SM-ralli Kuopiossa käynnistyi Egon Kaurin komennossa – Jaakko Lavio säväytti

4.3.2022 / 22:29
Egon Kaur johtaa Kuopion SM-rallia lauantain jälkeen (Kuva: RPF).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallin SM-sarjan kauden kolmas osakilpailu ajetaan tänä viikonloppuna Kuopiossa. Perjantain ohjelmassa oli kaksi erikoiskoetta yhteispituudeltaan hieman yli 17 kilometriä ja yötauolle yleiskilpailun, sekä SM1-luokan kärkipaikalla saapui virolaiskuljettaja Egon Kaur.

Egon Kaurille suomalaisten kilpakumppaneiden “kiusaaminen” rallin SM-sarjassa on tuttua jo viime vuodelta, kun virolainen ajoi kesäkuussa Lahden SM-rallissa yleiskilpailun ja SM1-luokan voittoon. Tänä vuonna Kaur kiertää koko SM-sarjan läpi ja kahden ensimmäisen osakilpailun jälkeen sijoitus SM1-luokan pisteissä, ennen Kuopion osakilpailua, oli kolmas. Eroa pistejohtajana Kuopioon startanneeseen Mikko Heikkilään oli vain kolme pistettä.

Kun rallikaravaani saapui perjantai-iltana kahden erikoiskokeen jälkeen yötauolle, löysi Kaur itsensä yleiskilpailun ja SM1-luokan kärkipaikalta, ajettuaan ek-sijoitukset kaksi ja yksi. Kaurin ero toisena olevaan Emil Lindholmiin on tosin vain 0,6 sekuntia ja kärkikaksikko erottuikin muista kuljettajista perjantaina varsin selkeästi, sillä kolmantena oleva Heikkilä on jäänyt kärjestä 3,8 sekuntia.

– Alkupuolella oli vaikeata, opetellaan ajamaan näillä uusilla renkailla. Kovin hyvä fiilis ei ollut, mutta toki pitää olla tyytyväinen johtopaikkaan. Pitää insinöörin kanssa miettiä miten saataisiin autoa paremmaksi huomiselle, Kaur kommentoi sujuvalla suomen kielellä toisen erikoiskokeen maalissa.

Kaurin tavoin myös Lindholm kilpaili viime viikonloppuna Ruotsin MM-rallissa, joten kilpailemisen osalta Kuopion SM-rallin kärkikaksikon ajotuntuma oli muihin kuljettajiin verrattuna perjantaina paremmalla tasolla.

– Ei ollut mikään täydellinen ek, hieman arpomista. Nyt on niin paljon enemmän pitoa renkaiden ansiosta kuin Ruotsissa, pitäisi uskaltaa vain mennä, avauserikoiskokeelle pohja-ajan ajanut Lindholm korosti toisen erikoiskokeen jälkeen.

Heikkilä ei aivan kärkikaksikon vauhtiin perjantaina yltänyt ja nurmijärveläisen kommentit olivatkin sen mukaiset.

– Ykkönen tuntui menevän hyvin. Toinen erikoiskoe ei tuntunut onnistuvan ollenkaan, en uskaltanut ajaa nopeisiin paikkoihin tarpeeksi kovaa ja “liimailin” autoa jarrulla turhan paljon. Onneksi ei muillakaan onnistunut kovin hyvin, mutta en ole omaan suoritukseeni ollenkaan tyytyväinen, Heikkilä ruoski itseään.

Uransa ensimmäistä SM1-luokan palkintosijoitusta metsästävä Aleksi Röyhkiö on perjantain jälkeen sijalla neljä, eron ollessa kärkeen 5,9 sekuntia. Myöskään Röyhkiö ei ollut täysin tyytyväinen suoritukseensa ensimmäisenä ajopäivänä, mutta ylöjärveläisen takataskussa on yllätyskortti, jonka vaikutus nähdään lauantaina.

– Meillä on täysin erilainen rengastaktiikka kuin näillä edellä ajavilla ja veikkaan, että hyödytään siitä iltapäivällä kaikkein eniten, Röyhkiö ennakoi.

 

 

“Ihan mukavasti lähti kisa käyntiin”

Juha Salo oli perjantain molemmilla erikoiskokeilla viidenneksi nopein ja kun Salo kuuli toisen erikoiskokeen tuloksen erikoiskokeen maalissa, oli karkkilalainen kaikkea muuta kuin tyytyväinen.

– Päin persettähän se meni, kun neljäs sija ja noin paljon jää pohjista! Kyllä minä yritin, mutta muutamassa paikassa oli vähän liian varovainen nuotti ja nostelin turhaan. Huomiselle pitää syödä käärmekeittoa, Salo suunnitteli.

SM-sarjan edellisen osakilpailun Riihimäellä helmikuussa voittanut Teemu Asunmaa on perjantain jälkeen sijalla kuusi, 8,6 sekunnin päässä kärjestä. Asunmaalle tilanne ei ole uusi, sillä alavutelainen on usein juuri kaksipäiväisissä SM-ralleissa jäänyt varsin paljon kärjestä avauspäivänä, mutta ollut sen jälkeen lähes poikkeuksetta kovassa vedossa toisena ajopäivänä.

– Ajettiin vähän liian siististi. Koitettiin ajaa mahdollisimman suoralla autolla ja vältellä penkkoja. Mitään ei kuitenkaan ole vielä menetetty, huomenna on vielä pitkä päivä edessä, Asunmaa muistutti.

SM2-luokassa nähtiin ehdottomasti Kuopion SM-rallin perjantain kovin suoritus, kun Riihimäellä uransa ensimmäiseen SM-luokkavoittoon ajanut Jaakko Lavio kellotti toiselle erikoiskokeelle hurjan pohja-ajan. Luokan hallitseva Suomen mestari Ville Hautamäki hävisi Laviolle 13 sekuntia ja kokonaistilanteessa Lavion johtomarginaali Hautamäkeen nähden on 14,7 sekuntia. Kolmantena on Arttu Lähdeniemi, 20,6 sekunnin päässä kärjestä.

– Auto tuntuu hyvältä ja koko ajan saadaan lisää kilometrejä alle. Koitetaan jatkaa huomenna samaan malliin, Lavio kommentoi.

Ruotsin MM-rallissa WRC3-luokan voittanut ja junioreissa toiseksi sijoittunut Lauri Joona otti SM3-luokan johtopaikan haltuunsa 2,3 sekunnin erolla Roope Korhoseen nähden. Korhonen oli luokan nopein avauserikoiskokeella, mutta Joonan ajettua pohja-aika toiselle erikoiskokeelle, nousi sastamalainen luokkajohtoon. Jussi Lindberg on kolmantena, mutta ero kärkeen venähti jo lähes 20 sekuntiin.

– Ihan mukavasti lähti kisa käyntiin. Hiukan varmistellen ajettiin, kun huomenna on paljon kilometrejä edessä. Huomenna pitää olla heti aamusta tarkkana, Joona pohti.

Tiukin kärkitaistelu perjantaina nähtiin SM4- ja SM5-luokissa. missä molemmissa kärkikolmikko mahtuu puolen sekunnin sisään. SM4-luokassa Toni Herrasen johtomarginaali Henri Hokkalaan on 0,3 sekuntia, kun taas Kallio on jäänyt kärjestä puoli sekuntia. SM5-luokassa Leevi Lassilan ja Tuukka Kauppisen välinen aikero kärjessä on vain 0,1 sekuntia, Jere Pensaan miehittäessä kolmatta sijaa, puolen sekunnin päässä kärjestä.

Kilpailu jatkuu lauantai-aamuna kello 9.10. Toisen ajopäivän ohjelmassa on seitsemän erikoiskoetta yhteispituudeltaan reilut 91 kilometriä.

Yleiskilpailun ja SM1-luokan tilanne 2/9 ek:n jälkeen

1) Egon Kaur-Silver Simm EST/EST (Volkswagen Polo GTI R5) 9.28,4
2) Emil Lindholm-Reeta Hämäläinen (Skoda Fabia Rally2 Evo) + 0,6
3) Mikko Heikkilä-Samu Vaaleri (Skoda Fabia Rally2 Evo) + 3,8
4) Aleksi Röyhkiö-Antti Haapala (Volkswagen Polo GTI R5) + 5,9
5) Juha Salo-Mikko Markkula (Skoda Fabia Rally2 Evo) + 8,3
6) Teemu Asunmaa-Ville Mannisenmäki (Skoda Fabia Rally2 Evo) + 8,6
7) Anssi Rytkönen-Juho-Ville Koskela (Skoda Fabia R5) + 19,7
8) Riku Tahko-Sami Ryynänen (Hyundai i20 R5) + 23,1
9) Niclas Grönholm-Antti Linnaketo (Skoda Fabia R5) + 26,2
10) Anssi Valkonen-Jani Pohto (Skoda Fabia R5) + 29,4

Kaurin keskinopeus: 108,7 km/h
Pohja-ajat: Kaur 1, Lindholm 1

 

 

Lauantain aikataulu

09.10 – EK3 Riistakoski (34,05 km)

Huoltotauko

10.38 – EK4 Hoikka (13,00 km)
11.24 – EK5 Ruskila (7,31 km)
13.03 – EK6 Pihlainen (7,16 km)

Huoltotauko

14.39 – EK7 Heinjoki 2 (2,45 km)
15.33 – EK8 Palonen 2 (14,71 km)
16.21 – EK9 Talluskylä (12,49 km)

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: Tiedotteet, Moottoriurheilu.tv:n YouTube-lähetys


Facebook kommentit