Sami-Matti Trogenilla edessään Tunturiralli-debyytti – “Saadaan päästellä hienoja teitä”

17.1.2020 / 08:55
Sami-Matti Trogen vaihtaa nyt rallicrossista ralliin (Kuva: Jan Kåre Rafoss / iRafoss).

[ A- ] / [ A+ ]

Lohjalainen autourheilun moniosaaja Sami-Matti Trogen starttaa uransa ensimmäiseen napapiirin seikkailuun, Arctic Lapland Rallyyn, eli tutummin Tunturiralliin. Vierellään Trogenilla on Topi Luhtinen, joka on nuoresta iästään huolimatta jo kokenut kartanlukija. Kaksikko osallistuu kilpailuun Ford Motorcraft -tiimin ilmoittamana SM3-luokan Ford Fiesta R2:lla.

Rallicrossia, formulaa ja iRacingiä. Sami-Matti Trogen, 17, on ollut aina ahkera kilpailija ja määrätietoinen harjoittelija. Menestystäkin on tullut lajista riippumatta, tuoreimpana maailmanmestaruus virtuaalisessa rallicrossissa. Ralli tuli Trogenille tutuksi viime kaudella, jolloin hän ajoi kaksi nuorten SM-osakilpailua V1600-luokan Renault Cliolla. Ralliosaamista on kerrytetty ennen Tunturia ahkeralla harjoittelulla.

– Innolla odotan rallia! Tunturissa saadaan päästellä hienoja teitä ja saadaan hyvin kilsoja alle, sekä erittäin tärkeää kokemusta nuotista ajosta ja sen tekemisestä. Jo tämä tutustumisvaihe on ollut mieleenpainuva. Haastava ralli tämä varmasti tulee olemaan, aina täällä on tapahtunut paljon, joten ei voi tietää lopputuloksia etukäteen, Trogen ennakoi.

Rovaniemen ympäristössä ajettava Tunturiralli on yksi tunnetuimpia ralleja ja Joulupukin kotikaupunkiin saapuu vuosi toisensa jälkeen kilpailijoita ympäri Eurooppaa. Kilpailu on erittäin haastava niin autoille kuin tiimeillekin. Pitkät erikoiskokeet, satumaisen korkeat kinokset ja usein kireänä paukkuva pakkanen on tuonut mausteensa tähän arktiseen seikkailuun. Tänä vuonna ilmojen haltija ei ennusteen mukaan paukkupakkasilla piiskaa, mutta lunta reitillä on riittävästi. Tätä rallia ei voiteta hosumalla, vaan nopeuden lisäksi valttia on maltti.

Topi Luhtisen, 25, rallikokemus on toistasataa kilpailua. Yli 70 kartturoidun kilpailun lisäksi tutuksi on tullut myös ajaminen. Viime kaudella SM-hopeaa Juha Salon kanssa voittanut kuopiolainen on lukenut nuotteja jo seitsemän kauden ajan. Tunturiralli on Trogenin ja Luhtisen ensimmäinen yhteinen tulikoe. Tavoitteena parivaljakolla on ajaa maaliin ja kerätä kokemusta, realiteetit otetaan huomioon.

– Odotan nousujohteista rallia. Testeissä saatiin katsottua asioita, joissa pyritään kehittymään, kiinnitetään niihin asioihin huomiota. Pyritään siihen, että saadaan virheetön kilpailu, Luhtinen korostaa.

Rallin SM-sarjan kauden avaava kaksipäiväinen Tunturiralli polkaistaan käyntiin erikoiskokeiden osalta tänään perjantaina. Maaliin saavutaan lauantai-iltana.

Teksti: Toni Lönnroos


Facebook kommentit