Rovanperä teki Tshekin rallisarjan historiaa – “Nautin todella paljon kisasta”

17.7.2019 / 07:56
Kalle Rovanperä ajoi komeaan voittoon Bohemia Rallissa (Kuva: Skoda Motorsport).

[ A- ] / [ A+ ]

Kalle Rovanperän voittoputki sai jatkoa viime viikonloppuna, kun rallin MM-sarjan kolmen WRC2 Pro -luokan osakilpailuvoiton jatkoksi puuppolalainen ajoi uransa ensimmäisessä Tshekin rallisarjan osakilpailussa perinteisen Bohemia Rallin yleiskilpailun voittoon. Samalla Rovanperä teki Tshekin rallisarjan historiaa.

Bohemia Ralli ajettiin nyt jo 46. kerran ja tänä vuonna kyseessä oli Tshekin rallisarjan kauden viides osakilpailu. Kilpailu on äärimmäisen tärkeä Skodalle, ajetaanhan Bohemia Ralli Mlada Boleslavin kaupungin ympäristössä, missä sijaitsee myös Skodan autotehdas. Kolmepäiväinen kilpailu perjantaista sunnuntaihin piti sisällään 20 erikoiskoetta asfaltilla, yhteispituudeltaan reilut 160 kilometriä.

Kalle Rovanperä, 18, kilpaili Tshekissä nyt ensimmäistä kertaa urallaan ja vaikka vastassa oli muun muassa Tshekin moninkertainen rallimestari Jan Kopecky, joka vuosina 2009-2019 ajamistaan 45 Tshekin rallisarjan osakilpailusta on voittanut 38 (voittoprosentti 84,4 %), ei Rovanperälle löytynyt lopulta pysäyttäjää. Samalla Rovanperä teki historiaa, sillä hänestä tuli nyt Tshekin rallisarjan kaikkien aikojen nuorin yleiskilpailun voittaja.

– En olisi uskonut, että olemme näin nopeita. Nautin todella paljon kisasta. Todella tyytyväinen täytyy olla, että pystyimme vastaamaan paikalliskuljettajien vauhtiin heti ensimmäisessä kisassamme Tshekissä, Rovanperä kommentoi kilpailun jälkeen.

Bohemia Rallin Kopecky on voittanut urallaan peräti kahdeksan kertaa, vuosina 2004-2005 ja 2013-2018, mutta nyt tshekki ei edes johtanut kilpailua kuin kolmen erikoiskokeen ajan. Ennen Rovanperää suomalaiskuljettajista Bohemia Rallin on voittanut Juho Hänninen, joka oli nopein vuosina 2009 ja 2010. Ensimmäisenä voittovuotenaan Hänninen kukisti myös Kopeckyn.

Rovanperälle ja kartanlukija Jonne Halttuselle nyt tullut voitto oli jo neljäs peräkkäinen, juhlihan kaksikko ykkössijaa WRC2 Pro -luokassa Chilen, Portugalin ja Italian MM-ralleissa aiemmin keväällä ja alkukesästä.

 

Jan Kopeckyn yhdeksäs voitto Bohemia Rallissa jäi haaveeksi, “kiitos” Kalle Rovanperän (Kuva: Skoda Motorsport).

 

“En halunnut rikkoa autoa”

Bohemia Ralli siis käynnistyi perjantaina, mutta avauspäivän ohjelmassa oli vain kaksi lyhyttä yleisöerikoiskoetta yhteispituudeltaan reilut kolme kilometriä. Kopecky nappasi johtopaikan haltuunsa, Jan Cerny oli toisena ja Rovanperä kolmantena, 1,8 sekunnin päässä kärjestä. Viikonlopun kilpailuun omat haasteensa toi vaihteleva sää, välillä kun paistoi aurinko ja välillä taas sadekuurotkin muistivat kilpailijoita aina ajoittain. Rengasvalinnat nousivatkin isoon rooliin.

Lauantain ohjelmassa oli heti aluksi yksi lyhyt erikoiskoe ja sen jälkeen huoltotauko, jonka jälkeen ajettiin viisi erikoiskoetta peräkkäin ilman huoltoa. Kopecky valitsi täyden setin sadekelin renkaita ja vielä kaiken lisäksi pehmeän rengasseoksen, kun taas Rovanperän Skodan alta löytyi kuivan kelin ja sadekelin renkaiden sekoitus. Rovanperän rengasvalinta toimi, Kopeckyn ei, joka seuraavalla huoltotauolla oli jäänyt kärjessä paahtaneesta Rovanperästä 16,9 sekuntia.

– Oli paljon kuivempaa kuin mitä sääennuste lupasi, joten menetin arvokasta aikaa, Kopecky harmitteli.

Rovanperän ja Kopeckyn väliin tuloksissa mahtui Filip Mares, jonka ero Rovanperään oli viisi sekuntia. Kymmenen erikoiskokeen jälkeen Rovanperä oli kasvattanut eron Maresiin jo 11,5 sekuntiin, kun taas Kopecky oli 16,8 sekunnin päässä Rovanperästä. 11. erikoiskokeella kärkikymmeniköstä peräti kahdeksan kuljettajaa rikkoi autonsa oikean eturenkaan ja täysin samassa paikassa.

Rovanperä hävisi pohja-ajan ajaneelle Jan Cernylle lähes minuutin, Mares 42,4 sekuntia ja Kopecky 44,7 sekuntia. Cerny nousi näin ollen kärkeen, oltuaan ennen 11. erikoiskoetta kokonaistilanteessa viidentenä. Mares oli toisena, eroa kärkeen 20,3 sekuntia, Rovanperä kolmantena ja Kopecky neljäntenä. Rovanperän (22,5 sekuntia) ja Kopeckyn (27,9 sekuntia) ero kärkeen oli lähes sama tässä kohtaa kilpailua.

– Olisin ehkä voinut ajaa kovempaa hajonneella renkaalla, mutta en halunnut rikkoa autoa. Rengasrikon myötä meni saavutettu etumatka, mutta kovempi homma oli pitää Kopecky takana, Rovanperä kommentoi.

Cernysta ei ollut Rovanperälle vastusta, jonka suomalaiskuljettaja ajoi jo lähes kiinni lauantain kahdella viimeisellä erikoiskokeella. Ero ennen sunnuntain erikoiskokeita oli Cernyn eduksi enää 7,6 sekuntia. Heti sunnuntain ensimmäisellä erikoiskokeella Rovanperä nousi pohja-ajan myötä kärkeen ja seitsemälle erikoiskokeelle viimeisenä ajopäivänä ajetut kuusi pohja-aikaa toivat Rovanperälle voiton lopulta 19,7 sekunnin erolla Kopeckyyn nähden.

Rovanperän ja Halttusen kausi jatkuu seuraavaksi kilpailujen osalta Suomen MM-rallissa, joka käynnistyy torstaina 1. elokuuta.

Rally Bohemia 2019 yleiskilpailun lopputulokset

1) Kalle Rovanperä (Skoda Fabia R5 Evo) 1.37.27,2
2) Jan Kopecky (Skoda Fabia R5 Evo) + 19,7
3) Jan Cerny (Skoda Fabia R5) + 1.09,1
4) Simon Wagner (Skoda Fabia R5) + 2.42,3
5) Vojtech Stajf (Volkswagen Polo GTI R5) + 3.07,7
6) Miroslav Jakes (Skoda Fabia R5) + 3.27,5
7) Vaclav Pech Jr (Ford Fiesta R5) + 5.02,6
8) Roman Odlozilik (Skoda Fabia R5) + 5.29,0
9) Martin Vlcek (Hyundai i20 R5) + 6.03,4
10) Veroslav Cvrcek (Skoda Fabia S2000) + 6.13,2

Rovanperän keskinopeus: 98,9 km/h
Pohja-ajat: Rovanperä 11, Kopecky 6, Mares 2, Cerny 1

 

 

Lue myös! Kuvakooste: Perinteinen Bohemia Ralli oli Rovanperän ja Halttusen suurta juhlaa (17.7.2019)

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com

YouTube-video: Mediasport


Facebook kommentit