MOTORSPORT

Risto Virtanen hyppäsi rallicrossin maailmaan Riku Tahkon spotteriksi ja ajokouluttajaksi

Risto Virtanen, 41, on entinen rata-autokuljettaja. Nyt Virtanen on jälleen palannut moottoreiden pärinän pariin, mutta ei kilpailijana. Hän on ollut rallicrossin EM-sarjassa ajavan Riku Tahkon supercar-tiimin apuna puolitoista vuotta.

Risto Virtasta pidettiin 90-luvulla potentiaalisena F1-kuljettajakin. Sitä mahdollisuutta hän ei kuitenkaan koskaan saavuttanut.

– Kovimpana saavutuksena pidän kartingin MM-pronssia 1993 ja myös Formula Ford Festivalin kolmossijaa, Virtanen sanoo.

Kartingin jälkeen ura vie Virtasta ympäri maailmaa isompiin luokkiin. Ensin brittien F3-sarjaa, ja sen jälkeen meni pari vuotta Japanissa F3- ja Formula Nippon –sarjoissa. 1999 Virtanen saavutti F3-luokan Japanin pronssin. Kilpa-autoilu-ura päättyi Keski-Euroopan radoilla GT-autoihin 2005.

– Se oli tavallaan helppo päätös lopettaa. Polte ja motivaatio kilpailemiseen vaan lopahti. Siirryin siitä sujuvasti muihin ajamiseen liittyviin töihin. Meillä oli sisäkartingrata, lisäksi tein paljon kommentaattorihommia ja mukaan tuli myös ajokoulutuksia. Nyt viime vuodet olen tehnyt pääasiassa vain ajokoulusta, ja edelleen toki myös selostan Eurosportilla ja teen Teknaviin koeajoja. Ura on siis jatkunut autojen parissa, Virtanen sanoo.

– Olen Premium Parkissa pääkouluttajana, ja olen myös talvella Lapissa Juha Kankkusen ajokoulussa pääkouluttajana ja vetänyt neljänä talvella Bentleyn ajokouluja, Virtanen kertoo.

Mutta nyt rallicrossiin. Miten sinä siihen hurahdit?

– Tunsin Rikun entuudestaan, ja olemme tehneet ajokoulutusjuttuja hänenkin kanssaan. Hän soitti viime vuoden keväällä, että olisinko kiinnostunut lähtemään hänen mukaansa rallicrossin EM-sarjaan. Se oli minulle aivan uusi maailma, ja sovimme että katsotaan ensin puolin ja toisin yksi kisa. Löydettiin hyvä yhteinen sävel, ja nyt yhteistyötä jatketaan jo toista vuotta.

– Rikulla on rallitausta ja minulla ratatausta. Rikulla on ihan viimeisen päälle olevat autonhallintataidot, ja minä olen tuonut sitten oppia rata-ajon puolelta. Rallicross on tänä päivänä enemmän rataa kuin rallia. Olemme menneet selkeästi eteenpäin, Virtanen sanoo.

Virtanen toimii myös Tahkon ns. spotterina, jolla on lähtöjen aikana yhteys kuskiin. Yhtenä tärkeänä roolina on katsoa paras mahdollinen kierros ajaa jokerilenkki.

– Koitan löytää oikean raon jokerille, että milloin kannattaa tehdä ja milloin taas ei missään nimessä. Jos olet kärjessä ja toinen on takapuskurissa, niin silloin mennään yleensä viimeisellä kierroksella. Jos taas itse olet takana, niin silloin kannattaa ottaa jokeri aika pian. Täytyy samalla tarkkailla muiden vauhtia, että saavatko kiinni vai jäävätkö. Tärkeintä on se, että jokerin jälkeen olisi rata vapaa ja pystyisi ajamaan hyviä kierroksia, Virtanen tietää.

– Meillä radioliikenne on aika pientä. Kun itse ajoin, halusin pitää sen ihan minimissä. Riku haluaa vähän enemmän ääntä. Välillä saatan huutaa, että nyt pitää painaa, tai jos auto puskee, niin huudan että rauhoita. Muuten se on lähinnä vain, että jokeri nyt. Melu on niin kova, että pitemmistä viesteistä ei saa edes selvää.

– Yksi rooli on myös muiden kilpailijoiden tarkkaileminen. Millaisia sektoriaikoja he ajavat, missä kohtaa jarruttavat jne.

Virtanen sanoo suorastaan innostuneensa rallicrossista.

– Hemmetin mielenkiintoinen laji. Olen aina tykännyt tästä, vaikka en ole kovin aktiivisesti seurannutkaan kuin lähinnä tulosten kautta. Makeannäköistä hommaa, ja mikä parasta, autoissa on ääntä. Se puuttuu monesta lajista. Minun mielestäni ääni on tärkeä osa tunnelmaa. Sarjan taso on aivan älyttömän kova ja autotehtaat ovat lisänneet panostustaan. Hieno laji ehdottomasti, Virtanen sanoo.

Rallicrossin EM-sarja jatkuu tulevana viikonloppuna Norjan Hellissä. Riku Tahko on supercar-luokan Minillään mukana viivalla.

Lue myös Joni-Pekka Rajalan MM-projekti alkaa

https://urheiluuutiset.com/wp-content/uploads/2015/09/australia_day_2_kris_meeke-1.jpg Koivula, twitter @https://urheiluuutiset.com/wp-content/uploads/2015/09/australia_day_2_kris_meeke-1.jpgKoivula

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com