Sainzin kuuluisa lempinimi suomalaisten ansiota – “Matador, siesta ja paella”

25.6.2020 / 16:37
Carlos Sainz, rallin kaksinkertainen maailmanmestari (Kuva: Flavien Duhamel / Red Bull Content Pool).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallin kaksinkertainen maailmanmestari Carlos Sainz on lähes koko uran ajan tunnettu lempinimellä Matador. Kiitos siitä kuuluu kahdelle suomalaiselle tallikaverille 80-luvun loppupuolelta.

Squashissa Espanjan mestaruuden 16-vuotiaana voittaneen Carlos Sainzin, 58, ammattilaisura rallissa pääsi toden teolla vauhtiin vuonna 1989, kun Toyotan tehdastallin kanssa sopimuksen tehnyt espanjalainen ajoi ensimmäisen täyden kautensa rallin MM-sarjassa. Tuolta samaiselta kaudelta on peräisin myös Sainzin kuuluisa lempinimi Matador, jota hän on “kantanut” mukanaan koko uransa ajan. Kiitos siitä kuuluu kahdelle suomalaiselle Juhalle.

– Ensimmäisellä kaudellani rallin MM-sarjassa, tallikavereinani olivat Juhat Kankkunen ja Piironen. Luulen, että olin ensimmäinen espanjalainen tehdastallissa, eikä he olleet tavanneet juurikaan espanjalaisia. Sitten he alkoivat kutsua minua Matadoriksi, koska yritin aina täysillä ja olin espanjalainen. Ainoat asiat mitä he tiesivät Espanjasta, olivat matador, siesta ja paella, Sainz kertoo Red Bull Content Poolin julkaisussa.

Rallin maailmanmestaruuden vuosina 1990 ja 1992 voittanut Sainz saavutti urallaan 196 MM-rallista 26 osakilpailuvoittoa ja yhteensä 97 palkintosijoitusta. Lisäksi Sainz on kolminkertainen Dakar Rallin voittaja. Sainz ja Kankkunen ajoivat tallikavereina rallin MM-sarjassa vuosina 1989 Toyotalla, sekä 1997 Fordilla. Sainz kilpaili MM-sarjassa urallaan tehdastalleista myös Subarulla, sekä Citroenilla. Se mikä autoista oli uran paras, ei Sainz osaa nimetä.

– Tuohon on aina vaikea vastata, koska eri aikakausien autoja on niin vaikea verrata keskenään. Ei ole reilua verrata esimerkiksi vuoden 2004 autoa vuoden 1990 autoon. Olisi mukavampi valita pieniä hyviä yksityiskohtia jokaisesta autosta ja rakentaa paras auto sillä tavalla. Se olisi hauskaa. En unohda ikinä Toyota Celicaa, jolla voitin kaksi mestaruutta. En myöskään unohda koskaan Subarua, enkä Ford Focusta ja Escortia, sekä (Citroen) Xsaraa, Sainz luettelee.

Sainzin poika, Carlos Sainz Jr, kilpailee Formula 1:n MM-sarjassa tänä vuonna McLarenilla. Ensi vuonna nuorempi Sainz siirtyy Ferrarille.

Lue myös! Kankkunen teki Sainzista Jyväskylä-voittajan – “Nyt lähdet minulle näyttämään” (28.7.2016)

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com


Facebook kommentit