Suninen jälleen uuden haasteen edessä – “Rajuimmat erikoiskokeet, joita olen ajanut”

13.9.2018 / 22:38
Teemu Suninen odottaa Turkista rajua kilpailua (Kuva: M-Sport Ford).

[ A- ] / [ A+ ]

Turkin MM-rallin paluu rallin MM-sarjan kisakalenteriin toi Teemu Suniselle ja kartanlukija Mikko Markkulalle eteen ennen kokemattoman haasteen. Kivikkoinen ja kuuma kilpailu on nopeuskilpailu muiden osakilpailujen tapaan, mutta maltti on Turkissa entistä isommassa roolissa.

Ennakkotutustumisen jälkeen Teemu Suninen saattoi haukkoa henkeään lievän epäuskoisena. Kilpa-autolla pitäisi ajaa täyttä vauhtia teillä, joista osan pääsee tavallisella siviiliautolla läpi vain äärimmäistä varovaisuutta noudattaen. Se ei kuitenkaan Sunista hätkäytä, sillä tiukan kilvanajon lisäksi nuorukainen hakee yhä oppia ja kilometrejä suhteellisen nuorella MM-ralliurallaan.

– Kokemushan tämä tulee varmasti olemaan. Tiet eivät ole sileitä, vaan itse asiassa rajuimmat erikoiskokeet, joita olen urallani ajanut. Kisa on kova autolle, kuskeille ja renkaille. Luvassa on varmuudella lämmin ralli, Suninen ennakoi.

Kilpakumppaneista ei tällä kertaa ole apua, sillä MM-tasoisena ralli ajetaan vasta ensi kertaa Marmariksen alueella. Muutama kokeneempi kilpailija ennätti olla mukana, kun maassa viimeksi ajettiin MM-ralli vuonna 2010. Tuolloin kisakeskus oli kuitenkin pohjoisemmassa, Istanbulin kupeessa. Juuri rallin uutuus ja arvaamattomuus kohentaa Sunisen mahdollisuuksia kokeneempiin kilpakumppaneihin verrattuna.

– Ralli on kaikille uusi, joten se nostaa minut enemmän samalle tasolle muiden kanssa kokemuksen puolesta. Paljon on silti opittavaa, jotta nämä erikoiskokeet taittuvat WRC-autolla.

Ennakkotestiä ralliin Suninen ei tällä kertaa päässyt ajamaan, vaan istahti kilpa-autoonsa ensimmäistä kertaa vasta testierikoiskokeella. Rallin rajusta luonteesta huolimatta Suninen katsoo mahdollisuuksiaan positiivisena. Pahimmat sudenkuopat ovat tiedossa jo nuotituksen perusteella.

– Torstai-aamuna ajoimme kolme kertaa “shakedownissa”. Pieniä vaurioita tuli heti autoon ja rengaskin hajosi viimeisellä ajokerralla. Kilpailussa olennaista on juuri hallita renkaiden kulumista. Reitti on sinänsä mukava ja vaihteleva, Suninen päätti.

Torstain avauserikoiskokeella Sunisen sijoitus oli 12. Eroa kärkeen kertyi 5,3 sekuntia. Kilpailu jatkuu perjantaina.

Teksti: Teemu Sunisen tiedote


Facebook kommentit