Sebastien Loebin ihme Korsikalla 11 vuotta sitten – “Me vain lensimme pätkät läpi”

2.10.2016 / 13:42
Sebastien Loeb Suomen MM-rallissa vuonna 2011 (Kuva: Jari Hotti).

[ A- ] / [ A+ ]

11 vuotta sitten Korsikan MM-rallissa tehtiin jotain sellaista mitä ei koskaan aiemmin oltu rallin MM-sarjan historiassa tehty eikä ole tehty sen jälkeenkään. Rallin yhdeksänkertainen maailmanmestari Sebastien Loeb valloitti legendaarisen kilpailun ensimmäistä kertaa urallaan ja teki sen tavalla joka ei jättänyt selityksille mitään sijaa. Loeb kun oli nopein kaikilla rallin 12 erikoiskokeella.

Sebastien Loebin hurja ennätys 11 vuoden takaa nousi esiin tämän vuotisen Korsikan MM-rallin avauspäivänä, kun Loebin maanmies, kohti uransa neljättä maailmanmestaruutta vahvasti matkalla oleva Sebastien Ogier avasi rallin voittamalla neljä ensimmäistä erikoiskoetta. Ogierin mahdollisuus sivuta Loebin saavutusta kuitenkin meni jo heti lauantain ensimmäisellä erikoiskokeella Kris Meeken ajaessa nopeimman ajan.

Vuoden 2005 voitto oli Loebille Korsikalla siis uran ensimmäinen ja siitä käynnistyi neljän peräkkäisen voiton putki aina vuoteen 2008 asti. Ja tuo putki olisi hyvin todennäköisesti saanut jatkoa myös seuraavina vuosina, mutta 2009 Ranskalla ei ollut omaa MM-rallia ja vuosina 2010-2013 Loebin vielä kilpaillessa aktiivina MM-sarjassa, Ranskan MM-ralli ajettiin Alsacessa.

Voittomarginaaliksi lähes kaksi minuuttia

Suurimman eron yhdellä erikoiskokeella vuoden 2005 Korsikan MM-rallissa Loeb teki heti avaus-ek:lla, kun hän löi Marcus Grönholmin 13,1 sekunnilla. Loeb oli tunnettu siitä, että hän yritti heti ensimmäisillä erikoiskokeilla ottaa luulot pois vastustajistaan, varsinkin asfalttiralleissa. Toisella erikoiskokeella Loeb löi tallikaverinsa Francois Duvalin 12,1 sekunnilla ja kokonaistilanteessa johtomarginaali oli jo lähes puoli minuuttia, vaikka takana oli siis vasta kaksi erikoiskoetta.

Pienimmillään ero oli yhdeksännellä erikoiskokeella, kun peräti kolme eri kuljettajaa, Duval, Toni Gardemeister, sekä Stephane Sarrazin, kellottivat saman ajan häviten Loebille 1,7 sekuntia. 12 voitetun erikoiskokeen jälkeen Loebin voittomarginaali toiseksi ajaneeseen Gardemeisteriin nähden oli lähes kaksi minuuttia ja kolmanneksi sijoittunut Subarun Petter Solberg jäi Loebista lähes kolme minuuttia. Grönholm keskeytti vaihdelaatikon hajottua viidennellä erikoiskokeella. Duvalin taival puolestaan päättyi ulosajoon kolmanneksi viimeisellä erikoiskokeella.

– Tämä on aivan uskomatonta, en todellakaan olisi koskaan ajatellut tämän olevan edes mahdollista. Auto oli täydellinen koko rallin ajan, me vain lensimme pätkät läpi, Loeb hehkutti viimeisen erikoiskokeen jälkeen.

Vuosi 2005 oli muutenkin Loebille huikea, sillä hän voitti ensimmäisenä kuljettajana rallin MM-sarjassa kautta aikojen 10 osakilpailua saman kauden aikana. Lisäksi Loeb kirjautti nimiinsä peräkkäisten voitettujen MM-rallien ennätyksen, kun hän juhli ykkössijaa Uudessa-Seelannissa, Italiassa, Kyproksessa, Turkissa, Kreikassa ja Argentiinassa peräkkäin.

Loebin pohja-ajat Korsikalla 2005 ja ero toiseksi nopeimpaan kuljettajaan

EK 1 – 13,1 Marcus Grönholm
EK 2 – 12,1 Francois Duval
EK 3 – 4,8 Francois Duval
EK 4 – 7,3 Francois Duval
EK 5 – 5,7 Toni Gardemeister
EK 6 – 3,6 Toni Gardemeister
EK 7 – 5,1 Francois Duval
EK 8 – 7,0 Francois Duval
EK 9 – 1,7 Francois Duval
EK 10 – 6,8 Toni Gardemeister
EK 11 – 2,9 Nicolas Bernardi
EK 12 – 6,6 Toni Gardemeister

Sebastien Loebin ura rallin MM-sarjassa

169 osakilpailua
9 maailmanmestaruutta (2004-2012)
78 osakilpailuvoittoa (voitto % 45,2), 116 palkintosijoitusta
900 nopeinta ek-aikaa
1619 pistettä

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti


Facebook kommentit