Sähköautojen toinen näytös, Jesse Kalliolla jälleen näytön paikka – “Hyviä muistoja”

20.8.2021 / 07:31
Jesse Kalliolla on hyviä muistoja Höljesistä aiemmilta vuosilta (Kuva: Jan Kåre Rafoss).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallicrossin MM-sarjan yhteydessä ajettavan uuden RX2e-sähköautoluokan kauden toinen osakilpailu ajetaan tänä viikonloppuna Höljesissä, Ruotsissa. Suomalaisosaamista tässä luokassa edustaa Jesse Kallio.

Rallicrossin MM-sarjan pääluokan yhteydessä on joka vuosi nähty mukana eräänlainen kakkosluokka, kasvattajasarja, jossa on kilpailtu yksityyppiautoilla. Ensimmäiset vuodet luokka tunnettiin nimellä Supercar Lites, nimi, joka on edelleen käytössä RallyX Nordic -sarjassa. Viime vuodet kakkosluokka kantoi MM-sarjassa nimeä RX2 ja kun tänä vuonna luokka sähköistyi, RX2:sta tuli RX2e.

Vuosina 2019 ja 2020 RX2-luokan loppupisteissä kolmanneksi sijoittunut Jesse Kallio, 22, lähti mukaan uuteen sähköautoluokkaan, mutta ensimmäinen kilpailu Barcelonassa, Espanjassa heinäkuussa päättyi pettymykseen. Vähäisellä testituntumalla uuteen autoon hypännyt Kallio kirjautti alkueristä sijat 3-2-4-3 ja kokonaispisteissä sijoitus oli kolmas. Semifinaalilähdöstä tuli kakkossija, mutta finaali päättyi kolarin seurauksena keskeytykseen.

– Barcelonassa koettiin turhia kolareita. Olin semifinaalissa jo voittovauhdissa ja kisan finaalilähdössä toisena, kunnes rytisi. Sain osumaa autoni takaosaan ja jouduin keskeyttämään, Kallio kertasi kauden avauksen tapahtumia.

Kalliolle lähtötilanne Höljesiin on nyt huomattavasti helpompi kuin mitä oli heinäkuussa Barcelonassa, onhan kokemusta uudella autolla ajamisesta kertynyt aiempien testien lisäksi yhden kilpailuviikonlopun verran.

– Kilpailla sähköautolla on kuljettajalle ihan hieno kokemus. Kysymyksessä on hyvä, sekä aika helppo peli ajella. Autossa on aika paljon itselleni uusia säätöasioita, kuten moottorijarrun säätömahdollisuus ja etu- ja taka-akselien välisen vetosuhteen valinta. Myös lähtötilanteeseen käytössä on useita erilaisia säätömahdollisuuksia, Kallio taustoittaa.

Kallio sijoittui vuonna 2019 RX2-luokan kilpailussa Höljesissä kolmanneksi ja viime vuonna samaisella radalla hän juhli RallyX Nordic -sarjan osakilpailun voittoa Supercar Lites -luokassa.

– Hyviä muistoja siis! Rata sopii minulle hyvin. Tapahtuma itsessään on aina legendaarinen, sillä paikalla on paljon yleisöä ja tunnelma katossa. Kysymyksessä on kenties koko MM-sarjan paras rallicross-rata, Kallio arvioi.

Kalliolla on kahden osakilpailun sopimus Olsbergs MSE -tiimin kanssa RX2e-luokan kilpailuihin tänä vuonna. Se mitä sen jälkeen tapahtuu, on vielä kysymysmerkki. Kallio on ehdottomasti yksi lajin mielenkiintoisimmista nuorista kuljettajista, joka on ehtinyt jo lyhyessä ajassa saavuttaa varsin paljon kansainvälistä menestystä.

– Haluan, että nimeni on aktiivisesti isoissa kisoissa esillä. Vielä ei tiedetä mihin suuntaan laji tulevaisuudessa kehittyy ja mitä tulevalla kaudella tapahtuu. Laji on aktivoitunut Yhdysvalloissa uudelleen ja myös sinne sähköautoille kaavaillaan omaa luokkaa. En panisi pahakseni ollenkaan, jos esimerkiksi pääsisin ensi vuonna jenkkeihin kilpailemaan. Se olisi yhden unelman täyttymys. Mutta hoidetaan sitä ennen Höljesin kisa kunnialla alta pois, Kallio päätti.

Rallicrossin MM-sarjan kauden toinen osakilpailu Höljesissä ajetaan lauantaina ja sunnuntaina. Aivan kuten MM-sarjan pääluokassa, niin myös RX2e-luokassa ohjelmassa on neljä alkuerää, semifinaalit, sekä finaali. Barcelonan tapaan myös Höljesissä nähdään RX2e-luokassa mukana kymmenen kuljettajaa. Suurimmat suosikit ovat Barcelonassa maksimipistein voittanut Guillaume De Ridder, Fraser McConnell, kotiradallaan kilpaileva Linus Östlund, sekä Kallio.

RX2e pistetilanne 1/5 osakilpailua

1) Guillaume De Ridder (BEL) 30
2) Fraser McConnell (JAM) 22
3) Ole Henry Steinsholt (NOR) 21
4) Pablo Suarez (ESP) 21
5) Jesse Kallio 21
6) Patrick O’Donovan (GBR) 19
7) Jose-Luis Garcia Molina (ESP) 13
8) Damien Meunier (FRA) 12
9) Mark Flaherty (GBR) 10
10) Jan Oscar Ortfeldt (ITA) 9

 

 

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: Tiedote

 

Niclas Grönholm voitto mielessä Höljesiin – “Barcelonan murheet ja pettymys unohdettu”

Juha Rytkösen tavoitteena Höljesissä finaalipaikka – “Hereillä oltava alusta asti”


Facebook kommentit