Rovanperällä onnistunut perjantai, Tänakille aikasakko – “Sää auttoi meitä tänään”

30.9.2022 / 14:35
Kalle Rovanperällä oli aihetta hymyyn perjantain jälkeen (Kuva: Toyota Gazoo Racing).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallin MM-sarjan kauden 11. osakilpailu ajetaan tänä viikonloppuna Uudessa-Seelannissa. Uransa ensimmäistä rallin maailmanmestaruutta jahtaava Kalle Rovanperä suoriutui ensimmäisen pidemmän ajopäivän haasteista erinomaisesti.

53 pisteellä rallin MM-sarjaa johtava Toyotan Kalle Rovanperä varmistaa uransa ensimmäisen maailmanmestaruuden jo tänä viikonloppuna Uudessa-Seelannissa, kauden kolmanneksi viimeisessä MM-rallissa, mikäli puuppolalainen kerää vähintään kahdeksan pistettä enemmän kuin Hyundain Ott Tänak tai Rovanperä voittaa kilpailun ja eroa Tänakiin tulee lisää vähintään seitsemän pistettä.

Paluun rallin MM-sarjaan tehneen Uuden-Seelannin rallin ensimmäinen pitkä kilpailupäivä tarjosi heti alkuun Rovanperälle yhden hänen tähän astisen uransa kovimmista haasteista. Kuudelle erikoiskokeelle yhteispituutta kertyi lähes 159 kilometriä, mikä oli yli puolet kilpailun kokonaispituudesta erikoiskokeiden osalta ja kun Uudessa-Seelannissa ajetaan tuttuun tapaan sorateillä, oli MM-pistejohtajalle tarjolla taas se tuttu ja kiusallinen “aura-auton” rooli.

Rovanperän onneksi sää perjantaina vaihteli todella paljon ja sade tarjosi kilpailun ainoalle suomalaiskuljettajalle mahdollisuuden pitää aikaero kärkeen varsin pienenä. Kun ensimmäinen pidempi ajopäivä Uuden-Seelannin MM-rallissa oli ajettu, saapui Rovanperä yhdessä kartanlukijansa Jonne Halttusen kanssa yötauolle sijalla neljä, eron ollessa kärkeen 7,2 sekuntia.

– Ero kärkeen ei ole iso, joten pitää olla tyytyväinen. Sää auttoi meitä tänään ja toivottavasti huomenna tilanne on samanlainen. Pitkä päivä ja oli mukavaa, että selvisimme siitä varsin hyvällä sijoituksella. Oli hyvä, että aamulla satoi vettä, mutta silti irtosoraa oli tien pinnalla, varsinkin avauserikoiskokeella. Kahdella muulla erikoiskokeella pito oli parempi ja pystyin nauttia ajamisesta enemmän, Rovanperä kommentoi tallinsa tiedotteessa.

Aamupäivän lenkin jälkeen Rovanperä oli kuudentena ja kun iltapävän lenkki käynnistyi toiseen kertaan ajettavalla 29,27-kilometrisellä Whaanga Coastin erikoiskokeella, huomasi Rovanperä kärsivänsä olosuhteista ja “aura-auton” roolistaan enemmän kuin kertaakaan perjantain aikana. Eroa pohja-ajan ajaneeseen ja erinomaisesta lähtöpaikastaan kaiken hyödyn ottaneeseen Sebastien Ogieriin kertyi peräti 17,2 sekuntia.

– Tien pinta kuivui, joten toisella ajokerralla “aurattavaa” riitti todella paljon. Seuraavalla erikoiskokeella vettä satoi kaatamalla ja tie oli mutainen, joten vaikeissa olosuhteissa yritin hyökätä ja onnistuimme saamaan aikaa takaisin, kuudennella erikoiskokeella kauden 58. pohja-aikansa ajanut Rovanperä kertasi perjantain tapahtumia.

 

Ott Tänak pyrkii estämään Kalle Rovanperän mestaruusjuhlat Uudessa-Seelannissa (Kuva: Hyundai Motorsport).

 

 

pitkävetovihjeet

 

“Kaikilla mahdollisuus taistella voitosta”

Kauden neljättä MM-ralliaan ajava Ogier nousi johtoon hurjan pohja-aikansa ansiosta viidennellä erikoiskokeella, piti asemansa vielä kuudennenkin erikoiskokeen jälkeen, mutta seitsemännellä ja päivän viimeisellä erikoiskokeella ilman autonsa takasiipeä ajanut ranskalainen putosi kolmanneksi. Torstaina ja perjantaina kolme pohja-aikaa ajaneen Tänakin johtomarginaali toisena olevaan Elfyn Evansiin on 0,2 sekuntia, kun taas Ogier on jäänyt kärjestä 6,7 sekuntia.

– Näillä teillä ajaminen on todella hauskaa, mutta rytmin löytäminen on vaikeaa. Automme ei ollut sillä tasolla millä haluaisimme sen olevan. Näyttäisi siltä, että huomenna on luvassa rajut sääolosuhteet, joten tämä muutaman sekunninkymmenyksen johtomarginaali ei välttämättä tarkoita yhtään mitään. Katsotaan mitä tapahtuu, Tänak kommentoi “räikkösmäisesti”.

Kolme viimeisintä MM-rallia voittaneen ja edellisestä MM-rallista Kreikasta kolmoisvoiton napanneen Hyundain menestys perjantain jälkeen on vahvasti Tänakin harteilla, sillä tallikavereista Thierry Neuville on kuudentena ja Oliver Solberg seitsemäntenä. Aamupäivällä kaksi kertaa pyörähtänyt ja niissä parikymmentä sekuntia hävinnyt Neuville tuskaili lähes koko päivän autojensa säätöjen kanssa ja eroa kärkeen kertyi peräti 45,6 sekuntia.

Toyotalla tilanne sen sijaan on parempi, kun sen neljästä kuljettajasta kolme otti perjantaina paikkansa kärkinelikosta.

– Voimme olla erittäin tyytyväisiä kuljettajiemme esitykseen ja automme suorituskykyyn tänään. Kolme kuljettajaa kiilasi neljän parhaan joukkoon ja kaikilla heillä on mahdollisuus taistella voitosta. Jokainen kuljettajamme näytti nauttivan tänään ajamisesta ja he olivat valmiita taistelemaan. Se mitä saimme tänään aikaan, tärkeänä päivänä, oli erinomaista, Toyotan tallipäällikkö Jari-Matti Latvala kehui.

M-Sport Ford sai kilpailuun todellisen unelma-alun, kun brittitallin kuljettajat Craig Breen ja Gus Greensmith nappasivat kaksoisjohdon perjantain avauserikoiskokeen jälkeen. Breen nautti johtoasemasta vielä kilpailun kolmannenkin erikoiskokeen jälkeen ja neljännen jälkeen sijoitus oli vielä kolmas, kunnes viidennellä erikoiskokeella irlantilainen käväisi ojassa ja eroa kärkeen kertyi yli 18 minuuttia.

Breenin taival perjantain osalta päättyi lopullisesti kuudennella erikoiskokeella kytkimen hajoamisen myötä. Greensmith sen sijaan teki hienoa työtä koko perjantain ajan, mistä osoituksena tulosrivi 1-5-5-3-7-8. Ennen päivän kahta viimeistä erikoiskoetta Greensmith oli jäänyt kärjestä vain 13,5 sekuntia, mutta kahdella viimeisellä erikoiskokeella ero kasvoi 43,8 sekuntiin.

Toinen pidempi ajopäivä Uudessa-Seelannissa käynnistyy Suomen aikaa perjantai-iltana kello 22.08. Ohjelmassa on kuusi erikoiskoetta yhteispituudeltaan 88,28 kilometriä.

Yleiskilpailun tilanne 7/17 ek:n jälkeen

1) Elfyn Evans-Scott Martin GBR/GBR (Toyota) 1.36.48,8
2) Ott Tänak-Martin Järveoja EST/EST (Hyundai) + 4,8
3) Sebastien Ogier-Benjamin Veillas FRA/FRA (Toyota) + 6,5
4) Kalle RovanperäJonne Halttunen (Toyota) + 7,0
5) Gus Greensmith-Jonas Andersson GBR/SWE (Ford) + 43,6
6) Thierry Neuville-Martijn Wydaeghe BEL/BEL (Hyundai) + 50,6
7) Oliver Solberg-Elliott Edmondson SWE/GBR (Hyundai) + 1.28,1
8) Takamoto Katsuta-Aaron Johnston JPN/IRL (Toyota) + 1.41,8
9) Hayden Paddon-John Kennard NZL/NZL (Hyundai) + 5.06,8 WRC2
10) Lorenzo Bertelli-Lorenzo Granai ITA/ITA (Ford) + 5.41,2

Evansin keskinopeus: 99,4 km/h
Pohja-ajat: Tänak 3, Greensmith 1, Evans 1, Ogier 1, Rovanperä 1

Huom! Päivitys tuloksiin ja uutiseen: Hyundai-kuljettajat Tänak ja Neuville saivat viiden sekunnin aikasakon, kun molempien auton todettiin käyttäneen liikaa hybridienergiaa kilpailun avauserikoiskokeella torstaina

 

 

Aikataulu

Perjantai 30.9.

22.08 – EK8 Kaipara Hills 1 (15,83 km)
23.06 – EK9 Puhoi 1 (22,63 km)

Lauantai 1.10.

00.14 – EK10 Komokoriki 1 (5,60 km)

Huoltotauko 30 min

04.08 – EK11 Kaipara Hills 2 (15,83 km)
05.06 – EK12 Puhoi 2 (22,63 km)
06.24 – EK13 Komokoriki 2 (5,60 km)

Huoltotauko 45 min (iltahuolto)
Huoltotauko 15 min (aamuhuolto)

Sunnuntai 2.10.

01.03 – EK14 Whitford Forest – Te Maraunga Waiho 1 (8,75 km)
02.08 – EK15 Jacks Ridge 1 (6,42 km)
03.38 – EK16 Whitford Forest – Te Maraunga Waiho 2 (8,75 km)
05.18 – EK17 Jacks Ridge 2 (6,42 km) Power Stage

Kaikki ajat Suomen aikoja!

Osallistu ralliaiheiseen kilpailuun Facebook-sivullamme

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: Tiedotteet


Facebook kommentit