Sami Pajarilta komea näyte osaamisesta – “Tulevaisuudessa vielä vahvempia”

21.12.2020 / 20:14
Sami Pajari debytoi JWRC:ssä tänä vuonna MM-pronssin arvoisesti (Kuva: M-Sport).

[ A- ] / [ A+ ]

Sami Pajari palautti suomalaisen ralliosaamisen mitalikantaan junioreiden MM-sarjassa 18 vuoden tauon jälkeen.

Yksi rallikauden 2020 onnistujista oli ehdottomasti Sami Pajari, 19, jolle debyyttikausi junioreiden MM-sarjassa toi MM-pronssia. Pajari palautti näin ollen sinivalkoiset värit mitalikantaan junioreiden MM-sarjassa 18 vuoden tauon jälkeen, edellinen ja ainoa JWRC:n suomalainen mitalisti kun oli vuonna 2002 Pajarin tavoin MM-pronssille ajanut Janne Tuohino.

– Kausi 2020 on ajettu ja kun saimme päätettyä sen pronssille, niin teimme varmasti paljon asioita oikein. Tästä kaudesta saatiin paljon kokemusta ja oppia. Se tuo uskoa siihen, että voimme tulevaisuudessa olla vielä vahvempia. Haluan kiittää kaikkia tukijoitamme kaudesta ja toivon, että tämä oli vasta alkusoittoa tulevasta, Pajari kommentoi tiedotteessaan Italian Monzassa joulukuun alussa ajetun MM-sarjan kauden viimeisen osakilpailun jälkeen.

Pajarilla oli vielä Monzassa mahdollisuus taistella junioreiden maailmanmestaruudesta, aivan kuten neljällä muullakn kuljettajalla, mutta törmäys seinään kilpailun kolmannella erikoiskokeella koitui lahtelaisen mestaruushaaveiden kohtaloksi. MM-pronssi on joka tapauksessa Pajarilta komea näyte nuorukaisen osaamisesta, eikä mitali ollut ainoa palkinto kaudesta 2020, vaan Pajari vastaanotti myös 15 000 euron palkintosekin ensi vuoden JWRC-kauteen, kauden 2020 parhaana tulokaskuljettajana.

Pajari voitti myös Wolf Lubricants -erikoispalkinnon, eniten erikoiskokeiden pohja-aikoja JWRC-sarjassa ajaneena kuljettajana. Pajari ajoi kauden aikana pohja-aikoja 18 kappaletta, kun junioreiden maailmanmestaruuden voittanut Tom Kristensson ylsi nopeimpaan aikaan 13 erikoiskokeella. Pajarin saavutukset tänä vuonna olivat huikeat jo siinäkin mielessä, että esimerkiksi kilpakumppaneista mestaruuden voittaneen Kristenssonin kokemus Heinolan UA:n kuljettajaan verrattuna oli täysin eri planeetalta.

 

Sami Pajari oli JWRC-kauden 2020 paras tulokaskuljettaja (Kuva: M-Sport).

 

Korona aiheutti paljon muutoksia JWRC-kauteen

Kun ikäeroakin näillä kuljettajilla on jo kymmenen vuotta, niin myös kilpailukokemuksen puolesta Kristensson starttasi tähän kauteen paljon Pajaria edellä. Viime kaudella Kristensson nakutti JWRC:ssä tulosrivin 1-2-3-1-2 ja sijoittui MM-hopealle. Kristensson on osallistunut myös seitsemään EM-ralliin vuosina 2017 ja 2018, saavuttaen kaksi ERC3-luokan osakilpailuvoittoa. Pajari taas ei ollut ajanut ennen kautta 2020 yhtäkään MM-rallia ulkomailla, eikä toisaalta niitä Suomen MM-rallejakaan ollut kuin se vuoden 2019 kesken jäänyt kilpailu.

Vuonna 2019 rallin SM-sarjassa SM3-luokan Suomen mestaruuden voittanut ja tänä vuonna SM-hopealle sijoittunut Pajari on ehdottomasti yksi tämän hetken suurimpia rallilupauksia ja nimi, joka varmasti on jo nyt kirjoitettu MM-sarjan tallien päälliköiden muistiinpanoihin isoin kirjaimin. Pajarilla on takanaan uraa rakentamassa vahva taustaryhmä ja kokonaisuuden täydentää hienosti kokenut kartanlukija, paljon nähnyt ja saavuttanut Marko Salminen, 42.

Rallin junioreiden MM-sarjan kilpailukalenteri koki koronavuonna melkoisen määrän muutoksia. Alunperin JWRC:ssä oli tarkoitus jakaa tänä vuonna MM-pisteitä Ruotsin, Chilen, Italian (Sardinia), Suomen ja Saksan osakilpailuissa. Ensin pois kalenterista putosi Chile, jonka tilalle tuli Wales, joka oli mukana JWRC:ssä vielä viime vuonna. Siinä missä Chilen osakilpailu peruttiin maan sisäisten ongelmien seurauksena, tuli kesäkuun Italian osakilpailusta ensimmäinen koronan takia peruttu osakilpailu JWRC:ssä.

Saman “koronakohtalon” kokivat Italian jälkeen vielä Suomi, Saksa ja Wales, kunnes syyskuussa juniorit pääsivät jälleen tositoimiin yli puolen vuoden kilpailutauon jälkeen, kun Viro liittyi uutena järjestäjämaana mukaan MM-sarjaan. Lokakuulle siirretty Italian Sardinian MM-ralli toteutui, mutta marraskuulle Belgiaan suunniteltu JWRC-finaali ei. Näin juniorit joutuivat vielä yhden muutoksen eteen, kun kausi päätettiin joulukuun alkupuolella Italian Monzassa.

JWRC-kauden 2020 loppupisteet

1) Tom Kristensson (SWE) 100,5
2) Martins Sesks (LAT) 69
3) Sami Pajari 66
4) Fabrizio Zaldivar (PAR) 53
5) Ruairi Bell (GBR) 42,5
6) Marco Pollara (ITA) 19
7) Ken Torn (EST) 18
8) Enrico Oldrati (ITA) 18
9) Robert Virves (EST) 17
10) Raul Badiu (ROM) 16

Palkintosijoitukset

Tom Kristensson 3 (3-0-0)
Martins Sesks 3 (1-1-1)
Fabrizio Zaldivar 2 (0-2-0)
Sami Pajari 1 (0-1-0)
Ken Torn 1 (0-0-1)
Robert Virves 1 (0-0-1)
Ruairi Bell 1 (0-0-1)

Pohja-ajoista saadut pisteet

1) Sami Pajari 18
2) Tom Kristensson (SWE) 13
3) Martins Sesks (LAT) 11
4) Ken Torn (EST) 3
5) Raul Badiu (ROM) 2
5) Robert Virves (EST) 2
5) Ruairi Bell (GBR) 2

Suomalaisten parhaat sijoitukset junioreiden MM-sarjassa

3. Janne Tuohino (2002)
3. Sami Pajari (2020)
4. Kosti Katajamäki (2004)
5. Kosti Katajamäki (2005)
5. Henri Haapamäki (2015)
6. Ville-Pertti Teuronen (2003)
8. Niko-Pekka Nieminen (2013)
9. Jussi Välimäki (2001)
9. Emil Lindholm (2017)
10. Juuso Nordgren (2016)

 

 

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Sami Pajarin kommentit: Tiedote
YouTube-video: Rallin MM-sarja


Facebook kommentit