Ruotsalaisvalta nujerrettu! Grönholmille komea voitto – “Voit ottaa jo rennommin”

18.9.2021 / 18:46
Niclas Grönholm oli täysin omaa luokkaansa Latvian finaalissa (Kuva: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool).

[ A- ] / [ A+ ]

Niclas Grönholm on voittanut rallicrossin MM-sarjan kauden neljännen osakilpailun, joka ajettiin Bikerniekin radalla Riiassa, Latviassa tänään lauantaina.

Voitto oli suomalaisen GRX-SET-tiimin kuljettajalle kauden ensimmäinen ja MM-sarjassa uran neljäs. Aiemmat MM-osakilpailuvoitot Niclas Grönholm, 25, oli ajanut Norjassa ja Etelä-Afrikassa vuonna 2019, sekä Kouvolassa viime vuonna. Latvian Riiassa Grönholm oli alkuerissä toinen, voitti oman semifinaalilähtönsä ja finaalissa inkoolainen ajoi ylivoimaiseen voittoon, lyöden MM-pistejohtaja Timmy Hansenin lähes viidellä sekunnilla.

– Tottakai tuntuu hyvältä, aina se voittaminen on hienoa. Iso ero taakse yllätti, “spotteri” Jussi (Pinomäki) sanoi minulle radioon, että voit ottaa jo rennommin. Ei ollut parasta ajoani finaalissa, mutta nyt se riitti, Grönholm hehkutti voittoaan tuoreeltaan finaalin jälkeen.

Grönholm starttasi finaaliin kakkosruudusta, kun taas paalupaikalta matkaan lähti lajin kolminkertainen maailmanmestari Johan Kristoffersson. Eturivin kaksikosta molemmat saivat hyvän startin, mutta ennen ensimmäistä mutkaa Audi ja Hyundai osuivat toisiinsa sillä seurauksella, että Kristoffersson pyörähti ja oli lähellä törmätä rengasvalliin. Grönholm selvisi tilanteesta ilman vaurioita ja nappasi kärkipaikan haltuunsa, ajaen lopulta siis ylivoimaiseen voittoon.

Kristoffersson pääsi jatkamaan kilpailua, mutta saapui ruutulipulle vasta viidentenä. Ruotsalaiskuljettajat olivat voittaneet rallicrossin MM-sarjassa seitsemän osakilpailua peräkkäin ennen kuin Grönholm, joka muuten oli myös se viimeisin ei-ruotsalaisvoittaja (Kouvola viime vuonna), katkaisi ruotsalaisvallan osakilpailuvoittojen osalta. Samalla Grönholm nousi MM-pisteissä neljänneksi, pisteen päähän kolmannesta sijasta.

– Tälläiset tilanteet pitää aina nähdä videolta ennen kuin niitä kommentoi enempää. Mutta tämä on kontaktilaji ja kun jokaisessa lähdössä viivalla on paljon hevosvoimia ja kaikilla kuljettajilla on sama tavoite, niin tälläistä voi välillä tapahtua, GRX-SET-tiimin tiimipäällikkö Jussi Pinomäki kommentoi Kristofferssonin ja Grönholmin tilannetta finaalin startissa.

Kyseinen tilanne eteni tuomariston tutkittavaksi ja sitä käytiin läpi noin vartin ajan finaalin jälkeen, mutta tuloksiin ei enää muutosta tullut, eli tapahtunut tulkittiin kilpailutilanteeksi ilman syyllistä. Kauden kolmessa ensimmäisessä osakilpailussa kaksoisvoittoa juhlineet Hansenin veljekset ajoivat nyt sijoille kaksi ja kolme, Timmyn ollessa toinen ja Kevinin napattua kolmas sija. GRX-SET-tiimin hyvää menestystä täydensi Krisztian Szabon neljäs sija.

Grönholmille finaalipaikka oli rallicrossin MM-sarjassa uran 20. Semifinaalivoittoja Grönholmilla on nyt kasassa viisi kappaletta ja tässä tilastossa hän nousi suomalaiskuljettajien osalta yksinään ykkössijalle, aiemmin Grönholm kun jakoi tilaston kärkipaikkaa yhdessä Toomas Heikkisen kanssa. Palkintosijoituksia Grönholm on saavuttanut MM-sarjassa nyt yhteensä seitsemän kappaletta (4-2-1). Juha Rytkösen loppusijoitus lauantain kilpailussa oli kymmenes.

Kauden viides osakilpailu ajetaan Latviassa sunnuntaina. Ensimmäiset alkuerät käynnistyvät kello 11.06.

Latvian finaalin tulokset

1) Niclas Grönholm (Hyundai) 4.59,350
2) Timmy Hansen SWE (Peugeot) + 4,641
3) Kevin Hansen SWE (Peugeot) + 6,034
4) Krisztian Szabo HUN (Hyundai) + 7,209
5) Johan Kristoffersson SWE (Audi) + 1 kierros
6) Timo Scheider GER (Seat) Keskeytys

Nopein kierros: T.Hansen (kierros 2/6) 48,125

 

 

Semifinaalin tulokset

Lähtö 1

1) Johan Kristoffersson SWE (Audi) 5.00,535
2) Timmy Hansen SWE (Peugeot) + 0,879
3) Krisztian Szabo HUN (Hyundai) + 4,646
4) Dan Öberg SWE (Volkswagen) + 38,445
5) Mattias Ekström SWE (Seat) + 3 kierrosta
6) Enzo Ide BEL (Audi) Keskeytys

Nopein kierros: T.Hansen (kierros 2/6) 48,118

Lähtö 2

1) Niclas Grönholm (Hyundai) 4.59,330
2) Timo Scheider GER (Seat) + 1,490
3) Kevin Hansen SWE (Peugeot) + 6,184
4) Kevin Abbring NED (Renault) + 7,049
5) Juha Rytkönen (Ford) + 12,608

Nopein kierros: Grönholm (kierros 2/6) 48,124

MM-pistetilanteet 4/9 osakilpailun jälkeen

Kuljettajat

1) Timmy Hansen (SWE) 107
2) Kevin Hansen (SWE) 96
3) Johan Kristoffersson (SWE) 81
4) Niclas Grönholm 80
5) Krisztian Szabo (HUN) 75
6) Kevin Abbring (NED) 67
7) Timo Scheider (GER) 48
8) Enzo Ide (BEL) 46
9) Juha Rytkönen 34
10) Rene Munnich (GER) 16

Tiimit

1) Hansen World RX Team (SWE) 203
2) GRX-SET World RX Team 155
3) KYB EKS JC (SWE) 127

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: RX+


Facebook kommentit