MOTORSPORT

Salo pistejohtajana finaaliin, Lindholm ulos mestaruustaistelusta – “Tärkeä voitto”

Rallin SM-sarjan kuudes ja samalla kauden toiseksi viimeinen osakilpailu ajettiin Laitilan ja Uudenkaupungin seudulla lauantaina. SM1-luokasta ei dramatiikkaa puuttunut.

Jälleen kerran saatiin huomata se tosi asia autourheilun osalta, että sarjapisteet jaetaan vasta kilpailun maalissa. Kun Laitilan SM-rallista oli ajamatta enää kaksi erikoiskoetta, oli SM1-luokan johdossa Emil Lindholm, 9,3 sekunnin turvin. Kun luokan pistejohtajana Laitilaan lähtenyt Teemu Asunmaa oli joutunut keskeyttämään tekniikkamurheiden seurauksena ja Juha Salo oli toisena, alkoivat monet laskemaan luokan SM-pistetilannetta jo tässä kohtaa.

Mikäli Lindholm olisi voittanut ja Salo ajanut toiseksi, olisi kauden viimeisessä osakilpailussa SM1-luokan mestaruuteen ollut vielä mahdollisuus kaikilla näillä kolmella kuljettajalla, eli Lindholmin ja Salon lisäksi myös Asunmaalla. Laitilan SM-rallin ainoalla huoltotauolla, viiden ajetun erikoiskokeen jälkeen, Lindholmin johtomarginaali oli 8,6 sekuntia.

– Alkuun tultiin vähän tunnustellen, mutta nyt huomaa, että muutkin on lisänneet vauhtia. Oli liukasta ja me vähän varottiin, mutta usein se oli turhaa. Koitetaan viimeiset kolme (erikoiskoetta) ajaa läpi ja toivotaan, että sijotus pysyy samana. Täydet pisteet olisi jees, koska se takaisi vielä sen, että oltaisiin mestaruustaistossa mukana, Lindholm kommentoi huoltotauolla.

Kuudennella erikoiskokeella Lindholm ajoi vielä pohja-ajan, mutta seitsemännellä erikoiskokeella Volkswagen Polo GTI R5 -auto lipsahti ulos tieltä ja edessä oli keskeytys. Samalla Lindholm joutui myös hautaamaan mestaruusmahdollisuutensa tämän vuoden osalta.

– Aika hölmö homma, oma virhe. Yhdessä vasemmalle kääntyneessä mutkassa auto vain lähti liitämään ja en saanut käännettyä sitä enää sisämutkaan. Osuimme kiveen, josta auto kaatui ympäri. Kyseiseen mutkaan ajolinjani oli väärä. Ensimmäisellä ajokerralla paikka tuli läpi kaasua nostamatta. Automme lähti kääntymään mutkaan hyvin, mutta jostain syystä keula suoristui ja se oli menoa sitten. Ralli oli sitten siinä, Lindholm harmitteli.

Jossittelu on tunnetusti autourheilussa aina turhaa, mutta Lindholm olisi Laitilan voitolla noussut 92 pisteeseen. Salo puolestaan olisi noussut kakkossijan pisteiden myötä 102 pisteeseen, tasoihin Asunmaan kanssa. Kauden viimeisessä osakilpailussa jaossa on 1,5-kertaiset pisteet, eli kun voittaja saa 37,5 pistettä ja kakkonen 27 pistettä, olisi Lindholmilla ollut mahdollisuus nousta mestariksi päätöskisan voiton myötä, huolimatta Salon tai Asunmaan sijoituksesta.

– Mestaruudesta taisteltiin. Hopea tai pronssi, sillä ei ole sinänsä väliä. Loppuun asti yritetään. Toki aina voi sanoa, että tänään olisi pitänyt ajaa hiljempaa. Se on jälkiviisautta. Minulla on kova hinku päästä ajajaurallani eteenpäin, mutta tämä taas muistutti, että pitäisi malttaa myös oppia, Lindholm ruoski itseään.

 

Jari Ketomaa ajoi Laitilan SM-rallissa yleiskilpailussa ja SM1-luokassa toiseksi (Kuva: Jarno Saari).

 

“Lopussa jo varmistelin”

Vahvaa kautta ajava Salo nousi Lindholmin ulosajon myötä kärkeen ja karkkilalainen rallin 10-kertainen Suomen mestari ei viimeisellä erikoiskokeella enää johtopaikastaan luopunut. Ei, vaikka toiseksi ajanut Jari Ketomaa vielä viimeisellä erikoiskokeella onnistuikin kaventamaan eron Saloon nähden 12,7 sekunnista 3,1 sekuntiin. Salolle voitto oli SM1-luokassa kauden toinen. Yhteensä Salo on juhlinut menestyksekkäällä urallaan SM1-luokan voittoa nyt 23 kertaa.

– Ihan hyvä ja mestaruustaistelun kannalta tärkeä voitto meille. Lopussa jo varmistelin. Viimeinen pätkä oli liukas ja en ottanut siellä enää yhtään riskiä. Ketomaa pääsi lähelle, mutta tiesin, että vauhtimme riittää. Ajoin pätkän varovasti ja se kannatti. Voiton myötä taistelemme neljän viikon kuluttua tiukasti mestaruudesta numero 11, Salo hehkutti kilpailun maalissa.

Salon vahvasta kaudesta kertoo hyvin se, että kun nyt SM-sarjan sääntöjen mukaan kuudesta ensimmäisestä osakilpailusta huonoin tulos putosi pisteistä pois, niin Salon kohdalla se oli kolmas sija. Useamman Peugeot-vuoden jälkeen täksi kaudeksi Skodaan vaihtanut Salo on siis noussut palkintopallille SM1-luokassa kauden jokaisessa kuudessa osakilpailussa, kun viime vuonna paras sijoitus oli kolme kertaa toistunut viides sija.

– Päivä meni meiltä hyvin. Muutaman pätkän ajoin turhan varovaisesti ja pari ajovirhettäkin mahtui. Virheet kostautuivat heti ja jäin muutaman sekunnin. Tämän rallin ratkaisut kulminoituivat Sannaisiin (EK5/7), niin kuin monena vuonna täällä aikaisemminkin. Molemmilla ajokerroilla sain kyseisellä pätkällä hyvän iskun päälle ja onnistuin hyvin. Aika kontrolloidusti ja samalla kovaa pystyin tänään ajamaan, Salo kuvaili.

Laitilassa SM1-luokan kärkikaksikko edusti ehdotonta kotimaista rallikokemusta, kun kakkossijan pokkasi samaisen luokan vuoden 2009 Suomen mestari Jari Ketomaa. Ketomaalle nyt tullut palkintosijoitus oli tällä kaudella toinen, kun ennen kuluvaa kautta se edellinen palkintosijoitus SM-sarjasta oli vuodelta 2010.

– Oikein positiivinen tunne kilpailun jälkeen, kun kehitystä ollaan saatu aikaiseksi. Alkukaudella mentiin koko ajan kaluston kanssa parempaan suuntaan, mutta edellinen kesäkisa Seinäjoella laski vähän meidän osakkeita. Kesätauon aikana meidän tiimissä on tehty paljon töitä ja testeissä on ollut mukana myös M-Sportin insinööri. Tuntuma autoon ja erityisesti keulaan on nyt paremmalla tasolla, Ketomaa taustoitti.

Vanha sanonta sanoo, että “tyytyväisyys tappaa kehityksen”. Ketomaan mukaan parannettavaa löytyy vielä, niin kaluston, kuin kuljettajankin kohdalla.

– Toki vielä löytyy asioita, joita voidaan tehdä paremmin. Se onkin yksi tämän lajin suola, kun jatkuvasti on mahdollisuus kehittää itseä ja kalustoa. Tulos oli nyt tosi hyvä, mutta omasta ajamisesta voi nipistää aikaa ja myös nuotin kanssa voi parantaa paikoitellen menoa, Ketomaa korosti.

Kolmannen sijan nappasi Kristian Kiviniemi, jolle palkintosijoitus ja kolmas sija oli tänä vuonna SM1-luokassa kolmas.

– Tottakai, aina jää vähän hampaankoloon silloin, kun vauhti ei aivan kärkeen riitä. Vauhti oli kelvollinen, mutta täytyy selvittää, miten saadaan ero kirittyä kiinni. Auto toimi tänään hienosti, mutta lämmin keli pääsi yllättämään. Olisimme voineet valita eri rengasseoksia, mutta mitäpä sitä jossittelemaan, Kiviniemi pyöritteli.

Rallin SM-sarjan kauden seitsemäs osakilpailu ajetaan Salon ja Turun seudulla 27.-28. syyskuuta.

Laitilan SM-rallin SM1-luokan lopputulokset

1) Juha Salo (Skoda Fabia R5) 50.24,3
2) Jari Ketomaa (Ford Fiesta R5) + 3,1
3) Kristian Kiviniemi (Skoda Fabia R5) + 26,2
4) Janne Vähämiko (Skoda Fabia R5) + 2.14,2
5) Mikko Lehti (Opel Corsa S2000) + 2.59,4
6) Pasi Lyytikäinen (Skoda Fabia R5) + 3.24,3

Salon keskinopeus: 126,3 km/h
Pohja-ajat: Lindholm 4, Salo 2, Ketomaa 1, Kiviniemi 1
Luokkajohdossa: ek:t 1-6 Lindholm, 7-8 Salo

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com