Ruotsissa sinivalkoiset juhlat – Rovanperä voittoon ja MM-pistejohtoon, Lappi kolmas

27.2.2022 / 15:32
Kalle Rovanperä on nyt kolminkertainen MM-voittaja (Kuva: Toyota Gazoo Racing).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallin MM-sarjan kauden toinen osakilpailu Ruotsissa tänä viikonloppuna päättyi Toyota-tallin ja Kalle Rovanperän voitonjuhliin.

Kalle Rovanperälle nyt tullut voitto on MM-sarjassa uran kolmas ja sen myötä puuppolalainen nousi kahden ajetun osakilpailun jälkeen kuljettajien MM-pisteissä johtoon, 14 pisteen erolla ennen Thierry Neuvillea, joka ajoi Ruotsissa toiseksi. Rovanperän ja kartanlukija Jonne Halttusen voittomarginaaliksi kolmen päivän urakoinnin jälkeen kirjattiin lopulta 22 sekuntia.

– En ajatellut meidän olevan näin vahvoja, erityisesti perjantaisen “aura-auton” roolin takia. Talli teki loistavaa työtä ja auto toimi loistavasti koko kilpailun ajan, Rovanperä hehkutti tuoreeltaan maaliintulon jälkeen.

Rovanperälle ja Halttuselle nyt ajettu Ruotsin MM-ralli oli siinä mielessä juhlakilpailu, että kaksikko nähtiin samassa kabiinissa erikoiskokeilla nyt 50. kerran. Maaliintulon jälkeen rallin MM-sarjassa on totuttu siihen, että voittajapari nousee autonsa katolle juhlimaan voittoaan, mutta Rovanperä ja Halttunen eivät näin tällä kertaa toimineet.

– Tällä hetkellä ei juurikaan tee mieli juhlia. Viikko on ollut todella vaikea ukrainalaisille ja toivon, että he löytävät voimaa ja toivoa näinä vaikeina aikoina, Rovanperä lähetti terveiset sodan runtelemaan Ukrainaan.

Rovanperä ajoi kilpailussa eniten pohja-aikoja, kuusi, kun Hyundain Ott Tänak ylsi neljään pohja-aikaan. Ennen nyt tullutta Ruotsin ykkössijaa Rovanperä oli yltänyt MM-sarjassa osakilpailuvoittoihin Virossa ja Kreikassa, jotka molemmat tulivat viime vuonna. Lisäksi Rovanperän CV:stä löytyy MM-tason palkintosijoitukset Ruotsista (kolmas sija 2020), sekä Rovaniemeltä (toinen) ja Belgiasta (kolmas) viime vuodelta.

 

Esapekka Lappi teki komean paluun rallin MM-sarjaan kolmannen sijan myötä (Kuva: Toyota Gazoo Racing).

 

 

“Kiitos, että otitte meidät takaisin”

Toyotalla oli hallussaan kaksoisjohto lauantain jälkeen, mutta Elfyn Evans täräytti autonsa ulos heti sunnuntain avauserikoiskokeella ja britin kohtalona oli keskeytys. Kahden edellisen kauden MM-hopeamitalisti on kerännyt kuluvan kauden kahdesta ensimmäisestä osakilpailusta vain neljä MM-pistettä, jotka kaikki tulivat Monte Carlon osakilpailun Power Stage -erikoiskokeelta.

Evansin keskeytyksen myötä taistelu kakkossijasta käytiin sunnuntaina Neuvillen ja Esapekka Lapin kesken. Tässä taistelussa pidemmän korren vei lopulta Neuville, 8,6 sekunnin turvin, mutta pitkän tauon jälkeen paluun MM-sarjaan tehneen Lapin kolmas sija oli ilman muuta viikonlopun yksi kovimmista suorituksista. Lappi oli edellisen kerran nähty MM-rallissa kolmen parhaan joukossa Turkissa vuonna 2019, jolloin sijoitus oli toinen.

– Oli liian iso riski lähteä taistelemaan tosissaan Thierrya vastaan. Olen todella tyytyväinen tähän sijoitukseen, palkintosijoitus oli meidän tavoitteena tähän kilpailuun. Iso kiitos tallille, meillä ei ollut auton osalta mitään ongelmia koko viikonloppuna. Ja kiitos, että otitte meidät takaisin, Lappi hymyili viimeisen erikoiskokeen maalissa.

Edellisen kerran kaksi suomalaiskuljettajaa nousi palkintopallille samassa MM-rallissa vuoden 2019 Jyväskylässä, missä Lappi oli toinen ja Toyota-tallin nykyinen tallipäällikkö Jari-Matti Latvala kolmas. Suomalaismenestystä saatiin myös yleiskilpailun ulkopuolelta, kun Jari Huttunen ajoi WRC2-luokassa kolmanneksi ja Lauri Joona nappasi junioreiden MM-avauksesta toisen sijan. Joona hävisi voittoon ajaneelle Jon Armstrongille vain 2,7 sekuntia.

Rallin MM-sarjan seuraava osakilpailu ajetaan Kroatian asfaltilla 22.-24. huhtikuuta. Historia toistaa siinä mielessä itseään, että myös vuosi sitten Rovanperä starttasi Kroatian osakilpailuun MM-pistejohtajana.

Ruotsin MM-rallin yleiskilpailun lopputulokset

1) Kalle RovanperäJonne Halttunen (Toyota) 2.10.44,9
2) Thierry Neuville-Martin Wydaeghe BEL/BEL (Hyundai) + 22,0
3) Esapekka LappiJanne Ferm (Toyota) + 30,6
4) Takamoto Katsuta-Aaron Johnston JPN/IRL (Toyota) + 2.19,4
5) Gus Greensmith-Jonas Andersson GBR/SWE (Ford) + 3.20,4
6) Oliver Solberg-Elliott Edmondson SWE/GBR (Hyundai) + 5.39,4
7) Andreas Mikkelsen-Torstein Eriksen NOR/NOR (Skoda) + 7.11,1 WRC2
8) Ole Christian Veiby-Stig Rune Skjärmoen NOR/NOR (Volkswagen) + 7.34,3 WRC2
9) Jari HuttunenMikko Lukka (Ford) + 8.14,2 WRC2
10) Egon Kaur-Silver Simm EST/EST (Volkswagen) + 8.24,8 WRC2

———-

12) Eerik PietarinenAntti Linnaketo (Volkswagen) + 8.53,8 WRC2
15) Lauri JoonaMikael Korhonen (Ford) + 13.48,9 JWRC
18) Tuomas SkantzKari Kallio (Skoda) + 16.26,0 WRC2
31) Sami PajariEnni Mälkönen (Ford) + 1.03.14,6 JWRC
32) Emil LindholmReeta Hämäläinen (Skoda) + 1.07.17,5 WRC2

Rovanperän keskinopeus: 121,52 km/h
Pohja-ajat: Rovanperä 6, Tänak 4, Evans 3, Neuville 2, Breen 1, Lappi 1

 

 

MM-pistetilanteet 2/13 osakilpailun jälkeen

Kuljettajat

1) Kalle Rovanperä 46
2) Thierry Neuville (BEL) 32
3) Sebastien Loeb (FRA) 27
4) Gus Greensmith (GBR) 20
5) Sebastien Ogier (FRA) 19
6) Takamoto Katsuta (JPN) 18
7) Craig Breen (IRL) 16
8) Esapekka Lappi 15
9) Andreas Mikkelsen (NOR) 12
10) Oliver Solberg (SWE) 8

Tallit

1) Toyota 83
2) M-Sport Ford 59
3) Hyundai 47
4) Toyota NG 22

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: WRC All Live -palvelu


Facebook kommentit