Rovanperältä komea avaus – Sinivalkoisilla Fordeilla ongelmia lämpöjen kanssa

23.1.2020 / 22:44
Kalle Rovanperä avasi Monte Carlon MM-rallin onnistuneesti (Kuva: Toyota Gazoo Racing).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallin MM-sarjan kauden avausosakilpailu, legendaarinen Monte Carlo, ajetaan tänä viikonloppuna Ranskan Alpeilla. Kilpailu käynnistyi torstai-iltana Sebastien Ogierin komennossa.

Seitsemättä peräkkäistä Monte Carlon MM-rallin voittoa metsästävä Sebastien Ogier avasi kauden ja ensimmäisen kilpailunsa Toyotan ratissa pohja-ajalla. Ogier saapui 17,47 kilometriä pitkän avauserikoiskokeen maaliin 1,8 sekuntia nopeammalla ajalla, kuin hallitseva maailmanmestari ja Toyotalta Hyundain rattiin tälle kaudelle vaihtanut Ott Tänak.

– Tämä oli yksi viikonlopun helpoimmista erikoiskokeista. Olosuhteet olivat todella kuivat, seuraavalla pätkällä on luvassa vaikeammat olosuhteet, Ogier kommentoi erikoiskokeen maalissa.

Jos oli Ogierin startti Toyotalla erinomainen, niin samaa voidaan sanoa myös Elfyn Evansista, joka aiemmin urallaan on MM-sarjassa kilpaillut WRC-autoista vain Fordilla. Nyt Evans käskyttää Toyotaa ja sijoitus Monte Carlon avauksessa oli hienosti kolmas, vain 1,9 sekuntia Ogieria hitaammalla ajalla. Kärkikolmikko oli omaa luokkaansa, sillä neljänneksi nopeimman ajan ajanut Thierry Neuville jäi kärjestä jo 6,4 sekuntia.

– Alku oli ihan ok. Tie oli erittäin likainen ja olin ajoittain hieman hämilläni, koska sellaisia “leikkauskohtia” oli paljon joita ei ollut nuoteissani. Loppua kohti myös renkaat alkoivat olla aika loppu, mutta minulla pitäisi olla paremmat renkaat seuraavalle erikoiskokeelle, Neuville ennakoi.

Kalle Rovanperän uran ensimmäinen MM-rallin erikoiskoe WRC-autolla toi komean viidennen sijan ja taakse jäi muun muassa rallin yhdeksänkertainen maailmanmestari ja Monte Carlon MM-rallin seitsenkertainen voittaja Sebastien Loeb. Rovanperä oli myös nopein suomalaistriosta, kun M-Sport Fordin Teemu Suninen ja Esapekka Lappi kärsivät autojensa lämpöongelmista ja ero kärkeen molemmilla painui pariinkymmeneen sekuntiin.

– Tultiin superpehmeällä rengasseoksella ja ajoin hieman liian aggressiivisesti, joten renkaat lämpenivät liikaa. Hieno erikoiskoe ja nautin todella tällä autolla ajamisesta, Rovanperä hymyili salamavalojen räiskyessä ympärillä.

Suninen oli avauserikoiskokeella seitsemäs, ero kärkeen 17,1 sekuntia, ja Lappi kahdeksas, eron ollessa kärkeen 21,6 sekuntia. M-Sportin kaikki kolme Fordia kärsivät avauserikoiskokeella lämpöongelmista, kun tiellä olleet puiden lehdet tukkivat jäähdyttimen. Yksikään brittitallin kuljettajista ei kommentoinut sanaakaan erikoiskokeen maalissa.

Torstaina ohjelmassa on vielä yksi erikoiskoe. Hieman alle 26 kilometriä pitkä Bayons-Breziers käynnistyy Suomen aikaa kello 23.26.

Monte Carlon MM-rallin yleiskilpailu 1/16 ek:ta

1) Sebastien Ogier (Toyota) 9.53,4
2) Ott Tänak (Hyundai) + 1,8
3) Elfyn Evans (Toyota) + 1,9
4) Thierry Neuville (Hyundai) + 6,4
5) Kalle Rovanperä (Toyota) + 10,2
6) Sebastien Loeb (Hyundai) + 10,9
7) Teemu Suninen (Ford) + 17,1
8) Esapekka Lappi (Ford) + 21,6
9) Takamoto Katsuta (Toyota) + 27,2
10) Gus Greensmith (Ford) + 33,7

Ogierin keskinopeus: 106,0 km/h
Pohja-ajat: Ogier 1

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com


Facebook kommentit