STCC tulee viikonlopuksi Suomeen – Alastarolla kovatasoisin ratakilpailu aikapäiviin

17.5.2017 / 19:30
Rata-autoherkkua on tarjolla perjantaina ja lauantaina Alastarolla, kun STCC tuo karavaaninsa Suomeen. (kuva: STCC)

[ A- ] / [ A+ ]

Ruotsalainen STCC-sarja (Scandinavian Touring Car Championship) vierailee Suomessa Alastaron radalla viikonloppuna 19.–20.5. Perjantaina ohjelmassa ovat harjoitukset ja aika-ajot, lauantaina lämmittelyajojen jälkeen taistellaan sarjan toisen osakilpailun mestaruuspisteistä.

Ruotsin STTC-sarjan organisaatio halusi hieman vaihtelua kilpailukalenteriinsa. Sen myötä sarjan toinen osakilpailu ajetaan Suomen Alastarolla. Ruotsin vakioautosarjalla on pitkät perinteet. Sarjassa on moni kuljettaja tehnyt nimeä ja noussut urallaan eteenpäin, mutta sarjaan on tullut myös kuljettajia, jotka syystä tai toisesta eivät ole lopullista läpimurtoaan autourheilussa tehnyt. Parhaimpina vuosina mm. Volvon tehdastiimi oli sarjan keulakuva. Kun muutamia vuosia sitten vakioautoille saatiin FIA:n maailmanmestaruusarvo, autotehtaiden mielenkiinto suuntautui WTCC-sarjaan. MM-sarjassa autot ovat aina vain nopeampia ja kalliimpia.

Ruotsin STCC-sarjan pääluokka on TCR (Touring Car Regional). Kun vakioautojen MM-sarja osoittautui kalliiksi, tarvittiin kansallisten tasojen sarjoille yksinkertaisempi luokka, jossa autot ovat vähän hitaampia ja niiden rakentaminen tulee halvemmaksi. Näin syntyi TCR, joka on ottanut vahvasti tuulta siipiensä alle ja levinnyt maailmanlaajuisesti nopeasti. Luokka on edelleen kasvamassa ja vahvistumassa, huhutaan jopa, että WTCC-sarjakin saattaa autojen vähetessä siirtyä TCR-säännöstöön.

STCC-sarjassa TCR-luokan kalusto on todella hienoa, automerkkejä ovat Seat Leon, VW Golf, Audi RS3, Kia Cee’d ja Honda Civic. Autot ovat turboahdettuja ja yli kolmesataa hevosvoimaisia. TCR-luokkaan on ilmoittautunut 22 kuljettajaa, joista suomalaisia viisi; Joonas Lappalainen, Niko ”Juhan poika” Kankkunen, Antti Buri, Olli Kangas ja Kari-Pekka Laaksonen. Suomalaisittain menestyspaineet kasautunevat Lappalaisen harteille.

Vastassaan suomalaisilla on, muutamia mainiten, mm. Robert Dahlgren, Fredrik Ekblom ja Johan Kristoffersson. Menestystä tälläkin kolmikolla on useista pikkuformulaluokista, rallicrossista, aiemmilta vuosilta STCC:n vakioautoluokista yms. Erittäin mielenkiintoisia kisastartteja on luvassa. Tämäntasoista kalustoa ja kuljettajakaartia ei ole aikapäiviin nähty Suomessa. Katselijoiden kannattaa myös huomioida, että poikkeuksellisesti tämä kilpailu ajetaan perjantaina ja lauantaina, sunnuntaina ei siis enää ole mitään startteja. TRC-luokka ajaa lauantaina kolme kisastarttia, joten katsottavaa on tarjolla todella paljon.

TCR-luokan lisäksi STCC-sarjan yhteydessä ajavat Porsche Carrerat (Anssi-Jussi Kasi), Renault Cliot (Ilmari Korpivaara ja Aleksi Kalsta) sekä formulaluokkana STCC Nordic (Mi Maijala, William Alatalo, Jesse Salmenautio ja Konsta Lappalainen).

Aikataulu
Perjantaina 19.5. ajetaan luokkien harjoituksia klo 9.30 alkaen aina klo 16.15:een asti. Aika-ajo luokittain aloitetaan klo 16.25 alkaen siten, että TCR-luokka selvittää lähtöpaikat klo 17.55–18.40.


Facebook kommentit