Secto esitteli mielenkiintoisen ja harvinaisen nolla-auton Lahden SM-rallissa

16.8.2023 / 10:18
Porsche 911 Dakar (Kuva: Jari Hotti).

[ A- ] / [ A+ ]

Secto Automotive Labs esitteli Lahden SM-rallissa viime viikonloppuna harvinaisen Porsche 911 Dakar -auton, joka toimi kaksipäiväisessä kilpailussa nolla-autona.

Lahden SM-rallissa viime viikonloppuna nähtiin erikoiskokeilla todella harvinainen auto, Porsche 911 Dakar, jota on valmistettu vain 500 kappaletta. Kyseinen Porsche toimi kilpailussa nolla-autona ja sitä ohjasti Porsche Supercupissa ainoana suomalaisena kilpaileva Jukka Honkavuori. Ennen kilpailua auto oli Heikki Kovalaisen ja Janni Hussin käytössä nuottiautona, kaksikon tehdessä nuotteja rallin SM-sarjan kauden kuudenteen osakilpailuun.

Mielenkiintoisen projektin takaa löytyy Secto Automotive Labs, tiimi, jonka kaikissa kilpa-autoissa, kuten myös tässä nolla-autona toimineessa Porschessa, käytetään fossiilivapaata sähköbensiiniä, sekä voiteluaineita.

– Auton (Porsche, nolla-auto) tavoitteena on toimia uusien innovaatioiden tutkimuskäytössä, mitä Secto Automotive Labsin tarkoituksena on siirtää siviililiikenteeseen. Secto Automotive Labsin tavoitteena on kehittää kestäviä ratkaisuja moottoriurheiluun. Kautta aikojen moottoriurheilu on toiminut esimerkkinä siviililiikenteelle ja nyt kestävän kehityksen ratkaisuja testataan vaativissa kilpailuympäristöissä, Secto Automotive Labsin tiedotteessa taustoitetaan.

Vaikka Porschen kilpailuhistoriassa suurimmat saavutukset ovatkin tulleet rata-autoilun puolelta, ei saksalaismerkki ole jäänyt vuosikymmenten saatossa rallissakaan statistin rooliin. Vuonna 1968 Pauli Toivonen voitti Porsche 911 T -autolla rallin Euroopan mestaruuden ja Paulin poika Henri Toivonen puolestaan nappasi Porsche 911 SC RS -autolla EM-hopeaa vuonna 1984, voitettuaan kauden aikana kolme MM-rallia.

Rallin MM-sarjan historiassa on voitettu vähintään kaksi MM-rallia 20 eri automerkillä ja yksi niistä on Porsche. Jean-Pierre Nicolas ajoi Porsche 911:llä Monte Carlon MM-rallin voittoon vuonna 1978 ja Porsche sijoittui autonvalmistajien MM-pisteissä neljänneksi. Jean-Luc Therier puolestaan ajoi Porsche 911 SC -autolla voittoon Korsikan MM-rallissa vuonna 1980 ja tuossa kilpailussa Porschen hienoa menestystä täydensi Alain Coppier kolmannella sijallaan.

Porschella on saavutettu rallin MM-sarjassa yhteensä 11 palkintosijoitusta ja yksi niistä on tullut suomalaiskuljettajan toimiessa kuljettajana. Leo Kinnunen taituroi historian ensimmäisessä Jyväskylän MM-rallissa vuonna 1973 Porsche Carreran kolmanneksi. Vuonna 2014 Jani Ylipahkala osallistui Porsche 997 GT3 RGT -autolla Jyväskylän MM-ralliin, mutta taival päättyi keskeytykseen jo kuudennella erikoiskokeella.

 

 

 

Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: Tiedote


Facebook kommentit