Suninen myöntää, fiilis vuosi sitten oli turhautunut – “Tilanne tuntui mahdottomalta”

3.8.2022 / 14:20
Teemu Suninen ajoi Viron MM-rallissa WRC2-luokassa toiseksi (Kuva: Hyundai Motorsport).

[ A- ] / [ A+ ]

Uransa kahdeksanteen Suomen MM-ralliin Jyväskylässä torstaina starttaava Teemu Suninen lähtee puolustamaan viimevuotista voittoaan WRC2-luokassa.

Tietyllä tapaa ympyrä sulkeutuu Suomen MM-rallissa tänä vuonna, kun Teemu Suninen, 28, starttaa kotikilpailuun Hyundain i20 N Rally2 -autolla. Viime vuonna Suninen jätti jäähyväiset M-Sport Ford -tallille useamman vuoden yhteistyön jälkeen juuri Suomen MM-rallin alla, ajoi Jyväskylässä WRC2-luokan voittoon Volkswagenilla ja siirtyi Hyundai-tallin vahvuuteen heti Suomen MM-rallin jälkeen. Tavoite uran kahdeksanteen Suomen MM-ralliin on selvä.

– Voiton voi laittaa tavoitteeksi, mutta missään nimessä helppoa ei tule olemaan. Kovaa saa ajaa jos meinaa pärjätä. Virossa neljä kuljettajaa ajoi sekuntitaistelua avauspäivänä ja Emil Lindholm näytti jo siellä todella kovaa vauhtia ja varmasti tulee menemään kovaa myös Jyväskylässä. Todella onnistunut kilpailu pitää ajaa, jos meinaa sunnuntaina ykköspallilla seistä, Suninen korostaa UrheiluUutiset Motorsportin haastattelussa.

Suninen yhdessä kartanlukijansa Mikko Markkulan kanssa ovat osallistuneet tänä vuonna kolmeen MM-ralliin. Portugalissa suomalaiskaksikko johti WRC2-luokkaa ylivoimaisesti, mutta ulosajo viimeisellä erikoiskokeella johti keskeytykseen. Italiassa Hyundain tekniikkamurheet kiusasivat, kun taas Virossa Suninen taisteli tiukasti luokkavoitosta Andreas Mikkelseniä ja Skodaa vastaan, sijoittuen lopulta toiseksi.

– Hyvää kehitystä ollaan tehty auton kanssa ja oli hienoa taistella Virossa voitosta. Ollaan saatu autoa kehitettyä varsin paljon. Toki siellä on vielä paljon osa-alueita mitä pitää kehittää. Portugali oli vauhdillisesti todella hyvä. Se tietysti on tekninen ja haastava kilpailu, niin sen kautta ei voi suoraan katsoa suorituskykyyn. Sardinia oli pettymys, paljon tekniikkamurheita ja ei oikein missään kohtaa päästy näyttämään vauhtia, Suninen kertaa kauttaan.

Virossa Mikkelsenin ja Sunisen välinen ero ennen viimeistä erikoiskoetta oli 3,2 sekuntia. Todellinen voittotaistelu jäi kuitenkin näkemättä, kun Sunisen autosta hävisi iso määrä tehoja kesken päätöspätkän.

– Alku meni hyvin, tultiin hyvällä rytmillä ja ajateltiin, että ollaan mukana voittotaistelussa. Puolivälissä alkoi sitten tehot tippumaan, autoon tuli vika ja aika nopeasti puolet tehoista katosi. Siinä kohtaa ei paljon eväitä ollut enää taistella. Maalissa oltiin hieman huolissaan, kun auto sammui ja ajattelin jo, että päästäänköhän enää huoltoon asti, Suninen muisteli MM-sarjan edellisen osakilpailun tapahtumia.

Mikkelsen ehti repäistä johtomarginaalin sunnuntaina 13,5 sekuntiin ennen neljää viimeistä erikoiskoetta, mutta Sunisen hurja isku kolmella seuraavalla erikoiskokeella herätti voittotaistelun vielä kerran henkiin, Sunisen kukistettua Mikkelsen kolmella erikoiskokeella yhteensä lähes kymmenellä sekunnilla. Sunisen mukaan pettymys tuoreeltaan maalissa oli iso, mutta varsin nopeasti kasvoille saatiin hymyäkin, toinen sijakin kun oli Hyundaille tässä kohtaa hyvä tulos.

– Aika nopeasti maaliintulon jälkeen oli jo hyvä filis siitä kehitystyöstä mitä oltiin saatu auton kanssa aikaiseksi. Viime vuosina Hyundai oli ollut Suomessa nopeilla sorateillä aika lailla perässä, mutta nyt oltiin Virossa voittotaistelussa mukana. Se oli meiltä hyvä kilpailu ja hieno taistelu. Hienoa, että pystyttiin ajamaan voitosta, Suninen painotti.

 

Viime vuoden Monzan MM-rallissa Italiassa Teemu Suninen kilpaili Hyundain WRC-autolla (Kuva: Hyundai Motorsport).

 

 

 

“Aina pitää olla valmiina jos se paikka tulee”

Hyundailla WRC2-projektista vastaa virolainen RedGrey-tiimi, joka nauttii vahvaa tukea Hyundain tehdastallilta.

– Hyundai on halunnut panostaa WRC2:een ja kehittää autoa, mutta ne ei kuitenkaan ole pystyneet rakentamaan hyvää tiimiä henkilöstön puolelta ja onkin ollut helpompi ulkoistaa se. Hyundailta tulee RedGreylle insinöörejä ja mekaanikko. Meillä on päämekaanikko Hyundailta. Olen ollut erittäin tyytyväinen tiimin toimintaan, ovat tehneet hommat todella hyvin, Suninen kehuu.

Vaikka Suninen lajin ehdottomana ammattilaisena keskittyykin täysillä nyt käynnissä olevaan WRC2-projektiin, on selvää, että jokelalaisen tavoitteena on tehdä paluu mahdollisimman nopeasti takaisin MM-sarjan pääluokkaan.

– On se ykköstavoite. Jotta sinne pääsee, niin täytyy tehdä oma työ tällä hetkellä mahdollisimman hyvin. Ja toisaalta eihän sinne (pääluokkaan) helppo ole mennä, paikkoja kun on niin vähän. Olen kuitenkin ollut tyytyväinen tähän nykyiseen projektiin, auton testaamista ja kilpailemista WRC2-tasolla. On se ollut kivempaa, kuin ajella puolivaloilla testaamatta ja valmistautumatta, Suninen viittaa aiempiin kausiinsa MM-sarjan pääluokassa M-Sport Ford -tallissa.

Suninen teki nousun pääluokkaan ja WRC-auton rattiin usean WRC2-kauden jälkeen vuoden 2017 Puolan MM-rallissa. Vauhti Puolassa ja varsinkin sen jälkeen Suomessa oli heti erinomaista ja vaikka noiden kahden kilpailun jälkeenkin Suninen ajoi Fordilla vielä hyviä tuloksia, brittitallin rahavaikeuksien takia homma hiipui ja hiipui, eikä tilanne ollut helppo Sunisellekaan, joka myönsi, että vuosi sitten oli motivaation kanssa jo ongelmia.

– Tilanne tuntui aika mahdottomalta, kun vuoteen ei oltu testattu ja kehitetty mitään. Muut tallit ympärillä meni koko ajan eteenpäin. Sitten kun niitä keskeytyksiä tuli tekniikkamurheiden takia, niin kyllähän sitä oli hankalassa tilanteessa. Nyt tilanne on erilainen, on päästy valmistautumaan hyvin kilpailuihin ja kehitytty paljon. Ihan eri fiilis on kyllä lähteä töihin, vaikka ei tämä enää työltä tunnukaan, Suninen naurahti.

Viime vuonna Suninen hyppäsi Hyundain WRC-auton rattiin jo yhden WRC2-kilpailun jälkeen, kun Ott Tänak jäi sivuun MM-sarjan kauden viimeisestä osakilpailusta. Tunnetusti MM-sarjassa käänteet ovat joskus nopeitakin ja vaikka suomalaisen loppukausi onkin lyöty lukkoon WRC2-ohjelman osalta, niin Suninen muistuttaa, että esimerkiksi koronasairastuminen saattaisi tuoda nopeankin komennuksen Hyundain Rally1-auton rattiin.

– Aina pitää olla valmiina jos se paikka tulee. Keskitytään nyt kuitenkin täysillä tähän nykyiseen projektiin, Suninen päätti.

Suomen MM-ralli, Secto Rally Finland, käynnistyy torstai-iltana ja päättyy sunnuntaina.

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com


Facebook kommentit