Rovanperän saama poikkeuslupa tuo nopean muutoksen kilpailukalenteriin: “Mikkelissä on tarkoitus olla mukana”

31.1.2017 / 15:06
Kalle Rovanperä ja Risto Pietiläinen nähdään Mikkelin SM-rallissa helmikuussa (Kuva: Jari Nurminen).

[ A- ] / [ A+ ]

Kotimaisen autourheilun kansallisen lajiliiton AKK Motorsportin päätös myöntää poikkeuslupa 16-vuotiaalle rallin huippulupaukselle Kalle Rovanperälle osallistua nelivetokalustolla kotimaisiin ralleihin jo tänä vuonna, on Rovanperän tiimipäällikön Toni Gardemeisterin mielestä hyvä uutinen niin Rovanperälle itselleen, kuin myös koko kotimaiselle autourheilullekin. Gardemeister avasi UrheiluUutiset.comin haastattelussa myös tulevaa kilpailuohjelmaa.

AKK Motorsportin päätös myöntää tämänkaltainen poikkeuslupa 16-vuotiaalle kuljettajalle on todella poikkeksellinen. Normaalisti Suomessa rallin puolella nuorten luokassa kilpailevat kuljettajat kun ajavat 1600-luokan kalustolla. Kalle Rovanperä kilpailee tänä vuonna toista kauttaan Latvian mestaruussarjassa TGS Worldwiden nelivetoisella, R5-luokan Skoda Fabialla, mutta AKK:n päätöksen myötä Rovanperä ja Skoda Fabia R5 yhdistelmä tullaan näkemään tänä vuonna nyt myös kotimaisissa rallikilpailuissa.

– Fiilis on todella hyvä. Ja tämä on hyvä uutinen kaikille osapuolille minun mielestäni. Kallelle oppimispuolella, pääsee ajamaan vähän teknisempiä teitä mitä Latviassa ja pääsee vertaamaan vauhtia muihin kotimaisiin kuljettajiin nähden. Ja lisäksi uutinen on hyvä rallin SM-sarjalle ja koko Suomen autourheilulle, jotka varmasti saavat hyvän buustin näkyvyyden puolelle tämän myötä, TGS Worldwide -rallitiimin päällikkö Toni Gardemeister näkee.

Suomessa taannoin nähtiin jopa tilanne, missä yksityishenkilö perusti verkkoon kansalaisadressin ajamaan Rovanperälle poikkeuslupaa kilpailla kotimaisissa ralleissa nelivetokalustolla alaikäisyydestään huolimatta. Aihe on muutenkin herättänyt runsaasti keskustelua ja ihmettelyä, että miksi tämän tason huippulupaus ja jo nyt suuren yleisön suosikiksi noussut kuljettaja ei kilpaile Suomessa, vaan ajaa Latviassa ja kaiken lisäksi sääntöjen takia Latvian lisenssillä.

Gardemeisterin mukaan nyt käyty prosessi poikkeusluvan saamiseen käynnistyi Rovanperän taustajoukkojen aloitteesta.

– Kyllä se alunperin lähti meidän puolelta. Jo aikaisemmin oltiin vähän käyty keskustelua AKK:n kanssa, että olisiko tälläiseen mitään mahdollisuutta, mutta silloin ei aika ollut tälle vielä kypsä mitenkään. Kallella ei ollut silloin vielä tarpeeksi kokemusta nelivedosta, mitä nyt on jo kuitenkin aika paljon, Gardemeister taustoittaa.

Rovanperä voitti viime vuonna Latvian rallimestaruuden ylivoimaisesti ja tämä vuosi lähti käyntiin Rally Aluksene -avausosakilpailun voitolla, ylivoimaisen näytöksen jälkeen tietenkin. On täysin faktaa jo sanoa nyt nähdyn perusteella, että Latviassa Rovanperä ei saa enää juurikaan minkäänlaista haastetta muilta kilpailijoilta ja ajaminen Latviassa onkin ollut lähinnä sitä, että jossain pitää ajaa ja kilpailla.

– Varovaista tunnustelua tehtiin lähinnä ensin aluksi AKK:n suuntaan. Sitten sieltä alkoi tulla hieman vihreää valoa. Päätettiin sen myötä yhteistuumin, AKK:n puolelta muutamien henkiloiden ja Kallen taustatiimin puolelta, että kokeillaan jos saadaan anomus läpi. No anomus laitettiin joitakin aikoja sitten sisään. Yhtään tietenkään ei osattu odottaa, että mikä se tulos tulee olemaan. Ja kun se tulos oli positiivinen, niin ei se nyt välttämättä yllätys ollut, mutta hyvä uutinen tottakai, Gardemeister kuvailee ensireaktioita päätöksen julkistamisen jälkeen.

“Pitää soitella ja kysellä mikä fiilis”

Rovanperän kanssa Gardemeister ei ollut vielä ehtinyt juttelemaan tuoreeltaan saadun positiivisen päätöksen jälkeen, mutta tiimipäällikön mukaan nuoren kuljettajan katseet on jo varmasti käännetty kohti rallin SM-sarjan seuraavaa osakilpailua.

– Pitää soitella ja kysellä mikä fiilis, mutta kyllä Kalle odottaa varmasti jo nyt innolla sitä, että pääsee ajamaan Mikkelissä, Gardemeister naurahtaa.

Viime viikonloppuna Rovaniemellä käynnistynyt rallin SM-sarja jatkuu 17.-18. helmikuuta Mikkelissä. TGS Worldwide ja Kalle Rovanperä siis nähdään Mikkelissä ajamassa kilpaa?

– Kyllä Mikkelissä on tarkoitus olla mukana. Ja yritetään, että ollaan siellä kahdella autolla, Gardemeister yllättää kertomatta kuitenkaan vielä sen enempää lisää tästä kuviosta.

Nyt tullut poikkeuslupa ja kotimaan “auennut kilpailukenttä” eivät kuitenkaan tuo muutosta siihen, että Rovanperä ajaa Latvian mestaruussarjan kokonaisuudessaan tänä vuonna.

– Alunperin oli päätetty, että Latvian kisat ajetaan varmasti. Aina on yritetty etsiä mahdollisuuksia ajaa muutakin, että olisi testiä ja muuta niiden Latvian kisojen välissä. Latvian sarjakalenterin puolesta joustamisvaraa on aika lailla moneenkin suuntaan. Nyt ne muut ajot sitten vaan lisääntyy. Latvian sarja ajetaan ja mahdollisimman paljon kisoja Suomessa, Gardemeister vahvistaa.

SM-sarjan ulkopuolisista kilpailuista yksi nousee jo nyt esiin, mikä erityisesti tänä vuonna Gardemeisterin tiimiä kiinnostaa.

– Suomessa ajettavista kisoista Autoglym-ralli, Gardemeister sanoo.

Autoglym-ralli ajetaan heinäkuussa kaksi viikkoa ennen Suomen MM-rallia ja viime vuonna kilpailussa nähtiin mukana mm. Esapekka Lappi ja Teemu Suninen.

Lue myös! No nyt tärähti! Kalle Rovanperälle poikkeuslupa osallistua ralleihin Suomessa (31.1.2017)

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti


Facebook kommentit