MOTORSPORT

Sainz sai parasta lääkettä toipumiseen, tiimille avausvoitto Extreme E:ssä

Extreme E -sarjan kauden toinen osakilpailu Saudi-Arabiassa sunnuntaina toi Carlos Sainzin tiimille ensimmäisen voiton, heidän 12. kilpailussaan tässä sarjassa.

12. kerta toden sanoi Carlos Sainzin johtamalle Acciona Sainz XE Team -tiimille Extreme E -sarjassa, kun espanjalaisen rallilegendan auto saapui ruutulipulle ykkösenä sunnuntaina Saudi-Arabiassa ajetussa kauden toisessa osakilpailussa. Sainzin tiimi on ollut mukana sarjan kaikissa 12 osakilpailussa, saavuttaen ennen nyt tullutta ykkössijaa kaksi kakkossijaa, sekä yhden kolmannen sijan. Viime vuonna sijoitus loppupisteissä oli kolmas ja vuonna 2021 viides.

– Olen todella iloinen siitä, että saavutimme vihdoinkin ensimmäisen voittomme, koska olemme tehneet jo pitkään todella paljon töitä sen eteen. Laia (Sanz) ja Mattias (Ekström) olivat loistavia ja he todellakin näyttivät olevansa yksi vahvimmista kuljettajakaksikoista tässä sarjassa, Sainz kehui tiiminsä kuljettajia voitokkaan kilpailun jälkeen.

Sainz muodosti vuosina 2021 ja 2022 kuljettajakaksikon yhdessä maannaisensa Laia Sanzin kanssa, mutta loukkaantuminen tammikuussa ajetussa ajetussa Dakar-rallissa pitää ainakin vielä toistaiseksi Sainzin pois ratista. Sainzia Saudi-Arabiassa tuurasi Mattias Ekström, joka ajoi täyden Extreme E -sarjan vuonna 2021 ABT Cupra XE -tiimissä. Myös Ekströmille, samoin kuin tietysti Sanzille nyt tullut voitto oli Extreme E -sarjassa ensimmäinen.

– Tämä oli todella iso juttu Carlokselle. Olemme olleet tiimikavereita Dakar-rallissa parina edellisenä vuonna, mutta varsinkin sen jälkeen, kun liityin tähän tiimiin, hän on ollut todella huolehtivainen. Hän on opettanut minulle monia asioita, aivan kuten isä pojalleen. Hän on loistava ihminen ja se, että saan omistaa tämän voiton hänelle, tekee minut todella iloiseksi, Ekström herkistyi voiton jälkeen.

Vaikka Sainz ei pystynytkään nyt kilpailemaan, hän oli kuitenkin paikan päällä Saudi-Arabiassa tukemassa tiimiään.

– Oli suuri kunnia aikoinaan, että Sainz soitti minulle ja kysyi, että haluaisinko kilpailla hänen kanssaan Extreme E -sarjassa. Nyt yritän maksaa takaisin hänen luottamuksensa kaikella motivaatiollani ja halullani kehittyä vieläkin paremmaksi kuljettajaksi. Hänen ollessa tiimikaverini, opin todella paljon ja oli fantastista, että hän oli nyt myös täällä paikan päällä, auttamassa ja neuvomassa meitä, Sanz kiitteli.

 

Saudi-Arabiassa nähtiin vauhdikkaita ja tapahtumarikkaita kilpailulähtöjä (Kuva: Sam Bagnall / Extreme E).

 

 

pitkävetovihjeet

 

“Hieno voitto koko tiimille”

Vaikka Sainzin tiimin esitys finaalissa olikin vakuuttava, joskus autourheilussa asiat voivat olla pienestä kiinni ja tällä kertaa se oli sitä finaalipaikan osalta, Sainzin tiimi kun oli alkueräpisteissä viides, eli viimeinen finaaliin selviytynyt tiimi. Eikä siinä vielä kaikki, tasapisteissä heidän kanssaan kun oli hallitseva Extreme E -mestaritiimi, Lewis Hamiltonin johtama X44 ja tämä johti lopulta sekunninkymmenysten vertailuun.

Alkueräpisteiden ollessa tasan, paremmuuden ratkaisee tiimien Continental Traction Challenge -ajat. Tuo aika otetaan aina kilpailulähdössä tietyltä sektorilta rataa, joka on ennalta määrätty ja kyseinen sektori on noin 2/3 radan kokonaispituudesta. Tiimin nais- ja mieskuljettajan ajat lasketaan yhteen ja tässä vertailussa ne olivat Sainzin tiimin osalta 2.14,134 ja X44:ltä 2.14,924.

Finaalissa Ekström ajoi ensimmäisen ajovuoron, tuoden auton selkeässä johtoasemassa kuljettajavaihtoon. Myös Sanz teki omalla ajovuorollaan virheetöntä työtä ja maalissa voittomarginaali toiseksi sijoittuneeseen Veloceen, lauantain kilpailun voittajaan, oli reilut viisi ja puoli sekuntia. Lauantaiseen tapaan Nico Rosbergin tiimi nappasi kolmannen sijan.

– Olimme suunnitelleet finaaliin strategian ja yritin toteuttaa sitä niin hyvin kuin vain pystyin. On aina helpompaa ajaa kärjessä, kun ei ole mitään näköesteitä, kuten olisi silloin jos ajaisi toisen auton takana pölyssä. Nautin jokaisesta mutkasta. Laia ajoi erittäin hyvin ja onnistui säilyttämään johtoasemamme maaliin asti. Hieno voitto koko tiimille, Ekström hehkutti.

Jenson Buttonin JBXE-tiimissä kilpailevan Heikki Kovalaisen Extreme E -debyytti yhdessä norjalaisen tiimikaverin Hedda Håsasin kanssa toi kahdeksannen ja kymmenennen sijan. Sunnuntaina Kovalainen ei yltänyt avausajovuorollaan kärjen vauhtiin, kilpailulähdössä taisteltaessa sijoista kuudesta kymmeneen. Håsasin ajovuorolla JBXE-tiimi kolaroi Carl Cox Motorsport -tiimin Christine GZ:n kanssa ja se johti JBXE:n osalta keskeytykseen.

Avausviikonlopun positiivisin yllättäjä oli Chip Ganassi -tiimi, jonka kuljettajakaksikko Amanda Sorensen ja RJ Anderson taistelivat tiensä molempina kilpailupäivinä finaaliin asti. Sorensen starttasi Saudi-Arabian kilpailuihin Kovalaisen tavoin tulokaskuljettajan statuksella, kun taas Andersonilla oli aiempaa kokemusta tästä sarjasta yhden osakilpailun verran. Suurin pettymys oli Andretti-tiimi, jonka auto kävi katollaan viikonlopun aikana kolme kertaa.

Kauden kolmas ja neljäs Extreme E -osakilpailu ajetaan Skotlannissa 13.-14. toukokuuta.

Desert X Prix 2023 ja sunnuntain tulokset

Finaali

1) Laia Sanz, Mattias Ekström (Sainz) 11.10,821
2) Molly Taylor, Kevin Hansen (Veloce) + 5,527
3) Mikaela Åhlin-Kottulinsky, Johan Kristoffersson (Rosberg) + 7,429
4) Klara Andersson, Nasser Al-Attiyah (ABT) + 7,987
5) Amanda Sorensen, RJ Anderson (Ganassi) + 22,321

Sijat 6.-10. lähtö

1) Cristina Gutierrez, Fraser McConnell (X44) 11.10,132
2) Emma Gilmour, Tanner Foust (McLaren) + 10,150
3) Catie Munnings, Timmy Hansen (Andretti) + 33,296
4) Christine GZ, Timo Scheider (Carl Cox) + 2.43,534
5) Hedda Håsas, Heikki Kovalainen (JBXE) Keskeytys

 

 

Alkueräpisteet

1) Molly Taylor, Kevin Hansen (Veloce) 20
2) Mikaela Åhlin-Kottulinsky, Johan Kristoffersson (Rosberg) 18
3) Amanda Sorensen, RJ Anderson (Ganassi) 16
4) Klara Andersson, Nasser Al-Attiyah (ABT) 14
5) Laia Sanz, Mattias Ekström (Sainz) 12
6) Cristina Gutierrez, Fraser McConnell (X44) 12
7) Emma Gilmour, Tanner Foust (McLaren) 10
8) Catie Munnings, Timmy Hansen (Andretti) 8
9) Christine GZ, Timo Scheider (Carl Cox) 6
10) Hedda Håsas, Heikki Kovalainen (JBXE) 4

Pistetilanne 2/10 osakilpailun jälkeen

1) Laia Sanz, Mattias Ekström (Sainz) 46
1) Molly Taylor, Kevin Hansen (Veloce) 46
3) Mikaela Åhlin-Kottulinsky, Johan Kristoffersson (Rosberg) 31
4) Cristina Gutierrez, Fraser McConnell (X44) 23
5) Amanda Sorensen, RJ Anderson (Ganassi) 21
6) Klara Andersson, Nasser Al-Attiyah (ABT) 15
7) Emma Gilmour, Tanner Foust (McLaren) 14
8) Christine GZ, Timo Scheider (Carl Cox) 8
9) Catie Munnings, Timmy Hansen (Andretti) 5
9) Hedda Håsas, Heikki Kovalainen (JBXE) 5

Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: Tiedote

 

Kolmas Extreme E kausi käynnistyy – Tiimit, kuljettajat ja uusi kilpailuformaatti

Heikki Kovalaisen päätös vaihtaa ralliin sai maailmanmestarin tarttumaan puhelimeen

Draamaa Extreme E:ssä, väärin kuultu radioviesti vei voiton Rosbergin tiimiltä

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com