Sanooko kolmas kerta Lapille toden? – “Mitä ikinä tapahtuukaan, meillä on hyvä lähtöpaikka”

12.2.2019 / 09:52
Esapekka Lappi metsästää Ruotsista kauden avauspisteitään (Kuva: @World).

[ A- ] / [ A+ ]

Esapekka Lappi osallistuu nyt kolmatta kertaa urallaan Ruotsin MM-ralliin. Jokaisella kerralla Lappi on ollut mukana eri automerkillä.

Vuoden 2016 Ruotsin MM-rallissa Esapekka Lappi yhdessä kartanlukijansa Janne Fermin kanssa oli liikkeellä Skoda Fabia R5 -autolla. Sijoitus WRC2-luokan MM-pisteistä ajavista kuljettajista oli lopulta kolmas, vaikka jo viidennellä erikoiskokeella Lappi käväisi lumihangessa.

– Onnistuin jäämään kiinni lumipenkkaan ainoalla erikoiskokeella, jossa oli oikeasti edes lunta. Sinä vuonna ei enempää, eikä vähempää kuin kahdeksan erikoiskoetta peruttiin sään takia, Lappi muistelee Citroenin tiedotteessa kolmen vuoden takaista kilpailua.

Vuonna 2017 Lappi ei Ruotsin MM-ralliin osallistunut, vaan ajoi samaan aikaan Mikkelin SM-rallissa nolla-autoa odotellessaan Toyotan kolmoskuljettajana sitä, että Tommi Mäkisen talli toisi kilpailukäyttöön kolmannen auton. Sen sijaan vuosi sitten Toyota oli mukana kolmen kuljettajan voimin ja Lappi ajoi ensimmäistä kertaa WRC-autoa Ruotsin MM-rallissa. Kilpailu oli ennakko-odotusten mukaan varsin nousujohteinen.

– Sunnuntaina voitimme kolmesta erikoiskokeesta kaksi, mukaan lukien Power Stagen, ja nousimme kaksi sijaa ylöspäin ollen lopputuloksissa neljäs. Se oli hieno taistelu, erityisesti Likenasin erikoiskoe, joka ajetaan myös tänä vuonna kahteen kertaan. Nopeudet siellä nousevat koviksi, joten pitää olla sitoutunut kaikkeen tekemiseen, Lappi korostaa.

Citroenin tiedotteessa Lappi myös muistelee lapsuusvuosiaan ja niitä ensimmäisiä kertoja, kun hän hyppäsi ralliauton rattiin.

– Kuten monet skandinaavit, niin myös minä ajoin ensimmäistä kertaa ralliautoa järven jäällä. Olin silloin 11-vuotias. Se oli minun vanhemman veljen etuvetoinen auto. 11-15-vuotiaana harjoittelin talvisin ajamista järven jäillä, kun kartingia ei voinut ajaa, Lappi kuvailee.

 

Esapekka Lapille kauden avaus Monte Carlossa ei tuonut MM-pisteitä (Kuva: @World).

 

“Norjassa myös enemmän jäätä ja lunta”

Talviralleista Lapin yksi ehdottomasti kovimpia meriittejä tähän mennessä uraa on Tunturirallin yleiskilpailun voitto talvella 2012. Lappi oli voittaessaan vasta 21-vuotias ja pitää edelleen hallussaan tämän perinteisen ja legendaarisen rallin nuorimman voittajan titteliä kautta aikojen. Mikään suuri yllätys ei ole se, että Lappi nauttii suuresti kunnon talviralleissa ajamisesta.

– Rakastan sitä, kun voi nojata mutkissa lumipenkkoihin, vaikkakin se tietysti on aina vähän uhkapeliä, koska jotkut penkoista ovat pehmeämpiä ja voit jäädä kiinni tai sitten ajaa ulos tieltä. Jotkut kuljettajat merkitsevät nuotteihin ne penkat mihin voi nojata, mutta itse en tee niin, koska ikinä et voi olla täysin varma, että onko tilanne sama kilpailutilanteessa, Lappi sanoo.

Ruotsin MM-rallin erikoiskokeista mikään yksittäinen erikoiskoe ei ole Lapin ehdoton suosikki, mutta:

– Tykkään todella paljon Norjan puolella perjantaina ajettavista erikoiskokeista. Ne ovat enemmän teknisiä kuin ne mitä ajetaan Ruotsin puolella. Ja Norjassa on myös enemmän jäätä ja lunta.

Ruotsin puolella viime päivinä on olosuhteista käyty kovaakin keskustelua, jälleen kerran kun länsinaapurimme sääjumalat eivät suoranaisesti helli kilpailun järjestäjää rallin alla.

– Mikäli olosuhteet pysyvät samanlaisina kuin mitä meillä oli testeissä, niin jääkerros tiellä on niin ohut, että sora tulee esiin varsin nopeasti. Se tarkoittaa sitä, että renkaiden nastojen kanssa ollaan kovilla, kun erikoiskokeet ajetaan toiseen kertaan, Lappi muistuttaa.

Tänä vuonna Lappi osallistuu Ruotsin MM-ralliin Citroenilla. Koska kauden avausosakilpailusta Monte Carlosta tuli tammikuussa keskeytys, niin Ruotsissa Lappi starttaa erikoiskokeille hyvistä asetelmista.

– Mitä ikinä sitten tapahtuukaan, niin meillä on hyvä lähtöpaikka. Erikoiskokeet ovat nopeita, mistä pidän ja mielestäni tähän kilpailuun valmistavat testit sujuivat hyvin. Toivon vain, että meillä olisi tällä kertaa myös tuuria mukana ja kova, sekä ahkera työ palkittaisiin, Lappi päätti.

Ruotsin MM-ralli käynnistyy torstaina 14. helmikuuta.

 

 

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com


Facebook kommentit