Rovanperän suoritukset keräävät jälleen hämmästystä – “Miten tämä voi olla edes mahdollista?”

10.12.2016 / 21:38
Elfyn Evans, Thierry Neuville ja Kalle Rovanperä olivat lauantain kärkitrio (Kuva: Memorial Bettegan tiedote).

[ A- ] / [ A+ ]

Kalle Rovanperällä oli onnistunut päivä Italian Bolognassa lauantaina. 16-vuotias rallin suurlupaus ajoi ensimmäistä kertaa kilpailumielessä WRC-kalustolla ja Ford Fiesta liikkuikin Memorial Bettega -kilpailun avauspäivänä sen verran ripeään tahtiin, että päivän päätteeksi Rovanperä pokkasi pokaalin päivän ajosuorituksistaan. Hienot suoritukset yhdistettynä nuoreen ikään ovat jälleen keränneet hämmästystä osakseen sosiaalisessa mediassa.

Attilio Bettegan muistokilpailu on Italian Bolognassa perinteisen Bologna Motor Shown yhteydessä ajettava kaksipäiväinen kilpailu, jossa kahdeksan kuljettajaa ajaa kahden päivän aikana stadiontyyppisellä radalla mies mies vastaan lähtöjä. Systeemi on sama kuin mikä on ollut käytössä mm. Mestareiden kisassa (Race of Champions). Memorial Bettega -kilpailulla on pitkät perinteet neljältä eri vuosikymmeneltä ja kilpailun voittoon suomalaiskuljettajista ovat vuosien saatossa ajaneet Markku Alen, Mikko Hirvonen, sekä Timo Salonen.

Tänä vuonna suomalaisvärejä kilpailussa edustaa Kalle Rovanperä, joka kilpailee nyt ensimmäistä kertaa urallaan WRC-kalustolla. Jo heti lauantaiaamun vapaissa harjoituksissa Rovanperä säväytti, kun 16-vuotias nuorukainen täräytti nopeimman kierrosajan jättäen taakseen mm. rallin tämän vuoden MM-kakkosen Thierry Neuvillen, sekä WRC2-luokan kolmosen Elfyn Evansin! Sosiaalisessa mediassa suoritus keräsi runsaasti hämmästystä ja some-kanava Opens&Tightens puki monen ajatukset osuvasti sanoiksi:

– Miten tämä voi olla edes mahdollista? Ensimmäistä kertaa kilpailussa WRC-autolla ja heti nopein, kanava tviittasi.

Rovanperän paras kierrosaika oli 47,24, Neuvillen 47,91 ja Evansin 48,01.

Rovanperä näytti italialaisille menemisen mallia

Vapaiden harjoitusten jälkeen päivä jatkui mies miestä vastaan lähdöillä, jotka ajettiin kahdessa eri lohkossa. Rovanperän kanssa lohkossa jatkopaikoista kilpailivat italialaiset Paolo Andreucci, Tobia Cavallini, sekä Fabio Andolfi. Toiseen lohkoon puolestaan sijoitettiin Neuville, Evans, Alessandro Bettega, sekä Alessandro Bruschetta.

Rovanperä avasi parilähdöt heti voitokkaasti, kun Andolfi kaatui kahdessa lähdössä peräkkäin. Kolmannessa lähdössä Cavallini aiheutti Rovanperälle päivän ensimmäisen tappion, mutta suomalaiskuljettaja otti revanssin heti seuraavassa lähdössä ja näin neljän lähdön jälkeen Rovanperän saldo oli kolme voittoa ja yksi tappio.

Viidennessä ja kuudennessa lähdössä vastaan asettui yhdeksänkertainen Italian rallimestari Andreucci. Rovanperä ei 51-vuotiaan vastustajansa meriittejä ja kokemusta kumarrellut, vaan ajoi avauslähdössä ruutulipulle ensimmäisenä. Toisessa lähdössä Andreucci nappasi kuitenkin revanssin ja varmisti näin ollen lohkovoiton 10 pisteellä. Rovanperä oli kahdeksalla pisteellään toinen. Toisessa lohkossa Neuville ja Evans olivat odotetusti omaa luokkaansa.

Evans tiukilla semifinaalissa

Lauantai Bolognassa päättyi Trofeo Pucci Grossi nimeä kantaneeseen iltakilpailuun, missä voitosta taistelivat molempien lohkojen kaksi parasta kuljettajaa; Rovanperä, Andreucci, Neuville, sekä Evans. Ensimmäisestä semifinaalista Neuville sai ajaa varsin helposti finaaliin, kun Andreucci ei päässyt ensimmäisessä erässä maaliin asti ja näin toista erää ei ajettu ollenkaan.

Toisessa semifinaalissa vastakkain asettuivat Ford-kuljettajat Rovanperä ja Evans. Ensimmäisessä erässä voittoon ajoi Evans, joka oli kahdella kierroksella puoli sekuntia Rovanperää nopeampi. Toisessa erässä suomalainen oli pakkovoiton edessä eikä se voitto jäänytkään lopulta kauas, sillä Evans ylitti maaliviivan vain minimaaliset 0,15 sekuntia Rovanperää ennen. Näin Evans eteni tiukan taistelun päätteeksi finaaliin Neuvillea vastaan.

Finaalit ajettiin paras viidestä systeemillä ja lopulta voittajaksi kruunattiin Neuville, joka vei finaalilähdöt nimiinsä lukemin 3-1. Rovanperän loppusijoitus oli hienosti kolmas.

Memorial Bettega -kilpailu jatkuu sunnuntaina.

 

 

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti


Facebook kommentit