Rovanperä ja Halttunen, mitä Myhinpäässä oikein tapahtui? – “Paskaa tai jotain”

4.8.2023 / 20:05
Kalle Rovanperän osalta Suomen MM-ralli vuosimallia 2023 päättyi pettymykseen (Kuva: Jari Hotti).

[ A- ] / [ A+ ]

Myhinpään toinen ajokerta koitui Kalle Rovanperän ja Jonne Halttusen voittohaaveiden kohtaloksi Suomen MM-rallissa Jyväskylässä perjantaina.

Kovin usein ei rallin MM-sarjassa ole nykyisen lähtöjärjestyssäännön aikakaudella nähty sellaista dominointia MM-pistejohtajalta nopeassa sorarallissa kuin mitä Kalle Rovanperä Keski-Suomen sorateillä perjantaina tarjosi. Rovanperä yhdessä kartanlukijansa Jonne Halttusen kanssa veivät nimiinsä perjantain kuudesta ensimmäisestä erikoiskokeesta viisi, johtomarginaali oli kasvanut jo 5,7 sekuntiin, kunnes Myhinpään toisella ajokerralla Toyota pyörähti ympäri.

– Harmillinen juttu, ei oikein itsekään löytänyt sille mitään syytä. Pudottava oikea ja jarrutuksesta asti tuntui, että kaikki on hyvin. Oikealla linjalla ja hyvällä vauhdilla tultiin mutkaan. Kun ei ole ensimmäisenä autona sitä linjaa, niin takapyörien linjalle jäi paskaa tai jotain, pienemmät autot ajanut sisämutkaa. Siitä täyteen sladiin ja ei saanut korjattua, niin tiputtiin sisäpuolen ojaan mistä lähdettiin kallion kautta lentoon, Rovanperä kertasi tapahtunutta.

Rovanperä kilpaili nyt kolmatta kertaa urallaan Jyväskylässä pääluokan kalustolla. Kaksi vuotta sitten taival päättyi hiekkakasaan, viime vuonna sijoitus oli toinen ja nyt tuloksena oli siis toinen keskeytys. Rovanperän mukaan Toyota näytti ulosajon jälkeen olevan sellaisessa kunnossa, että sillä pystyisi palaamaan mukaan kilpailuun lauantaina. Lopullisen päätöksen asiaan toki tekee FIA, kunhan auton turvakaaren kunto on tarkistettu.

– Tottakai niiden pitää purkaa sitä aika paljon, että näkee kaikki kaaret. Mahdoton vielä sanoa, että mikä se kunto sitten loppujen lopuksi on. Kyllähän meidän äijät sen kuntoon saa, jos vain kaaret on ok, Rovanperä korosti.

Kuljettaja ja kartanlukija selvisivät rytäkästä ilman vakavia vammoja, mikä tottakai aina näissä tilanteissa on tärkeintä. Edessä oli kuitenkin vielä sairaalassa käynti.

– Kyljessä vähän tuntuu, sen verran kovaa tielle tippui. Lähden nyt kuvauksiin ja varmistetaan, että kaikki on ok, Rovanperä vahvisti.

 

Kalle Rovanperä lennätti Toyotan perjantaina viiteen pohja-aikaan (Kuva: Toyota Gazoo Racing).

 

 

 

“Tottakai pettymys on iso ja harmittaa”

Ennen perjantain viimeistä erikoiskoetta, Harjun toista ajokertaa, on Teemu Suninen parhaana suomalaisena kokonaistilanteessa neljäntenä, mutta eroa kärkeen on kertynyt jo 24,9 sekuntia. Rovanperän lisäksi perjantaina kilpailusta putosi pois myös Esapekka Lappi, joten etukäteen ne kaksi vahvinta suomalaiskorttia voittotaistelun suhteen eivät enää voitosta taistele.

– Tottakai pettymys on iso ja harmittaa. Hyvällä ajolla, eikä millään yliyrittämisellä oltiin ajamassa hyvää tulosta ja fanienkin puolesta harmittaa, kun nyt tällä hetkellä ei ole suomalaisia ajamassa voitosta. Koko päivänä ei ollut mitään tilanteita. Sillä pätkällä oli ihan hyvä puristus päällä ja tuli tosi puhtaasti siihen asti. Ei tultu liian kovaa siihen mutkaan, eikä mitään. Ei sille voinut itse mitään, Rovanperä ihmetteli.

Rovanperän MM-pistejohto ennen Jyväskylää oli 55 pistettä. Mikäli tiimikaveri, kilpailua nyt johtava Elfyn Evans, onnistuu voittamaan urallaan toista kertaa Suomen MM-ralliin, pistejohto lähes puolittuu kerta heitolla. Rovanperä myönsi, että tämän tuloksen myötä toisen peräkkäisen mestaruuden tavoittelu hankaloitui huomattavasti.

– Kyllä se hankaloitui aika paljon. Tämä oli se ainoa asia mitä tästä kilpailusta ei pitänyt tulla, Rovanperä harmitteli.

Rovanperän kerratessa Myhinpään tapahtumia Toyotan huollossa, paikalla oli mediaa luonnollisesti runsaasti paikalla, niin kotimaista, kuin myös ulkomailtakin. Paikalle saapui myös kartanlukija Jonne Halttunen, joka antoi UrheiluUutiset Motorsportille oman näkemyksensä tapahtuneesta. Halttusen mukaan tilanne oli kaikin puolin outo.

– Tultiin mutkaan ihan normaalilla vauhdilla. Hyvällä tuurilla ei olisi käynyt mitään, mutta huonolla tuurilla kävi nyt sitten näin. Ei ajettu millään riskillä, eikä tarkoitus ollut ajakaan. Puhuttiin ennen rallia, että haetaan täältä hyvät pisteet. Ei ollut kyse mistään yliyrittämisestä. Ensimmäisenä autona näissä olosuhteissa se välillä pääsee vähän yllättämään, Halttunen muistutti.

“Aura-auton” roolissa viisi pohja-aikaa kuudelle erikoiskokeelle. Halttunen myönsi, että tämä tuli heillekin yllätyksenä.

– Kyllä se yllätti. Harmi, että ei pystytty haastamaan loppuun asti ja tarjoamaan suomalaisyleisölle suomalaisvoittoa, Halttunen totesi pettynein mielin.

Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com


Facebook kommentit