Subaru janoaa Volkswagenin päänahkaa – Myös Wiman lähtee rapakon taakse

25.9.2019 / 08:44
Joni Wiman juhli GRC-kilpailun voittoa Las Vegasissa 2015 (Kuva: Chris Tedesco / Red Bull Content Pool).

[ A- ] / [ A+ ]

Kuten uutisoimme eilen, niin rallicrossin MM-sarjan pistekakkonen Andreas Bakkerud edustaa Americas Rallycross -sarjan kahdessa viimeisessä osakilpailussa Subarua. Rapakon taakse lähtee myös Joni Wiman, joka Bakkerudin tavoin kilpailee Subarulla.

Rallicrossin Americas Rallycross -sarjan (ARX) hallitsevan mestarin ja tämänhetkisen pistejohtajan Scott Speedin loukkaantuminen elokuussa Nitro World Games -tapahtumassa pisti Subaru Motorsports USA -tallin vaikean tilanteen eteen. Andretti-tallin Volkswagenit ovat hallinneet Pohjois-Amerikan rallicross-sarjoja jo usean vuoden ajan ja Subarulla olisi tänä vuonna ollut erinomainen mahdollisuus katkaista tuo menestysputki Speedin vaihdettua Volkswagenilta Subarulle.

Subaru-talli toden teolla janoaa Volkswagenin päänahkaa tänä vuonna, jonka ykköstykki on pistekakkonen Tanner Foust. Sen sijaan, että Subaru olisi korvannut Speedin yhdellä kuljettajalla, päätti talli palkata vahvistukseksi kaksi kovan tason kuljettajaa Euroopan puolelta ja MM-sarjasta. Subarun rattiin ARX-sarjan kauden kahdessa viimeisessä osakilpailussa hyppäävät Andreas Bakkerud, sekä Joni Wiman.

– Kauden jatkaminen niin, että Scott katselee kilpailuja sivusta, tulee olemaan vaikeaa. Hänellä on täysi tallin tuki takanaan ja odotamme innolla, että hän tekee paluun ensi vuonna. Andreas ja Joni kuuluvat molemmat rallicrossin maailman parhaimpien kuljettajien joukkoon, joten on hienoa tuoda heidät mukaan kilpailemaan Chrisin (Atkinson) ja Patrikin (Sandell) rinnalle, sekä ennen kaikkea saada lisää lajiosaamista jenkkifanien nähtäväksi, Subarun moottoriurheiluosaston johtaja Bill Stokes hehkuttaa.

ARX-sarjan kauden toiseksi viimeinen osakilpailu ajetaan tulevana viikonloppuna Austinissa ja kausi päättyy lokakuun ensimmäisenä viikonloppuna Mid-Ohion osakilpailuun. Viime kaudella, kun ARX-sarjaa ajettiin ensimmäisen kerran, Andretti-tallin Speed ja Foust nappasivat loppupisteissä kaksoisvoiton. Paras Subaru-kuljettaja, Patrik Sandell, oli kolmas, mutta hävisi Speedille peräti 37 pistettä.

 

 

Kaksi MM-osakilpailua tänä vuonna

Ennen kuluvan kauden kahta viimeistä osakilpailua Speed on vielä viiden pisteen johdossa Foustiin nähden. Subaru-kaksikko Sandell ja Atkinson ovat jääneet kärjestä 14 pistettä. Subarun suunnitelma kauden kahteen viimeiseen osakilpailuun on selkeä. Sandellin ja/tai Atkinsonin pitää olla Foustin edellä lopputuloksissa ja Bakkerudin, sekä Wimanin pitää “syödä” Foustilta mahdollisimman paljon pisteitä.

Reilun parin viikon päästä 26 vuotta täyttävälle Wimanille Yhdysvalloissa kilpaileminen on tuttua. Vuonna 2013 pohjalainen voitti Global Rallycross -sarjan Lites-luokan mestaruuden näytöstyyliin, oltuaan ykkönen kauden jokaisessa osakilpailussa. Kauteen mahtui myös arvostetun Summer X Gamesin voitto Lites-luokassa. Heti seuraavana vuonna (2014) Wiman valloitti GRC:n Supercar-luokan mestaruuden, jättäen pisteissä taakseen muun muassa Ken Blockin, Speedin, Foustin, Sandellin, sekä Steve Arpinin.

Näistä kuljettajista Wimania vastaan kahtena seuraavana viikonloppuna kilpailevat ainakin Foust, Sandell ja Arpin. Wiman jatkoi sarjassa vielä kaksi seuraavaa vuotta, 2015 ja 2016, mutta sijoitukset viides ja kuudes eivät tuoneet enää jatkoa rapakon takana. Wiman teki näyttävän paluun tänä vuonna rallicrossin huipulle, kun hän ajoi managerinsa Marcus Grönholmin johtaman GRX Taneco -tallin Hyundailla Belgian Spassa MM-sarjan osakilpailussa kolmanneksi.

Wiman oli ennen Belgian osakilpailua osallistunut MM-sarjan osakilpailuun aiemmin vain kerran, Olsbergs MSE -tallin Fordilla Kanadassa vuonna 2014, ja silloin sijoitus oli yhdeksäs. Wiman ajoi myös Englannin MM-osakilpailussa Hyundailla, oli alkuerissä neljäs, mutta Liam Doran torppasi suomalaiskuljettajan semifinaalissa päin ratavallia ja tämän auto kaatui katolleen. Finaalipaikan tavoittelu päättyi keskeytykseen.

Austinin aikataulu (la 28.9.)

18.15 – Harjoitukset
20.30 – 1. alkuerä
21.30 – 2. alkuerä
22.30 – 3. alkuerä
23.30 – Semifinaalit
00.00 – Finaali

Kaikki ajat Suomen aikoja!

ARX-sarjan kilpailutapahtumia voi seurata suorina lähetyksinä YouTubessa

Pistetilanne 4/6 osakilpailua

1) Scott Speed (Subaru) 100
2) Tanner Foust (Volkswagen) 95
3) Patrik Sandell (Subaru) 86
4) Chris Atkinson (Subaru) 86
5) Steve Arpin (Ford) 82
6) Travis PeCoy (Ford) 77
7) Cabot Bigham (Volkswagen) 62

Lue myös! Arvuuttelu nimillä voidaan lopettaa – Bakkerud tuuraa Speediä jenkkisarjassa (24.9.2019)

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com


Facebook kommentit