Ruotsalainen SM-sarjan kuninkuusluokkaan – “Vaatii erilaisen ajotyylin”

1.1.2020 / 09:16
Esa Ruotsalainen kilpailee tänä vuonna SM1-luokassa Skodalla (Kuva: Pasi Piesanen).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallin SM-sarjassa SM2-luokan Suomen mestaruuden viime vuonna voittanut Esa Ruotsalainen hyppää tänä vuonna SM1-luokkaan ja kalustona toimii Skoda Fabia R5.

Esa Ruotsalainen, 32, nappasi viime vuonna uransa ensimmäisen rallin Suomen mestaruuden, kun Saarijärven UA:ta edustava kuljettaja kruunattiin kauden päätteeksi SM2-luokan kuninkaaksi. Ruotsalainen yhdessä kartanlukijansa Hannu Lammisen kanssa voittivat seitsemästä ajetusta osakilpailusta luokkansa neljässä ja kolmessa osakilpailussa sijoitus oli toinen.

Ruotsalainen on vuosina 2013-2018 kilpaillut SM-sarjassa SM2-luokan lisäksi myös SM4-luokassa, mistä palkintokaappiin on tullut kolme SM-hopeaa. Tänä vuonna Ruotsalainen hyppää ensimmäistä kertaa urallaan SM-sarjan kuninkuusluokkaan, SM1:een, ja kalustoksi on valikoitunut huikeaa menestystä ympäri maailmaa viime vuosina saavuttanut Skoda Fabia R5.

– Valmistautuminen kauteen on ollut käynnissä jo pitkään ja vaatinut hurjasti töitä. Nyt paketti on kasassa ja fiilis on tosi hyvä. Testeissä auto on yllättänyt potentiaalillaan, kaksi testisessiota Skodalla tähän mennessä ajanut Ruotsalainen hehkuttaa tiedotteessaan.

Viimeiset kaksi kautta Ruotsalainen on kilpaillut Mitsubishi Lancerin “evoysillä”, joka Skodan tavoin on myös nelivetoinen kilpa-auto, mutta näiden kahden auton vertailu menee sille kuuluisalle yö ja päivä -osastolle. Ruotsalainen ei aiemmin ole kilpaillut R5-luokan kalustolla.

– Uusi auto vaatii erilaisen ajotyylin. Skoda on niin herkkä moottoriltaan, ohjaukseltaan ja jarruiltaan, että itselleni ominainen hieman raju ajotyyli vaatii siistimistä ja rauhallisempaa tekemistä. Edellisessä N-ryhmän autossa kaikessa oli pieni viive, mutta R5:lla ajaminen vanhalla tyylillä menee helposti kulmikkaaksi ja paiskomiseksi. Yritetään treenata ennen kauden alkua ja keskittyä omaan tekemiseen, niin eiköhän siitä vielä hyvä tule, Ruotsalainen uskoo.

Rallin SM-sarjan kausi 2020 käynnistyy perinteiseen tyyliin tammikuussa Rovaniemeltä Tunturirallin merkeissä, mutta aiemmista vuosista poiketen viikon verran aikaistettuna. Avauspäivän erikoiskokeet kaasutellaan perjantaina 17. tammikuuta ja maaliin saavutaan lauantaina 18. tammikuuta. Tänä vuonna rallin SM-sarjassa ajetaan kuusi osakilpailua, kun aiempina vuosina ohjelmassa on ollut seitsemän osakilpailua.

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com


Facebook kommentit