MOTORSPORT

Rovanperän voitossa hauska sattuma, voittomarginaali lähes sama kuin 2021

Kalle Rovanperä kasvatti Viron MM-rallin voitolla MM-pistejohtonsa jo 83 pisteeseen, kun kautta on ajamatta vielä kuusi osakilpailua.

Viron MM-rallista tuli toisena vuonna peräkkäin Toyotan Kalle Rovanperän näytös. Viime vuonna uransa ensimmäisen MM-osakilpailuvoiton juuri Virosta napannut Rovanperä yhdessä kartanlukijansa Jonne Halttusen kanssa kellottivat 24 ajetulle erikoiskokeelle 14 pohja-aikaa ja kaksikon kauden viides voitto irtosi lopulta minuutin ja 0,9 sekunnin turvin. Hauska sattuma sikäli, että viime vuonna voittomarginaali oli lähes identtinen, 59,9 sekuntia.

– Yleisesti ottaen tottakai tämä oli hieno viikonloppu. Iso taistelu heti alkuun muita vastaan, kun aurattiin perjantaina tietä. Elfyn (Evans) antoi koko ajan painetta, Rovanperä kertasi viikonlopun kulkua kilpailun jälkeen.

Rovanperän menoa hidasti vielä perjantain aamupäivän lenkillä “aura-auton” rooli, kun tiet olivat kuivat. Ensimmäiseen päivähuoltoon saavuttiin Evansin johtaessa 18,7 sekunnilla. Vielä iltapäivän lenkillä Evans onnistui pohja-ajan myötä kasvattamaan eroa 19,9 sekuntiin, mutta seuraavat kolme erikoiskoetta sadesäässä toivat Rovanperälle kolme pohja-aikaa ja yötauolle saavuttaessa 11,7 sekunnin johdon.

Evans avasi lauantain urakan pohja-ajalla, mutta sen jälkeen voittotaistelu oli yksipuolinen näytös, Rovanperän dominoidessa tapahtumia. Kilpailun 14 viimeisestä erikoiskokeesta Rovanperä vei nimiinsä 11. Power Stage -erikoiskokeelta Rovanperä nappasi viisi lisäpistettä ajamalla murskaavan pohja-ajan, kun Evans hävisi puuppolalaiselle peräti 22,5 sekuntia. Rovanperä hyötyi toisen kerran viikonlopun aikana muuttuneista olosuhteista.

– En taida koskaan olla nähnyt tälläistä sadetta missään aiemmin. Vaikutti siltä, että aina kun olimme siirtymällä tai tauolla, niin paistoi aurinko ja sitten kun oltiin lähtöviivalla, niin aina satoi, kilpailun viimeisen erikoiskokeen kevyemmässä vesisateessa edellä lähteneisiin kuljettajiin verrattuna läpi ajanut Rovanperä ihmetteli.

Toyota nappasi Virosta kaksoisvoiton ja kuuden parhaan joukkoon mahtui yhteensä neljä Toyota-kuljettajaa. Hyundain kaksikko Ott Tänak ja Thierry Neuville nappasivat sijat neljä ja viisi, Takamoto Katsuta oli viides ja viimeisellä erikoiskokeella M-Sport Ford -tallin Adrien Fourmauxin ohittanut Esapekka Lappi kuudes.

 

Kalle Rovanperän lennokasta menoa Viron nopeilla sorateillä (Kuva: Toyota Gazoo Racing).

 

 

“Onnittelut Kallelle, hän oli erittäin nopea”

Vuosi sitten Rovanperä teki Virossa historiaa, kun hänestä tuli 20 vuoden ja 289 päivän ikäisenä rallin MM-sarjan historian nuorin osakilpailuvoittaja. Kun Rovanperän MM-pistejohto kasvoi jo 83 pisteeseen, niin nyt toden teolla voidaan alkaa jännittämään sitä, rikkooko hän jo tänä vuonna Colin McRaen vuonna 1995 tekemän ennätyksen. McRae kun on MM-sarjan kaikkien aikojen nuorin maailmanmestari. McRae nousi mestariksi 27 vuoden ja 109 päivän ikäisenä.

Rovanperä täyttää 1. lokakuuta 22 vuotta, joten mikäli mestaruus tänä vuonna tulee, menee McRaen ennätys uusiksi yli viidellä vuodella. Rovanperä myönsi voittoisan Viron MM-rallin jälkeen, että vaikka hän voitosta voittoon tänä vuonna onkin edennyt ja hyökännyt varsin rajusti muun muassa Power Stage -erikoiskokeilla, niin MM-sarjan kannalta hän ajattelee myös MM-pistetilannetta. Tyhmiin virheisiin kun ei tietenkään ole varaa, ei edes selkeässä pistejohdossa.

– Tottakai sitä (MM-sarjaa) pitää ajatella. Meillä on hyvä johto pisteissä ja vielä on kilpailuja ajamatta, mutta yritetään tottakai voittaa se mestaruus tänä vuonna, Rovanperä vakuutti.

Ehkä parhaiten Rovanperän ylivoimaa kuvastaa se, että toisena ja kolmantena pisteissä olevat Neuville ja Evans eivät ole edes yhteensä keränneet niin paljon MM-pisteitä tänä vuonna kuin Rovanperä (175-171). Autonvalmistajien MM-pisteissä Toyota kasvatti johtoaan Hyundaihin nähden jo 87 pisteeseen. Evans myönsi kilpailun jälkeen Rovanperän olleen jälleen kerran aivan omaa luokkaansa.

– Onnittelut Kallelle, hän oli erittäin nopea aivan kuten viime vuonna. Nostan kyllä hattua hänelle! Koskaan ei voi olla täysin tyytyväinen, kun sijoittuu toiseksi. Kausi tähän mennessä ei ole ollut meille helppo. Hyvät pisteet, mutta kuten sanoin, niin aika kaksijakoiset ajatukset. Tyytyväinen, että ollaan edes palkintopallilla, mutta pettynyt siihen, että emme pystyneet olemaan kilpailukykyisempiä, Evans kommentoi.

Kahtena edellisenä kautena MM-pisteissä toiseksi sijoittunut Evans on seitsemän osakilpailun jälkeen pisteissä kolmantena, mutta eroa Rovanperään on hurjat 96 pistettä. Britti myöntää, että ei juurikaan mieti enää mestaruustaistelua, vaan lähtee hakemaan mahdollisimman hyvää tulosta kauden kaikista jäljellä olevista osakilpailuista.

– Olihan se ero jo ennen tätä kilpailua varsin suuri ja nyt se kasvoi entisestään. Kuten sanoin aiemmin, niin ei se muuta meidän lähestymistapaamme, menemme jokaiseen ralliin antamaan parhaamme. Suomen MM-ralli on aina hieno tapahtuma, siellä voi nauttia ja se on aina ollut yksi suosikkikilpailuistani kalenterissa, ellei jopa se suurin suosikki, Viime vuonna Jyväskylässä voittanut Evans kehuu Keski-Suomen legendaarista sorasirkusta.

Rallin MM-sarjan seuraava osakilpailu ajetaan Suomessa ja Jyväskylässä 4.-7. elokuuta.

Viron MM-rallin yleiskilpailun lopputulokset

1) Kalle RovanperäJonne Halttunen (Toyota) 2.54.29,0
2) Elfyn Evans-Scott Martin GBR/GBR (Toyota) + 1.00,9
3) Ott Tänak-Martin Järveoja EST/EST (Hyundai) + 1.55,7
4) Thierry Neuville-Martin Wydaeghe BEL/BEL (Hyundai) + 3.53,3
5) Takamoto Katsuta-Aaron Johnston JPN/IRL (Toyota) + 4.13,4
6) Esapekka LappiJanne Ferm (Toyota) + 4.49,1
7) Adrien Fourmaux-Alexandre Coria FRA/FRA (Ford) + 5.09,2
8) Andreas Mikkelsen-Torstein Eriksen NOR/NOR (Skoda) + 11.01,8 WRC2
9) Teemu SuninenMikko Markkula (Hyundai) + 11.27,1 WRC2
10) Emil LindholmReeta Hämäläinen (Skoda) + 13.04,8 WRC2

———-

11) Jari HuttunenMikko Lukka (Ford) + 14.28,8 WRC2
16) Sami PajariEnni Mälkönen (Ford) + 19.29,6 WRC3
21) Lauri JoonaMikael Korhonen (Ford) + 21.45,3 WRC3
33) Roope KorhonenAnssi Viinikka (Ford) + 1.34.17,9 WRC3

Rovanperän keskinopeus: 107,9 km/h
Pohja-ajat: Rovanperä 14, Evans 6, Lappi 2, Breen 1, Fourmaux 1, Tänak 1

MM-pistetilanteet 7/13 osakilpailun jälkeen

Kuljettajat

1) Kalle Rovanperä 175
2) Thierry Neuville (BEL) 92
3) Elfyn Evans (GBR) 79
4) Ott Tänak (EST) 77
5) Takamoto Katsuta (JPN) 73
6) Craig Breen (IRL) 60
7) Sebastien Loeb (FRA) 35
8) Sebastien Ogier (FRA) 34
9) Dani Sordo (ESP) 34
10) Gus Greensmith (GBR) 26

Autonvalmistajat

1) Toyota 298
2) Hyundai 211
3) M-Sport Ford 157
4) Toyota II 79

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: FIA:n lehdistötilaisuus, tiedote

 

Vain Loeb ja Ogier pystyneet aiemmin samaan kuin Rovanperä tänä vuonna

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com