Sunisella erinomaiset muistot Portugalista vuoden takaa – “Olen aika optimistinen”

31.5.2019 / 07:49
Vuosi sitten Teemu Suninen hyppäsi Portugalissa palkintopallille (Kuva: M-Sport Ford).

[ A- ] / [ A+ ]

Vuosi sitten Teemu Suninen ajoi Portugalin MM-rallissa kolmanneksi. Kyseessä oli Suniselle uran ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa palkintosijoitus MM-sarjassa, uran kuudennessa WRC-autolla ajetussa MM-rallissa.

Nyt Teemu Suninen, 25, palaa “rikospaikalle” Portugaliin takanaan 13 peräkkäistä MM-rallia ilman sitä toista palkintosijoitusta. Kuluva vuosi lähti käyntiin heikosti, kun kolme ensimmäistä MM-rallia Monte Carlossa, Ruotsissa ja Meksikossa menivät piloille ajovirheen seurauksena. Kolme viimeisintä MM-rallia Korsikassa, Argentiinassa ja Chilessä ovat palauttaneet Sunisen osalta tasaisen suoritustason, eikä kärkipään sijoitus tänä viikonloppuna yllättäisi ketään.

– Toivon, että voimme taistella hyvästä tuloksesta. Olen aika optimistinen sen suhteen, että pystymme pärjäämään, Suninen pohti pari päivää ennen Portugalin MM-rallin starttia.

Suninen lähestyy jo kovaa vauhtia 50 MM-rallin rajapyykkiä, sillä nyt ajettava Portugalin MM-ralli on jokelalaiselle jo uran 47. startti rallin MM-sarjassa. Portugalissa Suninen on kilpaillut aiemmin neljä kertaa.

– Ainoastaan Suomen MM-ralli on minulle tutumpi.

Vuonna 2015 Suninen kilpaili WRC3-luokassa ja kyseessä oli Suniselle uran ensimmäinen MM-ralli ulkomailla. Vuosina 2016-2017 Suninen ajoi WRC2-luokassa sijoittuen kaksi vuotta sitten toiseksi. Vuosi sitten tuli siis uran ensimmäinen yleiskilpailun palkintosijoitus MM-sarjassa, kun maalissa sijoitus oli Thierry Neuvillen ja Elfyn Evansin jälkeen kolmas.

– Jo viime vuonna minulla oli tästä rallista hyvin kokemusta ja tänne oli helppo tulla. Nyt oli taas uusia juttuja ja erikoiskokeiden pinta muuttunut paljon. Nyt pätkät ajetaan todella pehmeällä hiekalla, Suninen kuvailee.

Torstaina ajetulla testierikoiskokeella Suninen yhdessä kartanlukijansa Marko Salmisen kanssa oli kolmanneksi nopein, häviten nopeimman ajan tehneelle Neuvillelle vain 0,4 sekuntia.

– “Shakedown” sujui meiltä todella hyvin ja autoon olen todella tyytyväinen. Tehtiin hyvät ajat, vaikka eihän tuo vielä kerro mitään. Rallissa täytyy myös olla hyvä kyyti, niin silloin on mahdollisuudet kelpo sijoitukseen. Vaikeita erikoiskokeita. Paljon mennään ihan avoimella alueella, jolla ei ole metsää näyttämässä suuntaa mutkista, miten paljon ne kääntyvät. Nuotin on sen vuoksi oltava todella tarkka ja siihen on voitava luottaa, Suninen korostaa.

Suomalaiskuljettajat ovat aina pärjänneet hienosti Portugalin MM-rallissa ja edellisen kerran Maamme-laulu soi tässä kilpailussa yleiskilpailun voiton kunniaksi neljä vuotta sitten, kun Jari-Matti Latvala ajoi ykkösenä maaliin. Seuraavat kaksi vuotta tosin mentiin ilman suomalaiskuljettajaa palkintopallilla, kunnes Suninen onnistui viime vuonna ollen kolmas.

– Tämä kisa ei ole niin kaukana Suomen olosuhteista kuin muut rallit, joten se varmasti vähän auttaa suomalaiskuljettajia täällä, Suninen päätti.

Portugalin MM-rallin avauserikoiskoe käynnistyy perjantaina kello 11.48 Suomen aikaa. Maaliin saavutaan sunnuntaina.

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com


Facebook kommentit