Suninen ja Lappi hyvistä asetelmista Ruotsin MM-rallin päätös-ek:lle

14.2.2016 / 05:14
Esapekka Lappi nousi Ruotsin MM-rallin toisena ajopäivänä WRC 2-luokassa kuusi sijaa ylöspäin (Kuva: Jari Nurminen)

[ A- ] / [ A+ ]

Ruotsin MM-rallissa WRC 2-luokassa perjantain jälkeen kärkipaikkaa pitänyt Fordin Elfyn Evans säilytti johtonsa lauantaina ja britti onkin vahvasti matkalla kohti kauden toista luokkavoittoa hänen oltua ykkönen myös Monte Carlossa. Lauantaina viidenneltä sijalta toiseksi noussut Skodan Pontus Tidemand on jäänyt Evansista 17,9 sekuntia ja ruotsalaiselle haasteen kakkossijasta viimeisellä erikoiskokeella tarjoilee Teemu Suninen. Kuusi sijaa lauantain aikana noussut Esapekka Lappi puolestaan janoaa luokan kolmanneksi korkeimpia MM-pisteitä.

Elfyn Evansin kauden toisen WRC 2-luokan voiton voi viedä sunnuntaina ainoastaan tekninen ongelma tai ajovirhe. Ajamalla ei toisena oleva Pontus Tidemand tule Evansia enää saavuttamaan rallin viimeisellä, hieman alle 16 kilometriä pitkällä erikoiskokeella. Sen sijaan Tidemand saa olla tarkkana, sillä hänen takanaan toista sijaa janoaa Skodalla ajava Ruotsin rallin tulokaskuljettaja Teemu Suninen, joka ainoana luokan tämän hetkisestä kärkikymmeniköstä ei aja tässä rallissa MM-pisteistä. Suninen kartanlukijansa Mikko Markkulan kanssa kirjautti lauantain erikoiskokeilta ek-sijoitukset 3-4-5-3-2.

– Tänään olin hieman liian pehmeä jarrutuksissa, otin hieman varovasti. Muutoin päivä oli meille hyvä. Olen malttanut mieleni vaikeissa olosuhteissa, Suninen kommentoi toista ajopäiväänsä Team Orecan tiedotteessa.

Lauantain ajopäivän päättäneellä Karlstadin raviradalla ajetulla lyhyellä erikoiskokeella Suninen oli huikeasti yleiskilpailun toiseksi nopein häviten pohja-ajan ajaneelle Volkswagenin Jari-Matti Latvalalle 2,6 sekuntia. Taakse jäivät kaikki muut ykkösluokan tykit ja eroa Tidemandiin ja kakkosluokan kakkossijaan ennen sunnuntaina ajettavaa viimeistä erikoiskoetta on 5,8 sekuntia. Suninen ei vielä lauantai-iltana tiennyt lähteekö hyökkäämään viimeisellä erikoiskokeella vai varmisteleeko, sillä takaa ei uhkaajia ole nykyistä sijoitusta uhkaamassa.

– No, katsotaan nyt, mikä päätös sieltä tulee, Suninen totesi arvoituksellisesti.

“Ainahan se olisi kiva podiumilla olla”

Perjantain jälkeen kolmantena ollut Fredrik Åhlin kärsi lauantaina aamupäivällä rengasrikon ja myöhemmin iltapäivällä edessä oli keskeytys. Tidemandin ohella lauantain kovin nousija oli Skoda Motorsportin toinen kuljettaja Esapekka Lappi yhdessä kartanlukijansa Janne Fermin kanssa. Lappi ajoi lauantaina kahdelle erikoiskokeelle luokan pohja-ajan ollen muilla kolmella erikoiskokeella viides. Sijoitus pomppasi lauantain aikana peräti kuusi sijaa ylöspäin.

– Koko ajan on ollut tosi hyvä fiilis ajaa, vaikka kello ei ole ehkä sitä kertonut. Tänään olin sitten vähän yllättynyt, kun tuli pohja-aikoja vaikka kova flunssa iski eilen päälle ja oli pääkipua sun muuta. Toki me päätettiin myös tyrkätä tulemaan vähän kovempaa ja ehkä me sitten oltiin tänään vähän rennompia, Lappi hymyili.

Kun Lapin edellä tuloslistalla olevista kuljettajista ei MM-pisteistä ajava Suninen lasketaan pois, Lappi on MM-pisteistä ajavista kuljettajista neljäntenä ja 8,7 sekuntia viimeistä palkintopallisijoitusta hallussaan pitävää Fordin Anders Grondahlia perässä.

– Ainahan se olisi kiva podiumilla olla, mutta pitää kuitenkin muistaa myös MM-pisteet. No katsotaan nyt lähdetäänkö tyrkkäämään kovaa vai, Lappi pohti lauantai-iltana.

Ruotsin MM-rallin viimeinen erikoiskoe käynnistyy sunnuntaina Suomen aikaa kello 13.08. Ensimmäisenä reitille lähtevät kaukana kärjestä olevat ykkösluokan autot; Jari-Matti Latvala, Kris Meeke, Khalid Al Qassimi, sekä Thierry Neuville. Sen jälkeen vuoroon tulevat yleiskilpailun kahdeksan kärki käännetyssä järjestyksessä ja viimeisenä heistä rallin johdossa oleva Sebastien Ogier. Tämän jälkeen on WRC 2-autojen vuoro järjestyksessä Evans, Tidemand, Grondahl, Lappi ja Brynildsen. Suninen lähtee matkaan vasta 15. kakkosluokan autona.

WRC 2-luokan tilanne ennen viimeistä ek:ta

1) Elfyn Evans (Ford) 1.56.49,4
2) Pontus Tidemand (Skoda) + 17,9
3) Teemu Suninen (Skoda) + 23,7 *
4) Anders Grondahl (Ford) + 1.50,6
5) Esapekka Lappi (Skoda) + 1.59,3
6) Eyvind Brynildsen (Ford) + 2.28,8
7) Emil Bergkvist (Citroen) + 2.38,5
8) Christian Ole Veiby (Skoda) + 2.46,1
9) Marius Aasen (Ford) + 2.53,8
10) Simone Tempestini (Ford) + 4.37,9

* = Suninen on kärkikymmeniköstä ainoa, joka ei aja Ruotsissa WRC 2:n MM-pisteistä

EK-pohjat: Evans 3, Tidemand 2, Lappi 2, Suninen 1, Åhlin 1
Evansin keskinopeus: 108,2 km/h

Teksti: Jari Hotti @JariHotti


Facebook kommentit