Saarenmaa Rallista Suomeen neljä palkintosijoitusta – “Haastavat olosuhteet”

17.10.2019 / 13:07
Alta pois, nyt kura lentää! Lauri Joona ajoi Saarenmaalla luokassaan toiseksi (Kuva: RPF).

[ A- ] / [ A+ ]

Perinteinen Saarenmaa Ralli ajettiin kaksipäiväisenä kilpailuna viime viikonloppuna ja Viron rallisarjan kauden seitsemänteen osakilpailuun oli mukaan ilmoittautunut tänäkin vuonna runsaasti suomalaiskilpailijoita.

Perjantaina ja lauantaina ajettu Saarenmaa Ralli piti sisällään 13 erikoiskoetta sorateillä yhteispituudeltaan hieman alle 117 kilometriä. Mukaan oli ilmoittautunut 156 kilpailijaparia, joista suomalaisia oli 28. Kilpailun ehdoton ykköstähti piti olla Oliver Solberg, joka kuitenkin Walesin MM-rallin ulosajon jälkeen perui osallistumisensa.

Yleiskilpailun voittoon ajoi odotetusti isäntämaan Georg Gross Ford Fiesta WRC -autolla. Toiseksi sijoittui Roland Poom, Viron yksi suurimpia rallilupauksia tällä hetkellä, joka nyt debytoi R5-luokan auton ratissa. Ford Fiestalla kilpaillut Poom sijoittui tänä vuonna junioreiden MM-sarjassa kuudenneksi ja Suomen MM-rallissa elokuun ensimmäisenä viikonloppuna sijoitus JWRC-luokassa oli kolmas.

Poom kukisti R5-debyytissään kokeneen Raul Jeetsin, joka nähtiin nyt ensimmäistä kertaa kilpailemassa Skoda Fabia R5 -auton Evo-mallilla. Suomalaiskuljettajista yleiskilpailussa parhaiten sijoittui Timo Pulkkinen (Ford Fiesta R5), jonka sijoitus oli 11. Kyseessä ei muuten ole tv:stä tuttu Timo Pulkkinen.

Jos jäi yleiskilpailussa suomalaismenestys vaisuksi, niin sen sijaan sinivalkoista luokkakohtaista menestystä saatiin. EMV3-luokassa Lauri Joona, rallin SM-sarjan SM3-luokan tämän vuoden hopeamitalisti, kilpaili nyt ensimmäistä kertaa Suomen rajojen ulkopuolella.

– Monta kertaa ollut mielessä lähteä kisaamaan ulkomaille. Kun kausi saatiin Suomessa hyvin pakettiin mietimme, voisiko johonkin lähteä vielä ajamaan. Tämä sattui olemaan sopivasti kalenterissa ja olen kuullut pelkkää positiivista kisasta. Tavoitteena oli saada ehjät kilometrit ja oppia erilaisesta tiestöstä. Varovainen tavoite oli asetettu “podiumille”, mutta vaikeahan se on arvailla etukäteen, kun ei ole tietoa, kuinka lujaa paikalliset ajaa, Joona ennakoi.

Onnistuneen kilpailun ajanut Joona ylsikin lopulta palkintosijoitukseen, sijoituksen ollessa maalissa toinen. Kaksi luokkakohtaista pohja-aikaa ajanut Joona hävisi luokkavoittoon ajaneelle Robert Virvesille 24 sekuntia.

– Kisa sujui nousujohteisesti. Hieno kisa kaikin puolin ja järjestelyt huippuluokkaa. Tiet olivat todella liukkaita Suomeen verrattuna ja paikallisten mukaan samanlainen heikko pito on sekä Virossa, että Latviassa ja Liettuassa. Reitti oli muutenkin mielenkiintoinen. Välillä ajettiin ihan merenrannan vieressä ja sitten kaupungin keskustassa. Pääasiassa kuitenkin sorateillä, mutta nekin olivat hieman erilaisia kuin kotimaassa ja märkä keli teki olosuhteet haastaviksi, Joona kuvaili.

EMV5-luokassa Teemu Kiiski sijoittui kolmanneksi ja EMV7-luokassa Jarno Kinnunen toiseksi. Kokenut Tomi Tukiainen oli kilpaillut aiemmin Saarenmaa Rallissa peräti 13 kertaa, ensimmäisen kerran jo vuonna 2005, ja nyt Tukiainen oli mukana kilpailussa Volkswagen Golf IV Kit Car -autolla. Viime vuonna Tukiainen ajoi Saarenmaalla yleiskilpailussa viidenneksi ja luokassaan toiseksi Skoda Fabia R5 -autolla, joka on nyt kuluvan kauden päätteeksi myyty.

– Ensimmäinen kilpailu tällä autolla. Kyllä tämä on vaan hieno kilpa-auto ja todella hyvin tehty. Uusi auto vaatii tietysti paljon testiä ja säätöä. Viime perjantaina ajoimme kunnon testirupeaman Pihlajavedellä. Urakkaa riitti muun muassa alustan ja jarrujen säädöissä. Saimme vetopitoa ainakin paljon paremmaksi, Tukiainen kehui ennen Viroon suuntautunutta kilpailumatkaa.

Tukiainen on kilpaillut rallin SM-sarjassa aiemmin samaisella automerkillä ja -mallilla, mutta tämä nyt nähty yksilö on siihen verrattuna uudempaa mallia. Aiempina vuosina Saarenmaa Rallissa Tukiainen on niittänyt hienosti menestystä, eikä kotimatka Keuruulle käynnistynyt nytkään ilman pokaalia. Sijoitus EMV6-luokassa oli toinen, eroa luokkavoittaja Kristo Subiin kertyi reilut puoli minuuttia. Luokassa oli mukana peräti 34 kilpailijaparia.

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com


Facebook kommentit