Sebastien Ogierille viides Meksikon voitto, Toyota johtaa MM-sarjoja – “Tätä me tulimme hakemaan”

11.3.2019 / 07:21
Sebastien Ogier ajoi vakuuttavaan voittoon Meksikossa (Kuva: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallin MM-sarjan kauden kolmas osakilpailu Meksikon soralla viime viikonloppuna päättyi hallitsevan maailmanmestarin Sebastien Ogierin voitonjuhliin. Viikonloppu oli Ogierille pisteiden valossa täydellinen, sillä ranskalainen nappasi myös Power Stage -erikoiskokeelta täydet pisteet.

Sebastien Ogier on nyt startannut urallaan 139 MM-ralliin, voittanut niistä 46 ja saavuttanut yhteensä 73 palkintosijoitusta. Ja aivan kuten nyt Meksikossa, niin myös kaikki aiemmat 138 MM-rallia Ogier on ajanut kartanlukijanaan Julien Ingrassia. Kaksikolle voitto oli kauden toinen, kun myös tammikuinen Monte Carlon avaus päättyi Ogierin ja Ingrassian voitonjuhliin.

Citroen-tallille voitto oli kautta aikojen 101. ja Meksikossa 2000-luvulla yhteensä kahdeksaa voittoa juhlinut ranskalaistalli on yltänyt viimeisen seitsemän vuoden aikana voittoon kolme kertaa ja joka kerta eri kuljettajan voimin (Sebastien Loeb, Kris Meeke ja Ogier). Vuonna 2010 Citroen juhli Loebin, Petter Solbergin ja Ogierin toimesta Meksikossa kolmoisvoittoa, kun taas vuoden 2012 kilpailusta Loeb ja Mikko Hirvonen toivat Citroenille kaksoisvoiton.

Ogier on nyt yltänyt urallaan yhdeksällä eri kaudella vähintään kahteen osakilpailuvoittoon kauden aikana. Ja Meksiko oli muuten juuri se maa, missä Ogier debytoi rallin MM-sarjassa. Tämä tapahtui vuonna 2008, kun Ogier ajoi yleiskilpailussa kahdeksanneksi ja junioriluokan voittoon Citroenin C2 S1600 -autolla. 11 vuotta tuon debyytin jälkeen Ogierilla on Meksikosta viisi yleiskilpailun voittoa ja kaikkien aikojen voittotilastossa Loeb on kuudella voitollaan enää vain yhden voiton verran maanmiestään edellä.

– Meksiko on ilman muuta erityinen paikka minulle ja olen erityisen iloinen siitä, että pystyin voittamaan täällä nyt viidennen kerran ja ottamaan MM-sarjan osalta täyden pistepotin. Tätä me tulimme täältä hakemaan ja vaikka viikonloppu ei ollutkaan ihan täysin ongelmaton, niin onnistuimme hyvin aina startista maaliin, Ogier kommentoi Citroenin tiedotteessa.

Ogier nappasi johtopaikan haltuunsa perjantaina legendaarisen El Chocolaten toisella ajokerralla. Perjantaina ajetut neljä erikoiskoevoittoa toivat Ogierille yötauolle saavuttaessa 14,8 sekunnin johtomarginaalin, vaikka kolmas lähtöpaikka olikin kaikkea muuta kuin optimaalisin lähtöpaikka taistella aivan siellä kuumimmassa kärjessä.

– Sebastien ja Julien ylsivät tänään huikeaan suoritukseen, pitäen takanaan kilpakumppaneita, joilla olosuhteiden puolesta pito oli huomattavasti parempi, Citroenin tallipäällikkö Pierre Budar hehkutti perjantaina.

 

 

“Kolme rallia, kolme palkintosijoitusta”

Lauantain ensimmäisellä erikoiskokeella Ogier koki rengasrikon, mutta kun samaan aikaan tallikaveri Esapekka Lapin auto oli jäänyt erikoiskokeella pahaan paikkaan pohjastaan jumiin, niin punainen lippu keskeytti erikoiskokeen. Hidastamaan joutunut Ogier sai laskennallisen ajan ja putosi toiselle sijalle, 1,3 sekunnin päähän Kris Meekestä.

Meeke kuitenkin kärsi heti seuraavalla erikoiskokeella rengasrikon ja myöhemmin myös Toyotan tekniikkamurheista ja näin britti putosi lopulta kauas kärkikolmikosta. Ogier otti johtopaikan takaisin haltuunsa ja vaikka lauantain iltapäivän lenkillä ranskalainen olikin ainoa jolla autossa oli kaksi vararengasta mukana, niin siitä huolimatta hän onnistui kasvattamaan johtoasemansa lähes puoleen minuuttiin.

Päätöspäivän kolmella viimeisellä erikoiskokeella Ogier ajoi mestarillisesti sijoitukset kaksi, kaksi ja yksi, napaten siis rallin päättäneeltä Power Stage -erikoiskokeelta vielä täydet viisi pistettä. Kun MM-pistejohtajana Meksikoon startannut Ott Tänak sijoittui toiseksi ja jäi Power Stage -erikoiskokeella pisteittä, nousi edellisessä osakilpailussa Ruotsissa epäonnistunut Ogier MM-pisteissä neljän pisteen päähän virolaisesta.

– Se potentiaali mitä havaitsin C3 WRC -autossamme olevan (ennen kautta), vahvistuu koko ajan entisestään ja se antoi meille mahdollisuuden yltää huippusuoritukseen. Nyt vain pitää jatkaa kovaa työntekoa, koska MM-sarjan tilanne näyttäisi olevan tiukempi kuin koskaan aiemmin. Nyt kohti Korsikaa mistä tavoitteena on samanlainen lopputulos, Ogier vakuutti.

Tänak on sijoittunut tänä vuonna kaikissa kolmessa osakilpailussa kolmen parhaan joukkoon, kun Monte Carlossa sijoitus oli kolmas, Ruotsista tuli ylivoimainen voitto ja nyt taistelu Meksikossa siis päättyi toiseen sijaan.

– Tämä oli meille hyvä viikonloppu. Kilpailu oli erittäin vaativa, kova niin autolle, renkaille, kuin myös kuljettajille auton sisällä. Mielestäni onnistuimme hyvin ja olen erittäin tyytyväinen siihen, että tulimme läpi ilman virheitä tai ongelmia. Tämä vain osoittaa sen kuinka vahvoja me olemme, Tänak kommentoi.

Taistellessaan kakkossijasta sunnuntaina Tänak ajoi kahdelle ensimmäiselle erikoiskokeelle pohja-ajan, mutta ei onnistunut tekemään “hattutemppua” ja nousemaan kiinni viiteen pisteeseen Power Stage -erikoiskokeella. Suurin syy tähän selvisi maalissa.

– Kärsin rengasrikon, joten se siitä (Power Stagesta). mutta kaksi ensimmäistä erikoiskoetta meni hyvin ja onnistuimme nappaamaan toisen sijan. Kolme rallia ja kolme palkintosijoitusta, joten sarja on lähtenyt käyntiin hyvin. Olisi loistavaa jos pystyisimme jatkamaan tällä tasolla tulevissakin kilpailuissa, Tänak toivoi.

Jari-Matti Latvalan loppusijoitus oli kahdeksas ja Esapekka Lappi jäi lopulta kärkikymmenikön ulkopuolelle. Lappi kuitenkin nappasi yhden MM-pisteen Power Stagelta viidenneksi nopeimman ajan myötä. Palkintopallilla nähtiin jo kolmannen kerran tällä kaudella kolmen eri tallin kuljettajia, kun Meksikossa kolmanneksi sijoittui M-Sport Fordin Elfyn Evans. WRC2 Pro -luokan ykkönen ainoana osallistujana oli Lukasz Pieniazek ja WRC2-luokan voitti puolestaan isäntämaan Benito Guerra Jr.

Rallin MM-sarjan kauden neljäs osakilpailu ajetaan Korsikan asfaltilla maaliskuun viimeisenä viikonloppuna.

Yleiskilpailun lopputulokset

1) Sebastien Ogier (Citroen) 3.37.08,0
2) Ott Tänak (Toyota) + 30,2
3) Elfyn Evans (Ford) + 49,9
4) Thierry Neuville (Hyundai) + 1.27,0
5) Kris Meeke (Toyota) + 6.06,2
6) Benito Guerra Jr (Skoda) + 15.35,5 WRC2
7) Marquito Bulacia (Skoda) + 18.51,5 WRC2
8) Jari-Matti Latvala (Toyota) + 18.55,9
9) Dani Sordo (Hyundai) + 22.44,1
10) Ricardo Trivino (Skoda) + 26.21,7 WRC2

———-

13) Esapekka Lappi (Citroen) + 1.03.40,5

Ogierin keskinopeus: 85,8 km/h
Pohja-ajat: Ogier 7, Tänak 6, Meeke 1, Mikkelsen 3, Latvala 2, Neuville 2, Lappi 1, Sordo 1

MM-pistetilanteet 3/14 osakilpailua

Kuljettajat

1) Ott Tänak (Toyota) 65
2) Sebastien Ogier (Citroen) 61
3) Thierry Neuville (Hyundai) 55
4) Kris Meeke (Toyota) 35
5) Elfyn Evans (Ford) 28
6) Esapekka Lappi (Citroen) 20
7) Sebastien Loeb (Hyundai) 18
8) Jari-Matti Latvala (Toyota) 14

Tallit

1) Toyota 86
2) Citroen 78
3) Hyundai 77
4) M-Sport Ford 45

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com


Facebook kommentit