Se on siinä! Kalle Rovanperälle monellakin tapaa historiallinen voitto MM-sarjassa

18.7.2021 / 15:12
Kalle Rovanperä, MM-sarjan 80. osakilpailuvoittaja kautta aikojen (Kuva: Toyota Gazoo Racing).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallin MM-sarjan kauden seitsemäs osakilpailu ajettiin tänä viikonloppuna Virossa. Yleiskilpailussa voittoon ajoi Toyota-tallin Kalle Rovanperä yhdessä kartanlukijansa Jonne Halttusen kanssa.

Kalle Rovanperälle, 20, lähtökohdat historian toiseen Viron MM-ralliin olivat äärimmäisen haastavat. Nuori Toyota-kuljettaja keräsi kauden kahdesta ensimmäisestä osakilpailusta 39 MM-pistettä ja nousi helmikuisen Rovaniemen MM-rallin jälkeen MM-pistejohtoon, MM-sarjan historian nuorimpana kuljettajana kautta aikojen. Neljä seuraavaa osakilpailua, Kroatia, Portugali, Italia ja Kenia, toivat Rovanperälle kuitenkin vain 17 MM-pistettä.

Rovanperä yhdessä kartanlukijansa Jonne Halttusen kanssa saivat Viron MM-ralliin hyvän alun, kun torstaina ajetulla testierikoiskokeella tuli nopein aika ja myöhemmin samana päivänä ajettu kilpailun avauserikoiskoe toi Rovanperälle uran 13. pohja-ajan rallin MM-sarjassa. Perjantain avauserikoiskokeen jälkeen Rovanperä oli kolmantena, nousi seuraavalla erikoiskokeella toiseksi ja päivän kolmas, sekä kilpailun neljäs erikoiskoe toikin sitten Rovanperälle johtopaikan.

Viron MM-rallin hallitseva voittaja ja suurin ennakkosuosikki, isäntämaan Ott Tänak, joutui keskeyttämään heti kilpailun alkuvaiheessa kahden peräkkäisen rengasrikon seurauksena. Perjantain jälkeen Rovanperälle haasteen voittotaistelun osalta tarjosi vielä Tänakin tallikaveri Craig Breen, joka kuitenkin putosi Rovanperän vauhdista heti lauantain aamupäivän ensimmäisillä erikoiskokeilla, Rovanperän takoessa tulostaululle hurjia aikoja.

Lauantain jälkeen Rovanperän johtomarginaali oli kasvanut jo 50,7 sekuntiin ja selvää oli, että Viron MM-rallin kaltaisessa nopeatempoisessa kilpailussa sunnuntain kuudella erikoiskokeella enää vain ajovirhe, rengasrikko tai Toyotan tekniikkamurheet voisi viedä Rovanperältä uran ensimmäisen MM-voiton. Rovanperä hallitsi tilanteen tyylikkäästi maaliin asti ja näin puuppolalaisesta tuli rallin MM-sarjan 80. osakilpailuvoittaja kautta aikojen.

 

Kalle Rovanperän lennokas meno Viron MM-rallissa kantoi lopulta aina voittoon asti (Kuva: Toyota Gazoo Racing).

 

 

MM-sarjan kaikkien aikojen nuorin osakilpailuvoittaja

Nyt tulleen voiton myötä Rovanperä nappasi haltuunsa jälleen kerran myös yhden varsin merkittävän ennätyksen, sillä hänestä tuli 20 vuoden ja 290 päivän ikäisenä kaikkien aikojen nuorin MM-rallin voittanut kuljettaja. Aiemmin tuota ennätystä piti hallussaan Toyotan nykyinen tallipäällikkö Jari-Matti Latvala, joka ajoi Ruotsissa voittoon helmikuussa 2008 ollessaan 22 vuoden ja 313 ikäinen.

Latvalan ennätys säilyi rikkomattomana siis yli 13 vuoden ajan ja varsin osuvaa, että kyseisen ennätyksen rikkoi suomalaiskuljettaja, sillä tässä tilastossa suomalaiskuljettajilla on nyt hallussaan neljä ensimmäistä sijaa. Rovanperän ja Latvalan jälkeen historian kolmanneksi nuorin MM-rallin voittaja on Henri Toivonen ja neljänneksi nuorin puolestaan Markku Alen. Tilaston (katso alapuolelta) kärkikymmeniköstä suomalaiskuljettajia löytyy nyt kuusi kappaletta.

Rovanperän voiton myötä katkesi vihdoin ja viimein myös suomalaiskuljettajien voitoton jakso MM-sarjassa. Edellinen MM-rallin voittanut suomalaiskuljettaja oli Latvala, joka ajoi ykköseksi kauden 2018 päätösosakilpailussa Australiassa. Latvalan voiton jälkeen ajettiin peräti 26 MM-rallia ilman suomalaisvoittoa, mikä on suomalaiskuljettajien osalta historian pisin voitoton putki rallin MM-sarjassa kautta aikojen.

Lokakuussa 2017 rallin MM-sarjassa Walesissa debytoinut Rovanperä ajoi ensimmäiseen MM-voittoonsa uransa 34. MM-rallissa. WRC-autolla ajetuista MM-ralleista Viro oli Rovanperälle 14. MM-ralli ja MM-sarjan historiassa hän on 16. suomalaisvoittaja kautta aikojen. Uran ensimmäinen palkintosijoitus MM-sarjassa tuli viime vuonna Ruotsissa, missä sijoitus oli kolmas.

Rallin MM-sarjan historiassa vain Rovanperät (isä Harri, poika Kalle) ja McRaet (Jimmy, Colin) ovat yltäneet vähintään yhteen palkintosijoitukseen sekä isän, että pojan toimesta ja niin, että he ovat toimineet kuljettajana. Nyt Rovanperistä tuli MM-sarjan historian ensimmäiset isä ja poika, jotka ovat molemmat yltäneet vähintään yhteen MM-osakilpailuvoittoon. Harrin uran ainoa voitto tuli Ruotsin MM-rallissa reilut 20 vuotta sitten, helmikuussa 2001.

Kauden kahdeksas MM-ralli ajetaan Belgian asfaltilla 13.- 15. elokuuta.

Rallin MM-sarjan nuorimmat osakilpailuvoittajat

1) Kalle Rovanperä 20-290, Viro 2021
2) Jari-Matti Latvala 22-313, Ruotsi 2008
3) Henri Toivonen 24-86, Iso-Britannia 1980
4) Markku Alen 24-156, Portugali 1975
5) Mads Östberg (NOR) 24-173, Portugali 2012
6) Francois Duval (BEL) 24-359, Australia 2005
7) Colin McRae (GBR) 25-2, Uusi-Seelanti 1993
8) Timo Salonen 25-345, Kanada 1977
9) Juha Kankkunen 26-6, Kenia 1985
10) Thierry Neuville (BEL) 26-68, Saksa 2014

———-

14) Sebastien Ogier (FRA) 26-164, Portugali 2010
27) Sebastien Loeb (FRA) 28-180, Saksa 2002

Numerot nimen perässä kertovat kuljettajan iän, vuodet ja päivät

UrheiluUutiset Motorsport onnittelee Kallea ja Jonnea uran ensimmäisestä MM-voitosta!

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com


Facebook kommentit