MOTORSPORT

Rovanperä eri mieltä Hirvosen näkemyksen kanssa – “Pylväs olisi itse asiassa kaatunut”

Kalle Rovanperän taistelu Jyväskylän MM-rallin kärkisijoista päättyi lauantaina, mutta puuppolalainen nähdään mukana sunnuntain erikoiskokeilla Ralli 2 -säännön turvin.

Ensimmäistä kertaa urallaan Jyväskylän MM-rallissa WRC-autolla kilpaileva Kalle Rovanperä oli perjantain jälkeen kokonaistilanteessa sijalla viisi, eron ollessa kärkeen 7,9 sekuntia. Lauantain kahdella ensimmäisellä erikoiskokeella Rovanperä yhdessä kartanlukijansa Jonne Halttusen kanssa nousivat neljänneksi, mutta ero kärkeen kasvoi 16,9 sekuntiin, kunnes kolmannella erikoiskokeella taakse jäi muun muassa Hyundai-kaksikko Ott Tänak ja Craig Breen.

– Aamun ensimmäiset isoilla teillä ajetut kaksi ensimmäistä erikoiskoetta olivat jälleen vaikeat, pidon taso oli todella alhainen, eikä se sopinut autoni säädöille ja ajotyylilleni niin hyvin. Kolmas erikoiskoe, mikä oli enemmän tekninen ja pitoa oli enemmän, fiilis oli heti todella hyvä ja pystyimme ajamaan hyvän ajan, Rovanperä kertasi Toyotan tiedotteessa lauantai-aamupäivän tapahtumia.

Se olisiko Rovanperän vire jatkunut lauantaina nousujohteisena, jäi valitettavasti näkemättä, koska päivän neljäs erikoiskoe ja koko kilpailun 10. erikoiskoe, Patajoki ensimmäiseen kertaan, päättyi Rovanperän osalta hiekkakasaan (katso tilanne videolta alapuolelta). Tapahtumapaikka sijaitsi noin 3,6 kilometriä erikoiskokeen startin jälkeen, reilut parikymmentä kilometriä pitkällä erikoiskokeella.

– Tein virheen todella helpossa mutkassa. Leikkaus oli syvempi kuin odotin ja se veti meidät poikittain. Yritin paikata tilanteen, että emme pyörähtäisi, mutta siinä ei ollut tilaa tarpeeksi ja kun palasimme takaisin tielle, ajauduimme päin hiekkakasaa tien toisella puolella, Rovanperä kävi läpi hurjan näköistä tilannetta.

YLE:n rallilähetysten asiantuntijana toimiva Mikko Hirvonen, Jyväskylän MM-rallin vuoden 2009 voittaja, arvioi tuoreeltaan tapahtuman nähtyään, että hiekkakasan sijainti tolpan edessä oli oikeutettu tässä kohtaa.

– Hiekkakasa oli laitettu juuri sähköpylvään eteen, oli oikeassa paikassa. Olisi siihen vahinkoa tullut joka tapauksessa, keula edellä olisi mennyt pylvääseen, Hirvonen arvioi YLE:n suorassa lähetyksessä.

 

Kalle Rovanperä oli kilpailussa sijalla neljä ennen kuin taival päättyi hiekkakasaan (Kuva: Toyota Gazoo Racing).

 

 

 

“Kalle on joutunut ajamaan kovan paineen alla”

Rovanperän näkemys oli eri linjoilla Hirvosen kanssa.

– Pylväs olisi itse asiassa kaatunut ja auto ei olisi kärsinyt niin paljon tuhoja, Rovanperä sanoi WRC All Live -palvelun haastattelussa saavuttuaan takaisin huoltoparkkiin Jyväskylän Paviljonkiin.

Toyotan mekaanikot saivat kolme tuntia aikaa korjata Rovanperän auto kuntoon sunnuntaita varten ja siinä he myös onnistuivat. Samaan aikaan kun Harjun kaupunkierikoiskokeen tv-lähetyksessä seurattiin Toyotan ykköstähden Sebastien Ogierin etenemistä kohti lauantain viimeisen erikoiskokeen maalia, nähtiin samalla myös kuvaa Toyotan varikkopilttuusta, missä aplodit raikuivat ja mekaanikot onnittelivat toisiaan onnistuneesta suorituksesta.

– Kaikki on valmista huomista varten, Toyotan tallipäällikkö Jari-Matti Latvala vahvisti Rovanperän jatkon kilpailussa sunnuntaina Ralli 2 -säännön turvin.

Rovanperä ehti ajaa yhdeksän erikoiskoetta maaliin asti ennen lauantaista keskeytystään. Pohja-aikoja ei nähty, mutta toiseksi nopeimpaan aikaan Rovanperä ylsi kolme kertaa. Viron ja Kreikan voittojen jälkeen Rovanperä nostettiin monien ennakkokaavailuissa tämänvuotisen Jyväskylän MM-rallin suurimmaksi voittajasuosikiksi, mutta Latvala muistutti jo perjantain kuuden erikoiskokeen jälkeen niistä realiteeista, jotka Rovanperän kohdalla monilta pääsivät unohtumaan.

– Kalle on joutunut ajamaan kovan paineen alla, täytyy muistaa, että hän on vasta 21-vuotias. Tuollaisen paineen alla ajaminen, ei se ole helppoa. Häneen kohdistuvat odotukset ovat tällä hetkellä niin korkealla. Nyt kun hän pääsi tämän päivän maaliin ja nukutaan yön yli, niin olen varma, että hän pystyy huomenna ajamaan rennommin ja paremmin. Paine oli vähän liian kova tähän ensimmäiseen päivään, mitä hänelle on asetettu, Latvala kommentoi perjantaina.

Lauantaina Latvala korosti tallinsa tiedotteessa erityisesti kokemusta ja Rovanperän kohdalla sen puutetta.

– Meidän täytyy muistaa, että tämä oli Kallelle ensimmäinen Jyväskylä WRC-autolla ja hän on taistellut täällä kuljettajia vastaan, jotka ovat huomattavasti häntä kokeneempia tämän kilpailun osalta. Kyse on kokemuksesta ja olen varma, että Kalle palaa tulevaisuudessa tänne vielä vahvempana, Latvala vakuutti.

Sunnuntaina ajettavat kilpailun neljä viimeistä erikoiskoetta polkaistaan käyntiin kello 8.35, kun 11,75-kilometrinen Laukaa ajetaan ensimmäisen kerran.

 

 

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Osa kommenteista: Tiedote, YLE:n rallilähetys, WRC All Live
YouTube-video: Rallin MM-sarja

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com