MOTORSPORT

Solbergin kartturin ikimuistoinen Italian MM-ralli 2009 – Östberg antoi potkut, tyttöystävä tilalle

Petter Solbergin paluukilpailussa Espanjan MM-rallissa lokakuussa nuotteja vuoden 2003 rallin maailmanmestarille lukee Veronica Engan, joka viime ja tänä vuonna on toiminut Petterin pojan Oliverin kartanlukijana.

Petter Solbergin kartanlukijana MM-sarjassa vuosina 1999-2010 toimi Phil Mills ja Bulgarian vuoden 2010 MM-rallista aina Solbergin viimeisimpään MM-ralliin, vuoden 2012 Espanjan osakilpailuun asti Chris Patterson. Mills on jo aktiiviuransa MM-sarjassa lopettanut, britti tuurasi tällä kaudella Korsikan osakilpailussa Elfyn Evansin kartturia Daniel Barrittia, kun taas Patterson toimii viidettä kauttaan Khalid Al-Qassimin kartanlukijana.

Solbergin paluukilpailussa Espanjan MM-rallissa lokakuun viimeisenä viikonloppuna kartanlukijaksi uuteen Volkswagen Polo GTI R5 -autoon hyppää Veronica Engan, 34, joka toimi Solbergin kartanlukijana tammikuussa ajetuissa Volkswagenin testeissä. Viime ja tänä vuonna Petterin pojan Oliverin kartanlukijana muun muassa Latvian rallisarjassa toiminut Engan hehkutti uutta pestiään torstaina sosiaalisen median kanavillaan.

– Lapsuuden unelma toteutuu, Engan kirjoitti niin Facebook-, Twitter-, kuin Instagram-sivullaankin.

Engan on kokenut kartanlukija, jonka CV:stä löytyy jo reilut 150 kilpailua. MM-sarjasta kokemusta löytyy 27 osakilpailun verran, joista viides lienee se kaikkein ikimuistoisin. Ainakin lähtökohdiltaan, hyppäsihän Engan silloin sen aikaisen poikaystävänsä Mads Östbergin vierelle vuoden 2009 Italian MM-ralliin lyhyellä varoitusajalla.

– Tämä on huikea tilaisuus minulle, koska on aina ollut suuri haaveeni päästä kilpailemaan MM-tasolla ja olen luottavainen sen suhteen, että myös pystyn siihen. Lisäksi tämä on erityinen hetki myös siksi, että pääsen kilpailemaan ensimmäistä kertaa MM-tasolla poikaystäväni kanssa, Engan kommentoi reilut yhdeksän vuotta sitten rallin MM-sarjan tiedotteessa.

Östbergille kartanlukijan vaihdos tuli ajankohtaiseksi, kun Östbergin sen aikaisen luottokartturin Kristian Ole Unnerudin tekemä virhe Norjan rallisarjan osakilpailussa johti yleiskilpailun voittojuhlien vaihtumista kolmanneksi sijaksi ja tätä ei Östberg sulattanut. Kartturivaihdos tiedotettiin “perhesyihin vedoten”, mutta todellisuudessa kaikki käytännössä tuolloin tiesivät kyseessä olleen potkut.

Östberg ja Engan sijoittuivat Italian MM-rallissa yleiskilpailussa seitsemänneksi, mikä on Enganin uran toistaiseksi ainoa kärkikymmenikön sijoitus MM-sarjassa. Tuo kilpailu jäi kaksikon ainoaksi yhteiseksi kilpailukokemukseksi samassa autossa, eikä parisuhdekaan ole enää jatkunut näihin päiviin asti.

Vuonna 2015 Engan voitti Drive Dmack Fiesta Trophy -sarjan mestaruuden Marius Aasenin kartanlukijana. Sarjan osakilpailut ajettiin rallin MM-sarjan yhteydessä. Seuraavana vuonna Aasen ja Engan sijoittuivat Espanjan MM-rallissa WRC2-luokassa kuudenneksi. Tammikuussa 2017 Engan toimi Oliver Solbergin kartanlukijana Aluksne Rallissa Latviassa, kun Petterin poika osallistui uransa ensimmäiseen ralliin. Tuosta käynnistyi yhteistyö, joka jatkuu edelleen.

Touko-kesäkuun vaihteessa Engan luki nuotteja Eyvind Brynildsenille Kreikan EM-rallissa. Yhden ek-pohja-ajan myötä sijoitus lopputuloksissa oli neljäs. Kyseessä oli Enganille uran toinen kilpailu EM-sarjassa. Engan on toiminut yhden rallin ajan myös rallicross-mestari Johan Kristofferssonin kartanlukijana. Vuoden 2016 Numedalsralli päättyi Skoda Fabia S2000 -autolla yleiskilpailun toiseen sijaan.

Lue myös!

Solbergin pojan rallidebyytti toi Latviassa toisen sijan (14.1.2017)
Petter Solberg Volkswagenin uudella R5-autolla Espanjan MM-ralliin (20.9.2018)
Paluu sinne missä yksi aikakausi kuusi vuotta sitten päättyi (20.9.2018)

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com