MOTORSPORT

RX Academyn Suomi-Puola-maaottelu päättyi Trogenin juhliin – “Todella tyytyväinen”

RX Academy -sarja kilpaili toista kertaa tällä kaudella rallicrossin SM-sarjan rinnalla, kun Pinomäen veljesten Set Promotion -tiimin Renaultit pöllyttivät soraa kahdeksan kuljettajan voimin Jalasjärvellä viime lauantaina. Taistelu voitosta oli lopulta kahden kauppa ja siitä tuli todellinen Suomi-Puola-maaottelu.

Viime kaudella RX Academy -sarjaa ajettiin rallicrossin SM-sarjan yhteydessä kaikissa viidessä osakilpailussa, mutta tällä kaudella kotimaisten ratojen lisäksi kilpailukalenteriin sisältyy pari osakilpailua länsinaapurissamme Ruotsissa. Kauden kolmas osakilpailu ajettiin viime lauantaina Murtoharjun radalla Jalasjärvellä, Etelä-Pohjanmaalla, ja sarjapisteistä lähti mukaan taistelemaan kahdeksan kuljettajaa.

Edellisessä osakilpailussa Honkajoella kesäkuussa täydellisen 30 pisteen kilpailun ajanut puolalainen Oskar Leitgeber oli myös Jalasjärvellä hyvässä iskussa, mutta Honkajoella toiseksi sijoittunut Sami-Matti Trogen ei toista kertaa peräkkäin suostunut taipumaan taistelussa puolalaista vastaan. Ensimmäisessä alkuerässä Trogen oli nopein. Toisessa alkuerässä nähtiin Trogenin ja Leitgeberin ensimmäinen kunnon yhteenotto, kun puolalainen torppasi Trogenin auton peräpäätä sillä seurauksella, että Trogen pyörähti ja jäi lopulta seitsemänneksi.

Tuomaristo hylkäsi Leitgeberin suorituksen ja näin puolalaiselle tuli toisesta alkuerästä nollatulos. Kolmannessa alkuerässä sisuuntunut Leitgeber täräytti nopeimman ajan lyöden Trogenin vajaalla puolella sekunnilla, mutta tuo toisen alkuerän nollatulos tiesi väistämättä alkuerien kokonaistuloksissa viimeistä sijaa ja heikkoa lähtöruutua semifinaaliin.

Trogenille kirjattiin alkueristä suurin pistepotti, Isak Reiersen oli toinen ja Jimi Kalliomäki kolmas.

– Alkuerissä minulla oli hyvä vauhti, lähdöt ja kiihdytykset olivat tasaisia, joten niissä oli paljon ohjelmaa. Ensimmäinen erä meni ilman mitään hässäkkää ja sen voitin. Toisessa sain vähän osumaa takakulmaan ja pyörähdin. Viimeisen alkuerän lähtösuoralla meinasin pyörähtää ja jouduin menemään siitä lisälenkille, yritin saada kärkikuskia kiinni, mutta siinä lähdön jälkeisessä tilanteessa oli mennyt liikaa aikaa, Trogen kertasi alkueriään.

Ensimmäisessä semifinaalissa Trogen ajoi paalupaikalta ylivoimaiseen voittoon lyöden Kalliomäen lähes viidellä sekunnilla. Toisessa semifinaalissa Leitgeber nousi heikosta lähtöruudustaan huolimatta voittoon ja se tiesi finaaliin eturivin lähtöpaikkaa, paalupaikalle asettuneen Trogenin vierelle. Eväät huikeaan kaksintaisteluun Jalasjärven kuninkuudesta olivat valmiit.

Finaalista tulikin huikea, kun Leitgeber onnistui kertaalleen ohittamaan Trogenin nousten johtoon, mutta lohjalainen 16-vuotias autourheilun monilahjakkuus kuittasi takaisin ja ajoi lopulta ylivoimaiseen voittoon. Ruutulipulla Trogenin ero toiseksi sijoittuneeseen Leitgeberiin oli reilut neljä sekuntia. Marko Muru nappasi kolmannen sijan ennen Kalliomäkeä ja Reierseniä. Marat Knyazevia tuuraamassa olleen Jussi-Petteri Leppihalmeen finaali päättyi keskeytykseen rengasrikon seurauksena kolmen ajetun kierroksen jälkeen.

Uran ensimmäinen RX Academy -voitto nosti Trogenin samalla sarjan pistejohtoon, neljä pistettä Leitgeberin edelle.

– Finaalissa sain hyvän lähdön ja ensimmäisellä kierroksella oli tiukkaa, mutta sitten sain tehtyä eroa. Olen tosi iloinen, koska sain kakkossijat nyt muutettua voitoksi. Päivä oli erittäin hyvä ja olen todella tyytyväinen tähän tulokseen. On todella hyvä, että johdan nyt sarjaa, mutta tottakai tähtään voittoon jokaisessa kilpailussa, Trogen korosti.

RX Academyn kauden kaksi viimeistä osakilpailua ajetaan Kouvolassa 26. elokuuta, sekä Ruotsin Tierpissä 7. lokakuuta.

Jalasjärven finaalin tulokset

1) Sami-Matti Trogen 4.13,372
2) Oskar Leitgeber + 4,119
3) Marko Muru + 5,008
4) Jimi Kalliomäki + 6,741
5) Isak Reiersen + 7,070
6) Jussi-Petteri Leppihalme keskeytys

Pistetilanne 3/5 osakilpailua

1) Sami-Matti Trogen 76
2) Oskar Leitgeber 72
3) Jimi Kalliomäki 67
4) Marko Muru 60
5) Isak Reiersen 55
6) Sloan Cox 49
7) Troy Dowel 46
8) Marat Knyazev 37
9) Jussi-Petteri Leppihalme 15

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com