Solbergilta avoin puheenvuoro, sairaus oli estää kilpailemisen – “Pelottavaa aikaa”

9.9.2018 / 08:43
Petter Solberg on kolminkertainen autourheilun maailmanmestari (Kuva: Volkswagen Motorsport).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallicrossin kaksinkertaiselta maailmanmestarilta Petter Solbergilta oli jäädä kausi 2018 kokonaan ajamatta. Solberg kertoo häntä viimeisen vuoden ajan vaivanneesta sairaudesta nyt ensimmäistä kertaa julkisesti, Solbergin PSRX Volkswagen Sweden -tiimin Latvian osakilpailun ennakkotiedotteessa.

Viime vuotinen Latvian osakilpailu rallicrossin MM-sarjassa oli Petter Solbergille samalla suurta riemua, mutta samaan aikaan myös todellinen painajainen. Siinä missä Solbergin omistama PSRX Volkswagen Sweden -tiimi varmisti Latviassa maailmanmestaruuden niin tiimien, kuin kuljettajienkin sarjassa, niin Solbergin kilpailu päättyi sairaalareissuun.

Solberg kolaroi semifinaalissa heti startin jälkeen Janis Baumaniksen kanssa sillä seurauksella, että Solbergilta murtui kaksi kylkiluuta, sekä solisluu. Norjalainen teki kuitenkin suoranaisen ihmeen ilmestymällä jo parin viikon päästä Saksassa ajettavaan osakilpailuun ajohaalarit yllään ja valmiina taistelemaan MM-hopeasta Mattias Ekströmiä vastaan. Neljänneksi “paluukilpailussaan” sijoittuneen Solbergin todellinen taistelu oli kuitenkin vasta alkuvaiheessa.

– Murtuneet luut silloin olivat kova koettelemus ja kilpaileminen Saksassa oli rankkaa, mutta itse asiassa minulla on kuitenkin paljon kiitettävää sen onnettomuuden suhteen. Röntgenkuvat kun osoittivat, että toisessa keuhkoistani oli ongelma. Se mistä siinä on kyse, sillä on pitkä nimi, mutta pohjimmiltaan kyse on siitä, että elimistööni kertyy liikaa rautaa, Solberg sanoo tiiminsä tiedotteessa.

Solbergin mukaan hän kiinnitti huomiota jo ennen tuota viimevuotista Latvian kilpailua siihen, että kaikki ei ole kunnossa.

– Luulen, että kaikki tietävät minun olevan sellainen, jolla on koko ajan paljon energiaa. Tunnen itseni ja sen puolen itsessäni, että en vain pysty olemaan paikallani, vaan koko ajan pitää olla menossa ja tekemässä jotain. Sitten jossain kohtaa tämä muuttui ja aloin tuntea itseni todella väsyneeksi, Solberg kuvailee.

– Kun katson aikaa nyt taaksepäin, niin se vain paheni, mutta en kiinnittänyt siihen silti juurikaan enempää huomiota. Sitten tuli se Latvian kilpailun onnettomuus ja loukkaantuminen, Solberg muistelee viimevuotisia tapahtumia.

 

Petter Solberg valmistautumassa Saksan osakilpailuun syyskuussa 2017 (Kuva: Volkswagen Motorsport).

 

“Olen aina sanonut asiat suoraan ja ollut rehellinen”

Vanha sanonta “onni onnettomuudessa” voidaan ainakin tässä kohtaa liittää mukaan Solbergin tarinaan, kirjaimellisesti.

– Onnekseni lääkärit (Riiassa) havaitsivat ne ongelmat mitä minulla oli ja useiden testien jälkeen he laittoivat minut lääkehoitoon, jotta he voisivat selvittää asiaa. Se vei melko kauan aikaa, ennen kuin lääkeannos saatiin oikeaksi ja tuo aika oli kaikin puolin rankkaa. Olen huomannut joitain muutoksia silmissäni, kasvoissani ja olen kärsinyt huimauksesta, Solberg kuvailee.

Pitkällä ja menestyksekkäällä urallaan paljon kokeneelle Solbergille viimeisen vuoden aikana tapahtuneet asiat eivät ole olleet helppoja käsitellä.

– Rehellisyyden nimissä on sanottava, että se oli aika pelottavaa aikaa. En tiennyt mitä tapahtui tai miksi tapahtui. Kilpaillessani adrenaliinitaso nousee ja se auttaa minua. Mutta kilpailujen jälkeen olin todella, todella väsynyt. Virallisten testiajojen (Ranskassa) jälkeen, missä ajoin yhden päivän ajan, lensin suoraan kotiin ja menin sairaalaan. Olin jonkin aikaa todella kipeä.

Solberg sanoo, että viime kevään tilanne pakotti tiimin myös miettimään sitä vaihtoehtoa, että Solberg ei pystyisi kilpailemaan tällä kaudella. Lopulta tähän toimenpiteeseen ei kuitenkaan tarvinnut turvautua, vaan Solberg on ajanut tällä kaudella kaikki rallicrossin MM-sarjan kahdeksan osakilpailua ja kuljettajien MM-sarjassa hän on kolmantena. Solberg on ajanut tällä kaudella neljä palkintosijoitusta (0-1-3).

– Ruotsin kilpailun (kesä-heinäkuun vaihteessa) jälkeen asiat muuttuivat ja aloin tuntea oloni paremmaksi. Ja sen jälkeen asiat ovat menneet parempaan suuntaan. Olen saanut lisää energiaa ja tunnen, että olen palaamassa takaisin siihen normaaliin ja että olemme pääsemässä tuon vaikean vaiheen yli. Vakuutan, että olen tulossa takaisin. Tätä lääkitystä jatketaan vielä kuukauden verran, sen jälkeen edessä on testejä, mutta lääkärit ovat olleet tyytyväisiä siihen miten asiat ovat edenneet ja niin myös minä itse, Solberg iloitsee.

Solbergin tilanne terveyden osalta on pysynyt aina näihin päiviin asti täysin salassa julkisuudesta.

– Olen aina sanonut asiat suoraan ja ollut rehellinen, ja juuri siitä syystä halusin puhua tästä nyt. Ymmärrän sen, että minun kohdallani on saatettu katsoa, että kaikki ei näytä olevan kunnossa. En ole ollut oma itseni, en ole juurikaan esiintynyt medialle, en ole ollut televisiossa, enkä myöskään ole ollut suuremmin tekemisissä fanien kanssa ja se todella tuntuu pahalta. Olen aina rakastanut saadessani tavata ihmisiä ja jutella heidän kanssaan. Nyt kun en ole sitä pystynyt tekemään, niin se on ollut todella rankkaa, Solberg kuvailee.

Rallicrossin MM-sarjan kauden yhdeksäs osakilpailu ajetaan ensi viikonloppuna Riiassa, Latviassa.

Petter Solberg, 43

Rallin maailmanmestari 2003
Rallicrossin maailmanmestari 2014 ja 2015
188 MM-rallia vuosina 1998-2012
Rallin MM-sarjassa 13 osakilpailuvoittoa ja 52 palkintosijoitusta
Iso-Britannian MM-rallin menestynein kuljettaja 4 voitolla
Neljään voittoon yltäneet myös Hannu Mikkola ja Sebastien Ogier
Rallicrossin MM-sarjassa 57 osakilpailua, 10 voittoa ja 29 palkintosijoitusta

Lue myös! NRK: Volkswagen laajentamassa kolmeen autoon – Bakkerud mestareiden tallikaveriksi? (5.9.2018)

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti


Facebook kommentit