Sanooko toinen kerta toden Vuorisalolle Tulevaisuuden Tähti -kilpailussa? – “Hyvät lähtökohdat”

18.5.2018 / 10:32
Samuli Vuorisalo Lempäälän SM-rallissa syksyllä 2017 (Kuva: Samu Ekman).

[ A- ] / [ A+ ]

Vuodesta 2009 lähtien kilpaa ajanut naantalilainen Samuli Vuorisalo kamppailee jälleen rallin Tulevaisuuden Tähti -kilpailun voitosta. Vuorisalo pääsi finaaliin jo sen ensimmäisenä järjestämisvuotena 2014, mutta tuolloin voiton vei tällä hetkellä Fordin WRC-kuljettajana toimiva Teemu Suninen.

AKK Sports Oy perusti lupaavia rallikuljettajia kartoittavan ohjelman vauhdittaakseen nuorten lahjakkuuksien tietä kohti kansainvälistä läpimurtoa ja maailman huippua. Tulevaisuuden Tähti -kilpailun pääpalkintona voittajalle tarjotaan osallistuminen Neste Ralliin.

Voittaja pääsee näyttämään taitojaan Suomen MM-rallin sorateillä täydellisellä kilpailupaketilla, sisältäen ralliauton ja huoltokokonaisuuden: renkaat, polttoaineet, osallistumismaksut, testin ennen kisaa, koulutuksen ja valmennuksen, kuin myös konsultoinnin PR- ja mediasuhteiden hoitamiseen.

Sunisen lisäksi kilpailu on vienyt maailmalle Jari Huttusen ja Juuso Norgdenin. Tuohon joukkoon itsensä haluaa nyt myös Samuli Vuorisalo, 24

– Viimekertainen Tulevaisuuden Tähti -kilpailu oli antoisa matka. Tein omasta mielestä parhaani, mutta se ei silloin riittänyt. Jälkikäteen voi helposti sanoa, että Suninen voitti Tulevaisuuden tähti- kilpailun vähintäänkin ansaitusti. Meillä ei silloin jollain osa-alueella ihan riittänyt, Vuorisalo muistelee.

– Sinänsä hyvä, että kerran on kokenut tuon kilpailun. Se antaa hyvät lähtökohdat tänä vuonna, Vuorisalo lisää.

Vuorisalon kohdalla vuosi 2014 olisi voinut päättyä tosin paljon huonomminkin. Kauden viimeisessä kilpailussa Tampereella Vuorisalosta kruunattiin luokan Suomen mestari dramaattisten vaiheiden jälkeen. Mestaruus ratkesi vasta viimeisellä erikoiskokeella, kun varmalta näyttäneeseen mestaruuteen ajamassa ollut Joonas Lindroos hylättiin kilpailusta viimeisen erikoiskokeen maalissa tapahtuneen reitin virheellisen noudattamisen johdosta.

– Kauttaaltaan se kausi oli todella opettavainen. Kauden aikana tuntui, ettei tulosta tule ja tekniikkakin hajosi Seinäjoen kisassa. Taidettiin lähteä neljäntenä viimeiseen kisaan. Lähdettiin sinne sillä asenteella, että yritetään ajaa voitto ja saada hyvä maku kaudesta. Molemmissa onnistuttiin ja voitettiin mestaruus. Ikinä ei pidä luovuttaa, Vuorisalo korostaa.

“Erot ovat kuitenkin todella pienet”

Seuraavalla kaudella nuorukainen otti rohkean askeleen ja lähti ajamaan saksalaista ADAC Opel Rallye Cup -sarjaa. Sarjassa panoksena oli tallipaikka rallin EM-sarjaan ja Opelin R2-ralliauto. Vuorisalon Keski-Euroopan tuliaisina oli lopulta Cupin toinen sija.

– Kaudelle 2015 mietittiin paljon, että mitä ajettaisiin. Raha ja tulevaisuuden näkymät määrittivät sitä ratkaisua aika paljon. Se, että kisoja ajettiin asfaltilla, painoi paljon vaakakupissa. Sarja oli tiukka ja tasainen, kun kaikilla oli identtinen kalusto. Pystyimme ajamaan hyviä tuloksia, mutta se sarja olisi vain pitänyt voittaa, että olisimme päässeet eteenpäin uralla, Vuorisalo kertoo.

Kausien 2016 ja 2017 aikana Vuorisalo kiersi SM-sarjaa harvakseltaan pystyen viime kaudella kahteen SM3-luokkavoittoon. Tällä kaudella Vuorisaloa ei Rovaniemellä nähty, mutta kakkostilat Mikkelin ja Joensuun SM-ralleista ovat tuoneet Vuorisalon unelman Suomen MM-rallin tallipaikasta lähemmäksi, sillä naantalilainen on SM-pisteissä kolmantena.

– Voitoista on lähdetty tietysti ajamaan, mutta lähtökohtiin nähden olen ihan tyytyväinen. Täytyy muistaa, että Tulevaisuuden Tähti -kilpailijoista olen pystynyt olemaan nopein noissa kisoissa. Erot ovat kuitenkin todella pienet ja kaikki ajavat kovaa. Nuotin pitää osua seuraavissa kisoissa kohdalleen, Vuorisalo ennakoi tulevaa kesäkautta.

Tulevaisuuden Tähti -kilpailun valintaprosessissa otetaan huomioon rallin SM-sarjan viisi ensimmäistä osakilpailua, eli osakilpailut, jotka ehditään ajamaan ennen päätapahtumaa, Neste Rallia. Kilpailussa on näin ollen jäljellä vielä Kouvolan ja Seinäjoen SM-rallit. Lisäksi kuljettajan täytyy sijoittua kuuden parhaan joukkoon SM3-luokan pisteissä. Tulevaisuuden Tähti -valintakokeet järjestetetään 17.-18. kesäkuuta Kuortaneen Urheiluopistolla.

Samuli Vuorisalo, 24

Kotipaikka: Naantali
Seura: Turun Moottoriseura
Rallissa SM3-luokan hopeaa 2013, Suomen MM-ralliss luokkavoitto
SM3-luokan Suomen mestaruus 2014
Saksan Opel Adam Cupin hopeaa 2015
SM3-luokan pronssia 2017

SM3-luokan pistetilanne 3/7 osakilpailua

1) Jaro Kinnunen (EMSC) 84
2) Niko Mäkinen (LaihUA) 55 *
3) Jussi Lindberg (SiAk) 36 *
4) Samuli Vuorisalo (TMS) 36 *
5) Henri Hokkala (ALTI) 28 *
6) Lauri Joona (SAU) 26 *

* = Osallistuu Tulevaisuuden Tähti -kilpailuun tänä vuonna

Lue myös! Kirkastuuko Vuorisalon kakkossijat nyt voitoksi? – “Omaa hyvää ajoa vaan ja annetaan mennä” (18.5.2018)

Teksti: Rallin SM-sarjan tiedote


Facebook kommentit