Rovanperä lauantain toiseksi nopein kuljettaja – Pajari nousi luokkajohtoon

22.1.2022 / 21:38
Kalle Rovanperä löysi lauantaina erinomaisen vauhdin (Kuva: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool).

[ A- ] / [ A+ ]

Suomalaiskuljettajilla oli onnistunut päivä Monte Carlon MM-rallissa lauantaina. Kahden Sebastienin välisessä voittotaistelussa hallitseva maailmanmestari Ogier otti vahvan askeleen kohti voittoa.

Rallin MM-sarjan kauden perinteinen avausosakilpailu Monte Carlo tarjosi lauantaina runsaasti tapahtumia. Torstaina ja perjantaina vauhtinsa kanssa tuskaillut Kalle Rovanperä nousi lauantaina huippuvauhtiin, ollen päivän toiseksi nopein kuljettaja. Rovanperä hävisi lauantain erikoiskokeilla tallikaverilleen ja päivän nopeimmalle kuljettajalle, Sebastien Ogierille, vain 0,9 sekuntia. Ogier nousi lauantaina kilpailun johtoon ja Rovanperä puolestaan neljänneksi.

– Iso muutos kahteen aiempaan päivään verrattuna! Nyt auto tuntuu jo huomattavasti paremmalta ja se menee parempaan suuntaan koko ajan, joten voin olla tyytyväisempi, lauantain kahdelle viimeiselle erikoiskokeelle pohja-ajan ajanut Rovanperä kommentoi päivän viimeisen erikoiskokeen maalissa.

Rovanperä kilpailee Monte Carlon MM-rallin pääluokassa nyt kolmatta kertaa urallaan ja kolmas vuosi toden sanoi, kun tuloksena oli puuppolalaisen ensimmäiset pohja-ajat tässä legendaarisessa kilpailussa. Vuosi sitten Rovanperä ajoi Monte Carlossa neljä kertaa toiseksi nopeimman ajan. Rovanperä ja kartanlukija Jonne Halttunen tekivät melkoisen nousun tuloslistalla lauantain aikana, sillä kaksikko oli perjantain jälkeen kokonaistilanteessa sijalla yhdeksän.

9,9 sekunnin johtoasemassa lauantain erikoiskokeille startannut Sebastien Loeb joutui luopumaan johtopaikastaan päivän toisella erikoiskokeella, kun Ogier pyyhkäisi maanmiehestään ohi. Ennen päivän viimeistä erikoiskoetta kaksikon välinen aikaero oli viisi sekuntia, mikä lupasi vielä hyvää sunnuntaille voittotaistelun kannalta, mutta viimeisellä erikoiskokeella Ogier kukisti Loebin peräti 16,1 sekunnilla ja näin ero kasvoi 21,1 sekuntiin.

– Olin lähdössä viimeiselle pätkälle lumirenkailla, koska se oli turvallisin vaihtoehto, mutta näin “Sebin” valitsevan kuivan kelin renkaat, joten vaihdoin myös kuivan kelin renkaisiin aivan viimeisellä mahdollisella hetkellä. Kuivilla osuuksilla ajaminen oli hauskaa, mutta vaikeaa liukkailla osuuksilla, Ogier kuvaili.

Ogier on vahvoilla voittamaan Monte Carlon MM-ralli urallaan jo kahdeksannen kerran, mutta toisaalta tässä kilpailussa jos missä, mikään ei ole varmaa ennen kuin vasta maalissa. Ja varsinkin, kun vastustaja kantaa nimeä Sebastien Loeb.

– Kyllähän sitä eroa tuli melkoisesti. Yritimme (rengasvalinta), mutta Ogier näki sen aivan viime hetkillä. Kuivan kelin renkailla ajaminen oli erittäin vaikeaa ja virheeseen oli helppo sortua, mutta läpi päästiin, Loeb huokaisi.

Kahden ranskalaislegendan upeassa voittotaistelussa on jostain syystä nostettu Ogierin kohdalla esiin aiemmat kahdeksan Monte Carlon voittoa, Loebin seitsemää ykkössijaa vastaan. Todellisuudessa voitot ovat tasan 7-7, jos mukaan lasketaan vain MM-rallien voitot. Ogierin uran ensimmäinen Monte Carlon voitto kun tuli IRC-sarjan osakilpailussa vuonna 2009.

Kolmantena lauantain jälkeen on Craig Breen, joten Fordilla on kaksi kuljettajaa kolmen parhaan joukossa ja kolme kuljettajaa viiden parhaan joukossa, kun Gus Greensmith on viidentenä. Hyundaille lauantai oli synkkä päivä. Ott Tänak kärsi rengasrikon, sekä ajoi ulos ja edessä oli keskeytys. Oliver Solbergin kohtalona oli myös ulosajo. Thierry Neuville on parhaana Hyundai-kuljettajana kuudentena. Toyotan Elfyn Evans ajoi ulos 11. erikoiskokeella ja kolmas sija vaihtui 26. sijaan.

WRC3-luokassa kilpaileva Sami Pajari oli perjantain jälkeen toisena, 26,7 sekunnin päässä luokkaa johtaneesta Jan Cernysta, mutta Pajarin kaksi hurjaa pohja-aikaa lauantaina nostivat lahtelaisen luokkajohtoon ennen Monte Carlon MM-rallin viimeistä ajopäivää. Pajarin ja kartanlukija Enni Mälkösen johtomarginaali Cernyyn nähden on 14,7 sekuntia.

Sunnuntaina ohjelmassa on vielä neljä erikoiskoetta yhteispituudeltaan reilut 67 kilometriä ja niistä ensimmäinen käynnistyy kello 9.45 Suomen aikaa. Kilpailun päättävä Power Stage -erikoiskoe puolestaan käynnistyy kello 13.18.

Yleiskilpailun tilanne 13/17 ek:n jälkeen

1) Sebastien Ogier-Benjamin Veillas FRA/FRA (Toyota) 2.19.43,1
2) Sebastien Loeb-Isabelle Galmiche FRA/FRA (Ford) + 21,1
3) Craig Breen-Paul Nagle IRL/IRL (Ford) + 1.26,0
4) Kalle RovanperäJonne Halttunen (Toyota) + 2.03,8
5) Gus Greensmith-Jonas Andersson GBR/SWE (Ford) + 6.33,8
6) Thierry Neuville-Martin Wydaeghe BEL/BEL (Hyundai) + 7.44,1
7) Andreas Mikkelsen-Torstein Eriksen NOR/NOR (Skoda) + 9.37,2 WRC2
8) Erik Cais-Petr Tesinsky CZE/CZE (Ford) + 9.59,6 WRC2
9) Gregoire Munster-Louis Louka LUX/BEL (Hyundai) + 10.44,1 WRC2
10) Yohan Rossel-Benjamin Boulloud FRA/FRA (Citroen) + 11.14,2 WRC2

———-

21) Sami PajariEnni Mälkönen (Ford) + 18.47,8 WRC3

Ogierin keskinopeus: 98,2 km/h
Pohja-ajat: Ogier 5, Loeb 4, Rovanperä 2, Evans 1, Greensmith 1

 

 

Sunnuntain aikataulu

09.45 – EK14 La Penne – Collongues 1 (19,37 km)
11.08 – EK15 Brianconnet – Entrevaux 1 (14,26 km)
11.53 – EK16 La Penne – Collongues 2 (19,37 km)
13.18 – EK17 Brianconnet – Entrevaux 1 (14,26 km) Power Stage

Kaikki ajat Suomen aikoja!

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: Erikoiskokeiden maalihaastattelut (WRC+)


Facebook kommentit