälläisissä “massalähdöissä”.

– Karting on tosi hyvin verrattavissa tähän. Siellä kuitenkin enemmän tulee tilanteita vastaan, kun on pienet radat ja nopeat autot. Nopeatempoisuus näkyy. Onneksi on tullut kartingia ajettua, se on hyvin valmentanut tähän, Rinne-Laturi allekirjoittaa toimittajan esittämän näkemyksen.

Entä sitten kuljettajan vahvuudet omin sanoin kuvailtuna?

– Jos radan pinta on liukas, niin olen aika vahva. Sadekelillä olen aina ollut nopea. Autonkäsittely on vahvuus, auto pysyy käsissä, Rinne-Laturi kuvailee.

Porsche GT3 Cupin avausosakilpailu Riikassa

Perjantai 28.4.

16.00-16.15 – Aika-ajo 1
16.20-16.30 – Aika-ajo 2

Lauantai 29.4.

12.10-12.45 – Lähtö 1

Sunnuntai 30.4.

13.20-13.55 – Lähtö 2

Lue myös! Ahvenisto, Porsche, Rinne-Laturi ja toimittaja – “On se kovaa hommaa!”

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com