Sebastien Ogier rallin maailmanmestariksi Mäkisen, Kankkusen ja Loebin rinnalle

16.10.2016 / 14:47
Sebastien Loeb (oik.) ja kartanlukija Julian Ingrassia ovat nyt 4-kertaisia maailmanmestareita. (kuva: VW Motorsport / Daniel Roeseler)

[ A- ] / [ A+ ]

Sebastien Ogier on rallin maailmanmestari 2016. Hän voitti Katalonian MM-rallin ja sinetöi samalla neljännen peräkkäisen MM-tittelinsä.

Ogier hallitsi kilpailua sen jälkeen, kun siirryttiin sateen liukastamilta sorateiltä asvaltille. Hyundain Dani Sordo hävisi mestarille lopulta 15,8 sekuntia.

– Kausi on ollut vaikea, mutta fantastinen. Kiitos tiimille. Auto on ollut täydellinen koko viikonlopun ajan, ja on ollut todellinen nautinto olla ratin takana. Piti tarkkaan keskittyä ennen tätä erikoiskoetta viime vuoden takia, mutta nyt tulos fantastinen, Ogier hehkutti suorassa TV-lähetyksessä.

Viime vuonna Kataloniassa Ogier johti lähes minuutilla, mutta ajoi ulos viimeisellä erikoiskokeella.

Kotiyleisönsä edessä esiintynyt Sordo ajoi urheasti, mutta ei kyennyt vastaamaan Ogierin kiriin.

– Olen pettynyt, mutta minun on onniteltava Ogieria. Tein kaikkeni, Sordo totesi.

Mestaruus on 37 MM-osakilpailua voittaneelle Ogierille jo neljäs, ja vieläpä peräkkäin. Ranskalainen teki uhkarohkean liikkeen 2011, ja siirtyi kauden jälkeen voittoisasta Citroen-tallista vasta WRC-autoaan rakentavan Volkswagenin leiriin. Kauden 2012 Ogier kiersi MM-sarjaan S2000-luokassa ja kehitti Polosta omaan käteensä sopivan voittaja-auton. Sen jälkeen loppu onkin historiaa.

Neljään peräkkäiseen maailmanmestaruuteen ovat aiemmin kyenneet Tommi Mäkinen ja Sebastien Loeb. Myös Juha Kankkusella on neljä maailmanmestaruutta, mutta ei peräkkäin.

Jari-Matti Latvalan toiveet menestystä hupenivat jo perjantaina. Osuma kaiteeseen heitti Latvalan kauas kärjestä. Hän oli lopputuloksissa 14., 21 minuuttia mestaruutta juhlineesta tallikaveristaan perässä. Latvalalle lohtua toivat seitsemän erikoiskokeen pohja-aikaa, ja se on merkki, että huolestuttavan kauan kadoksissa ollut ajofiilis alkoi löytyä. Latvala oli myös kilpailun päättäneen Powerstagen nopein.

– Se tuli hyvin, todella hyvin. Auto, jarrut ja kaikki muukin on paljon paremmin kuin viime vuonna täällä. Itseluottamus on palannut. Olen ollut hukassa muutamissa ralleissa. Nyt haluan kauden päättyvän hyvällä tavalla, Latvala sanoi.

MM-sarjan yhteispisteissä Ogier on siis karussa muilta ja mestaruutensa varmistanut. Hän on summannut 222 pistettä. Thierry Neuville ja Andreas Mikkelsen jakavat toista sijaa 127 pisteellä. Hayden Paddonilla on 114, Dani Sordolla 111 ja Jari-Matti Latvalalla 104 pistettä.

MM-sarja jatkuu Walesissa jo vajaan kahden viikon kuluttua.

Yleiskilpailun epävirallinen tulos 19/19 ek:n jälkeen

1) Sebastien Ogier (Volkswagen) 3.13.03,4 h
2) Dani Sordo (Hyundai) + 15,8 s
3) Thierry Neuville (Hyundai) + 1.15,2 min
4) Hayden Paddon (Hyundai) + 1.28,0 min
5) Mads Östberg (Ford) + 3.24,6 min
14) Jari-Matti Latvala (Volkswagen) + 21.34,6 min

MM-pisteet 11/13 osakilpailun jälkeen

1) Sebastien Ogier (Volkswagen) 222 p.
2) Andreas Mikkelsen (Volkswagen) ja Thierry Neuville (Hyundai) 127 p.
4) Hayden Paddon (Hyundai) 114 p.
5) Dani Sordo (Hyundai) 111 p.
6) Jari-Matti Latvala (Volkswagen) 104 p.

Miiro Koivula, twitter @MiiroKoivula

 


Facebook kommentit