Solbergin huikea ura sarjojen osalta päättyy, ajaminen jatkuu – “Kypärä pysyy päässä”

10.4.2019 / 13:20
Petter Solberg valittiin viime vuonna FIA:n Hall of Fame -kunniagalleriaan (Kuva: Petter Solberg Media).

[ A- ] / [ A+ ]

Autourheilun kolminkertainen maailmanmestari Petter Solberg tiedotti keskiviikkona, että huikea ammattilaisura kuljettajana sarjojen osalta on nyt ohi.

Petter Solberg, 44, on juhlinut kuljettajana maailmanmestaruutta niin rallissa (2003), kuin rallicrossissakin (2014, 2015). Norjalainen onkin kautta aikojen ainoa kuljettaja, joka on yltänyt FIA:n mestaruussarjoissa maailmanmestariksi kahdessa eri lajissa. Tämän lisäksi Solberg tullaan aina muistamaan rallicrossin historian ensimmäisenä maailmanmestarina, sekä ensimmäisenä kaksinkertaisena maailmanmestarina.

Komealla urallaan viidellä eri mantereella voittoja juhlinut Solberg tiedotti keskiviikkona, että ajamisen osalta päivät ammattilaisena ja sarjoissa ovat nyt ohi. Ajamista kokenut norjalainen ei kuitenkaan ole kokonaan hylkäämässä.

– Haluan heti alkuun sanoa, että kypärä pysyy päässä, eikä sitä vielä ripusteta naulaan. Tulen edelleen kilpailemaan joissakin isoissa kilpailuissa niin tänä vuonna, kuin tulevaisuudessakin. Mutta sarjojen osalta jään eläkkeelle ja siltä osin rallicrossin MM-sarjan viime kausi jäi minun osaltani viimeiseksi, Solberg sanoo tiedotteessaan.

Solbergin ammattilaisura tehdastallin kuljettajana käynnistyi vuonna 1999, kun hän liittyi Fordin vahvuuteen ja rallin MM-sarjaan. Solberg osallistui vuosina 1998-2018 yhteensä 189 MM-ralliin, sekä vuosina 2014-2018 rallicrossin MM-sarjassa 61 osakilpailuun. Kolmen maailmanmestaruuden lisäksi palkintokaapista löytyy yhteensä näiden kahden lajin osalta 23 osakilpailuvoittoa, sekä 82 palkintosijoitusta.

– Olen rakastanut kilpailla viimeiset 20 vuotta. Vuodet jotka vietin Subarun tallissa rallin MM-sarjassa, en tule koskaan unohtamaan niitä. Ne ihmiset olivat ja ovat edelleen kuin perhe minulle. Me jaoimme yhdessä joitakin unohtumattomia hetkiä. Mutta on myös uskomatonta miten nopeasti 20 vuotta ovat menneet. Se tuntuu kuin eiliseltä, kun Colin (McRae) ja Carlos (Sainz) huusivat minulle, että kyselet liian paljon, kun liityin Fordin tehdastalliin 1999, Solberg muistelee.

– On tärkeää ymmärtää se, että tulen osallistumaan isoihin kilpailuihin myös tulevaisuudessa, ympäri maailmaa. Ja haluan myös tehdä niitä asioita, koska ne ovat minulle intohimo. Rakastan sitä, että saan ihmiset hymyilemään leveästi ja että he nauttivat. Ajamiseni saa ihmiset hymyilemään ja siksi en koskaan aio lopettaa sitä. Mutta mitään sarjoja en aio enää ajaa, Solberg korostaa.

 

Johan Kristoffersson ja Petter Solberg dominoivat rallicrossin MM-sarjaa 2017-2018 (Kuva: Volkswagen Motorsport).

 

“Minulla on merkittäviä suunnitelmia tulevaisuuden suhteen”

Solberg tulee kilpailemaan tänä vuonna muutamassa hänelle tärkeässä kilpailussa jäähyväiskiertueen merkeissä. Heinäkuussa Solberg nähdään Goodwood Festival of Speed -tapahtumassa Englannissa, sekä Norges Råeste Bakkelöp -mäkikilpailussa Norjassa. Syyskuussa ohjelmassa on Gymkhana Grid Puolassa.

– Luvassa on myös lisää yllätyksiä tänä vuonna ja ne ovat hyviä, Solberg sanoo varsin arvoituksellisesti.

– Rakastan ajamista ja tulen aina ajamaan, sekä aina kilpailemaan, mutta on tullut aika tehdä päätös mihin suuntaan jatketaan ja päätös on lopettaa ammattimaisesti ajaminen ja kääntää uusi luku kirjastani. Aika juuri nyt siihen on oikea. Viime vuosina olen sairastellut, mikä on saanut miettimään sitä mitä haluan todella tehdä, mutta toivuin kuntoon pari kuukautta sitten. Kuntoni ja energiani ovat palautuneet ja nyt olen valmis uusiin haasteisiin, Solberg vakuuttaa.

Autourheilun huipulla asiat muuttuvat joskus varsinkin nopeasti ja niin voidaan sanoa myös Solbergin kohdalla käyneen, sillä rallicrossin kaksinkertainen maailmanmestari ehti jo ilmoittaa viime vuonna, että ura jatkuu rallicrossin MM-sarjassa myös kaudella 2019. Sitten alkoi tehdastallien joukkopako MM-sarjasta, ensin Peugeot, lähes heti sen perään Audi ja lopulta myös Volkswagen. Solbergin kuviot tulevaisuuden osalta menivät näin ollen kokonaan uusiksi.

– Volkswagenin päätös ottaa aikalisä oli myös vaikuttamassa päätökseeni, mutta minulla on myös merkittäviä suunnitelmia tulevaisuuden suhteen ja haluan aloittaa niiden parissa työskentelyn. Oliver (Solberg) kilpailee säännöllisesti huipputasolla, hän seisoo jo tukevasti omilla jaloillaan ja rakentaa omaa tulevaisuuttaan, mutta haluan myös olla varma siitä, että hän saa kaiken mahdollisen tuen perheeltään, Solberg viittaa 17-vuotiaaseen poikaansa, joka tänä vuonna keskittyy ralliin.

Sen lisäksi, että Solberg tulee tulevaisuudessa osallistumaan kuljettajana yksittäisiin kilpailuihin, niin oman tallin vetäjänä “Mr. Hollywood” lempinimen vuosien saatossa saanut mestari haluaa edelleen jatkaa mukana myös sarjatoiminnassa.

– Haluan tehdä yhteistyötä autonvalmistajan kanssa joko rallin tai rallicrossin MM-sarjassa. Pyöritin omaa tallia rallin MM-sarjassa ja olin todella ylpeä saavuttaessani MM-pronssia vuonna 2010. Sen jälkeen saavutin omalla tallilla kaksi rallicrossin maailmanmestaruutta ennen kuin dominoimme MM-sarjaa kahden vuoden ajan kilpaillessamme Volkswagenin Polo R Supercar -autoilla.

– Haluan rakentaa sen kokemuksen pohjalle ja hyödyntää omaa kokemustani seuraavan sukupolven kuljettajien kanssa kehittääkseni tallia ja vieden sen uudelle tasolle. Mutta kaiken tämän haluan tehdä ajan kanssa, rauhallisesti. Niin rallissa, kuin rallicrossissakin asiat ovat muuttumassa ja uudet tekniset säännöt ovat tulossa, joten meidän pitää odottaa oikeaa hetkeä, Solberg päätti.

Petter Solberg, 44

Syntynyt 18.11.1974

Rallin maailmanmestari 2003
MM-hopeaa 2002, 2004 ja 2005, sekä MM-pronssia 2010
189 MM-rallia vuosina 1998-2018
13 osakilpailuvoittoa, 52 palkintosijoitusta (13-15-24)
852 MM-pistettä, 459 ek-pohja-aikaa
Voitti Iso-Britannian MM-rallin 4 kertaa peräkkäin (2002-2005)
Osallistui Suomen MM-ralliin 14 kertaa, paras sijoitus 2. (2003)

Rallicrossin maailmanmestari 2014, 2015 ja MM-pronssia 2017
61 MM-osakilpailua vuosina 2014-2018
10 osakilpailuvoittoa, 30 palkintosijoitusta (10-10-10)
Solbergin tallille 4 maailmanmestaruutta vuosina 2017-2018

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com


Facebook kommentit