Rovanperällä mahdollisuus nousta MM-johtoon – “Hävisimme viimeisellä liikaa”

27.2.2021 / 23:14
Kalle Rovanperä starttaa Rovaniemen päätöspäivään sijalla kaksi (Kuva: Jari Hotti).

[ A- ] / [ A+ ]

Rovaniemen MM-rallin toisen ajopäivän nimi oli Hyundain Thierry Neuville.

Rallin MM-sarjan kauden toisessa osakilpailussa Rovaniemellä lauantaina ohjelmassa oli kuusi erikoiskoetta yhteispituudeltaan 144,04 kilometriä. Päivän nopein kuljettaja oli Hyundain Thierry Neuville, joka nousi perjantain neljänneltä sijalta lauantaina kolmanneksi ja vain 1,8 sekunnin päähän toisesta sijasta. Lauantain viimeiselle erikoiskokeelle belgialainen täräytti hurjan pohja-ajan, lyöden kilpailua johtavan Ott Tänakin peräti 12,3 sekunnilla.

– Olen tyytyväinen siihen miten iltapäivän lenkki meni ja meillä oli hyvä strategia renkaiden osalta. Rehellisyyden nimissä on sanottava, että olin hieman yllättynyt siitä kuinka isoksi ero viimeisellä erikoiskokeella venähti. Se pätkä meni ehdottomasti paremmin kuin aamulla, Neuville kommentoi Hyundain tiedotteessa vertaillessaan suoritustaan Siikakämän ensimmäiseen ajokertaan ja kuudenneksi nopeimpaan aikaan.

Kilpailun alla Toyota-talli nostettiin ennakkosuosikin asemaan ja perustelluista syistä, mutta Hyundai on viemässä nimiinsä todellisen jättipotin historian ensimmäisestä Rovaniemen MM-rallista. Tällä hetkellä hallitsevalla MM-sarjan autonvalmistajien maailmanmestarilla on hallussaan sijat yksi, kolme, neljä ja kuusi.

Tänak sai kunnian olla nopein kuljettaja kolmella ensimmäisellä erikoiskokeella, kunnes neljännellä erikoiskokeella Elfyn Evans meni ja katkaisi virolaisen putken. Tänak on vienyt tähän mennessä nimiinsä kahdeksasta ajetusta erikoiskokeesta viisi ja johtoasema ennen kahta viimeistä erikoiskoetta on 24,1 sekuntia. Neljännellä erikoiskokeella Tänak koki hurjan tilanteen, kun Hyundai lipsahti penkkaan, mutta matka ei kuitenkaan päättynyt siihen.

– Kokonaisuutena kaikki meni tänään suunnitelmien mukaan. Aamu sujui hyvin, mutta erikoiskokeet olivat erittäin vaativat: uskomattoman nopeita ja oli paikkoja, missä nuotit eivät olleet aivan 100-prosenttiset. Iltapäivän lenkillä käytimme kaikkia renkaita joita meillä oli, piti vain päästä pätkät läpi ja yrittää olla tekemättä virheitä, Tänak sanaili toisen ajopäivän päätteeksi.

Rovanperä ajoi lauantaina ensimmäiselle lenkille ek-sijoitukset 4-2-5, kun taas iltapäivä toi tulosrivin 3-1-3. Yhdeksättä kertaa urallaan WRC-autolla kilpaileva ja ennen sunnuntaina toisena oleva Rovanperä taistelee päätöspäivänä uransa parhaasta sijoituksesta MM-sarjassa tähän mennessä. Samalla Rovanperälle olisi tarjolla myös MM-sarjan pistejohtajan paikka, Monte Carlon avauksen tammikuussa voittanut Sebastien Ogier kun ajoi lauantaina ulos ja keskeytti.

– Aamulla fiilis auton suhteen ei ollut hyvä, mutta teimme siirtymällä hieman muutoksia ja se auttoi. Sitten huoltotauolla teimme isompia muutoksia ja niistä oli todella paljon apua olosuhteissa, jotka toisella lenkillä olivat, joten pystyin säästämään renkaita ja kaikki meni hyvin. Päivän toiseksi viimeiselle pätkälle uusien renkaiden vaihtaminen oli virhepäätös, joten hävisimme viimeisellä pätkällä liikaa, Rovanperä harmitteli.

WRC2-luokassa Esapekka Lappi johtaa 49,8 sekunnin erolla Andreas Mikkelseniin nähden, kun taas kolmantena oleva Nikolay Gryazin on jääny Lapista jo lähes puolitoista minuuttia. WRC3-luokassa Emil Lindholm johti luokkaa kolmen erikoiskokeen jälkeen, mutta kaatoi autonsa ja keskeytti. Luokkaa johtaa Teemu Asunmaa, josta Egon Kaur on jäänyt 12,5 sekuntia. Kolmantena oleva Eerik Pietarinen on jäänyt kärjestä minuutin ja 18 sekuntia.

Pietariselle haasteen kolmannesta sijasta sunnuntaina heittää vielä Mikko Heikkilä, jolla eroa viimeiseen palkintosijoitukseen on 1,4 sekuntia. Etuvetoisissa Sami Pajari on ollut nopein kuljettaja kaikilla kahdeksalla erikoiskokeella ja johtomarginaali Lauri Joonaan on kaksi minuuttia ja 18,3 sekuntia. Teemu Kortesalmi on kolmantena.

Sunnuntaina ohjelmassa on kahtaan kertaan ajettava Aittajärven erikoiskoe, pituudeltaan reilut 22 kilometriä. Ensimmäisen kerran kilpailijat starttaavat Aittajärvelle kello 10.08 alkaen.

 

 

Yleiskilpailun tilanne 8/10 ek:n jälkeen

1) Ott Tänak EST (Hyundai) 1.43.32,1
2) Kalle Rovanperä (Toyota) + 24,1
3) Thierry Neuville BEL (Hyundai) + 25,9
4) Craig Breen IRL (Hyundai) + 53,4
5) Elfyn Evans FRA (Toyota) + 1.03,5
6) Oliver Solberg SWE (Hyundai) + 1.26,8
7) Takamoto Katsuta (Toyota) + 1.34,4
8) Teemu Suninen (Ford) + 1.49,3
9) Gus Greensmith GBR (Ford) + 3.01,8
10) Esapekka Lappi (Volkswagen) + 4.48,8 WRC2

Tänakin keskinopeus: 119,5 km/h
Pohja-ajat: Tänak 5, Evans 1, Neuville 1, Rovanperä 1

Sunnuntain aikataulu

10.08 – EK9 Aittajärvi 1 (22,47 km)
13.18 – EK10 Aittajärvi 2 (22,47 km) Power Stage

Teksti: Jari Hotti, Rovaniemi
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: Tiedotteet


Facebook kommentit