MOTORSPORT

Ruotsin rallisarja vihdoin käyntiin – Kokenut Andersson kukisti Tidemandin

Rallin Ruotsin mestaruussarjan kauden avausosakilpailu päästiin vihdoin ja viimein ajamaan viime viikonloppuna. Killingen Rallin ykköseksi kaasutteli kokenut P-G Andersson.

P-G Anderssonin voitto ei tullut yllätyksenä, vaikka vastassa olikin muun muassa viime vuosina rallin MM-sarjan pienemmistä luokista kovia tuloksia saavuttanut Pontus Tidemand. Rallin Ruotsin mestaruussarjassa pääluokka on kansainvälinen nelivetoluokka, jonka hallitseva mestari Andersson on. Andersson on nyt kilpaillut GN Motorsport -tiimin Ford Fiesta Rally2 -autolla viime ja tänä vuonna yhteensä seitsemän kilpailua, voittoprosentin ollessa täysi sata.

– Kaikki toimi tänään erinomaisesti ja on todella hienoa aloittaa kausi näin. Olimme tasaisesti muutamia sekunteja muita nopeampia, mutta viidennellä erikoiskokeella pistin aivan kaiken peliin, hieman alle 14 kilometriä pitkällä kilpailun viidennellä erikoiskokeella lähes kymmenen sekunnin pohja-ajan ajanut Andersson kertasi kilpailun kulkua.

Tidemandille kilpailu oli kauden ensimmäinen. Edellisen kerran junioreiden maailmanmestari vuodelta 2013 ja vuoden 2017 WRC2-luokan mestari nähtiin ralliauton ratissa kilpailemassa viime vuoden joulukuussa Monzan MM-rallissa. Killingen Rallissa ajettiin yhdeksän erikoiskoetta soralla, yhteispituudeltaan reilut 70 kilometriä. Tidemandin kilpailua vaikeutti lähtöpaikka porukan ensimmäisenä ja sen myötä tullut “aura-auton” rooli.

– Huomioiden lähtöpaikkani ja kilpailun taso, olen tyytyväinen kakkossijaan. Oli todella hauskaa ajaa taas kilpaa ja huollossa tiimi teki loistavaa työtä, Tidemand hehkutti kilpailun jälkeen.

Killingen Rallissa mukana oli 129 kilpailijaparia. Kyseessä oli vasta nyt Ruotsin mestaruussarjan osakilpailu, kun helmikuulle kaavailtu kauden avaus, North Rally Boden, jouduttiin koronatilanteen takia perumaan. Andersson otti johtopaikan haltuunsa heti avauserikoiskokeella ja kuuden peräkkäisen pohja-ajan myötä johtomarginaali kasvoi jo 29,8 sekuntiin, kun ajamatta oli vielä kolme erikoiskoetta.

Per Göthberg katkaisi seitsemännellä erikoiskokeella Anderssonin pohja-aikojen putken, mutta Andersson vastasi välittömästi, kellottamalla nopeimman ajan kilpailun kahdelle viimeiselle erikoiskokeelle. Voittomarginaali Tidemandiin nähden oli lopulta 39,5 sekuntia, kun taas kolmanneksi ajanut Dennis Rådström jäi kärjestä 51 sekuntia. Ruotsissa ajetaan myös MM-sarjasta tuttu Power Stage -erikoiskoe, missä jaossa on lisäpisteitä viidelle nopeimmalle kuljettajalle.

Andersson kruunasi kilpailunsa olemalla nopein myös Power Stage -erikoiskokeella ja näin MM-sarjan historian ainoa kaksinkertainen junioreiden maailmanmestari (2004, 2007) kirjautti Ruotsin mestaruussarjan kauden avauksesta täyden pistepotin, 30 pistettä. Mattias Ekströmin tiimin Audi A1 R4 -auto teki nyt ensiesiintymisensä kilpailussa, mutta Emil Bergkvistin suoritus vajaatehoisella autolla jäi kauas kärjestä: sijoitus 13. ja eroa kärkeen yli kaksi minuuttia.

Voitettuaan toisen junioreiden maailmanmestaruutensa Andersson hyppäsi vuonna 2008 Suzukin tehdastallin kuljettajaksi Toni Gardemeisterin tallikaveriksi. 15 MM-rallissa paras sijoitus oli viides, joka tuli kauden kahdessa viimeisessä osakilpailussa, Japanissa ja Walesissa. Vuonna 2012 Andersson kilpaili MM-sarjassa Protonilla S2000-autojen luokassa, sijoittuen loppupisteissä toiseksi. Anderssonia ei ole nähty kilpailemassa rallin MM-sarjassa vuoden 2013 jälkeen.

Ruotsin rallisarja jatkuu South Swedish Rallin merkeissä elokuun viimeisenä viikonloppuna.

Killingen Rallin yleiskilpailun lopputulokset

1) P-G Andersson-Anders Fredriksson SWE/SWE (Ford) 38.00,0
2) Pontus Tidemand-Morten Erik Abrahamsen SWE/NOR (Skoda) + 39,5
3) Dennis Rådström-Johan Johansson SWE/SWE (Volkswagen) + 51,0
4) Jonas Åkesson-Martin Holmdahl SWE/SWE (Ford) + 1.12,8
5) Thomas Thunström-Jörgen Lindahl SWE/SWE (Skoda) + 1.20,6
6) Mattias Adielsson-Andreas Johansson SWE/SWE (Ford) + 1.21,4
7) Per Göthberg-John Stigh SWE/SWE (Skoda) + 1.26,4
8) Kalle Gustafsson-Magnus Nilsson SWE/SWE (Ford) + 1.32,7
9) Sebastian Johansson-Jesper Elfver SWE/SWE (Ford) + 1.35,1
10) Stig Andervang-Robin Eriksson SWE/SWE (Skoda) + 1.55,3

Anderssonin keskinopeus: 111,8 km/h
Pohja-ajat: Andersson 8, Göthberg 1

 

 

Pistetilanne 1/4 osakilpailun jälkeen

1) P-G Andersson 30
2) Dennis Rådström 19
3) Pontus Tidemand 18
4) Jonas Åkesson 12
5) Mattias Adielsson 11
6) Thomas Thunström 10
7) Per Göthberg 6
8) Kalle Gustafsson 5
9) Sebastian Johansson 4
10) Stig Andervang 1

 

 

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: Tiedote
YouTube-video: P-G Andersson

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com