MOTORSPORT

Suniselta suoraa puhetta tulevaisuudestaan – “Saatiin aika paljon paskaa niskaan”

Käänteet autourheilun huipulla voivat välillä olla todella nopeita. Kysykää vaikka Teemu Suniselta.

Teemu Sunisen, 27, osalta kuluva syksy on ollut lähes yhtä värikäs, kuin Jyväskylän MM-rallissa maailmanlaajuista mainetta keränneet syksyn väriloistossa parastaan tarjoilleet suomalaiset lehtipuut. Vielä elokuussa Suninen yhdessä kartanlukijansa Mikko Markkulan kanssa kilpailivat Belgian MM-rallissa M-Sport Ford -tallissa, mutta tuon kilpailun jälkeen Suninen ilmoitti lopettavansa vuonna 2017 käynnistyneen yhteistyön brittitallin kanssa.

Jyväskylän MM-rallista Suninen nappasi WRC2-luokasta komean voiton Printsport Racing -tiimin Volkswagenilla ja tänä viikonloppuna ajettavassa Espanjan MM-rallissa jokelalainen nähdään jälleen WRC2-luokassa, mutta nyt alla on Hyundai ja tallikaverina toinen suomalaiskuljettaja, Jari Huttunen. Suninen on kilpaillut Espanjan MM-rallissa aiemmin urallaan viisi kertaa ja tuloksellisesti paras muisto löytyy vuodelta 2017, kun WRC2-luokasta tuli voitto.

– Espanja on yksi suosikkikilpailuistani ja odotankin innolla, että pääsen kilpailemaan siellä Hyundailla. Koska mutkat Espanjassa ovat pitkiä, on tämä paras paikka tuntea uuden auton balanssi asfaltilla ajettaessa. Nuotit ovat erityisen tärkeässä roolissa tänä viikonloppuna, koska mukana on paljon uusia erikoiskokeita, Suninen ennakoi rallin MM-sarjan kauden 11. osakilpailua Hyundain tiedotteessa.

Mutta palataan ajassa vielä pari viikkoa taaksepäin ja Jyväskylään, missä kolmepäiväisen kilpailun ja 19 erikoiskokeen urakan jälkeen median eteen asteli helpottunut ja äärimmäisen onnellinen rallikuljettaja. Suninen tiesi ennen Jyväskylän MM-rallia, että päätös lähteä pois brittitallista kesken kauden vaati ehdottomasti onnistumista Jyväskylässä ja tilannetta ei todellakaan helpottanut se, että alla oli auto, jolla Suninen ei aiemmin ollut kilpaillut.

– Saatiin se mitä tultiin täältä hakemaan. Tietysti se ei ollut helppoa, lauantaina kun oli teknisiä ongelmia. Syylari hajosi pienestä virheestä mitä oli sattunut. Saatiin korjattua vika kuntoon ja onneksi se ei vaikuttanut tulokseen, Suninen kommentoi UrheiluUutiset Motorsportin haastattelussa kilpailun jälkeen.

Tärkeän voiton hetkellä tunnetiloista se onnellisuus oli tottakai itsestään selvä asia, mutta entä sitten jos käytämme sanaa helpottunut, oliko tuo yksi päällimmäisistä tuntemuksista siinä vaiheessa, kun saavuitte Markkulan kanssa viimeisen erikoiskokeen maaliin, koska paineet tässä kilpailussa olivat varmasti todella kovat?

– Olihan se fiilis siinä kohtaa helpottunut. Tietysti riski sanoa ei M-Sportille oli iso, mutta nyt voi sanoa, että ehkä me olimme oikeassa ja tehtiin oikeita liikkeitä. Ihan ei ehditty niiden vauhtiin, mutta lähellä oli, yleiskilpailun tuloksissa Fordin kahden WRC-kuljettajan jälkeen kahdeksanneksi pienemmän luokan autolla sijoittunut Suninen naurahti.

 

Teemu Suninen ajoi Espanjassa WRC2-luokan voittoon syksyllä 2017 (Kuva: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool).

 

 

“Paikoitellen tehdastiimit kalpenee rinnalla”

Jo Jyväskylän MM-rallin viimeisen erikoiskokeen jälkeisessä kansainvälisen tv-lähetyksen haastattelussa Sunisen kommenteista oli aistittavissa sitä kuuluisaa “piikkiä” entisen työnantajan suuntaan. Suninen ei tätä näkemystä kuitenkaan ihan täysin allekirjoittanut.

– Halusin siinä kiittää omaa tiimiä, joka teki hommat hyvin ja loi ympäristön, missä pystyy tekemään tulosta, Suninen taustoitti sanomisiaan.

Ja se tiimi mitä Suninen kiitteli, oli Eero Räikkösen johtama Printsport Racing, joka vuodesta toiseen tekee rallin parissa vahvaa työtä niin kotimaassa, kuin ulkomaillakin ja silti monien mielestä ei saa ansaitsemaansa arvostusta. Suninen nosti esiin tänä vuonna ajetut Rovaniemen, Portugalin ja Jyväskylän MM-rallit, joista Lappi kahdessa ensimmäisessä ja Suninen jälkimmäisessä ajoi kovatasoisen WRC2-luokan voittoon, taustallaan Printsport Racing.

– En tiedä tarvitseeko siihen lisätä mitään, tulokset puhuu puolestaan: kolme kilpailua ja kolme voittoa. Vehkeet ovat huipputasoa ja äijät tekee kovaa työtä. Paikoitellen tehdastiimit kalpenee rinnalla, vaikka sen ei kuuluisi olla niin, Suninen jakoi kunniaa suomalaistiimille.

Aiemmin Suninen oli kilpaillut rallin MM-sarjassa nelivetoautoista Fordin WRC-autolla, sekä Skodan ja Fordin R5-autoilla. Tuore kokemus Volkswagenin R5-autosta sai Suniselta pelkästään kehuja ja kiitosta.

– On se helppo auto ajaa, paras millä olen ikinä ajanut! WRC:hen jos vertaa, niin en pyydä kuin lisää tehoa ja aerodynamiikkaa, niin alkaisi sielläkin pärjäämään. Todella hyvä auto ja kaikesta näkee, että on suunniteltu hyvin, Jyväskylässä 19 erikoiskokeesta seitsemän nimiinsä vienyt Suninen kehui saksalaista osaamista.

Jyväskylän viikonlopun jälkeen Suninen ilmoitti ottavansa pari päivää rennommin, ennen kuin valmistautuminen edessä olevaan Espanjan MM-ralliin toden teolla pääsi käyntiin.

– Jarin (Huttunen) kanssa tuossa jo puhuttiinkin, että millaisin stepein lähdetään ajamaan kisaa. Päivän verran ajan testiä ennen kilpailua, eli aika vähän, mutta toivotaan, että siihen pääsee sisään hyvin. Nyt näiden autojen pitäisi olla lähempänä toisiaan. Hyundai, Volkswagen ja Skoda menee aika lailla samaan kastiin, kun taas Ford on ajotyyliltään ollut aika “extreme”, Suninen arvioi.

 

Teemu Suninen esiintyy nyt ensimmäistä kertaa urallaan MM-sarjassa Hyundain väreissä (Kuva: Hyundai Motorsport).

 

 

“Todistettiin, että osataan vielä ajaa”

Ensi kauden osalta rallin MM-sarjassa tallipaikat ovat melko lailla jo jaettu, eli WRC-auton rattiin pääseminen ja varsinkaan kattavan kilpailuohjelman saaminen on kenelle tahansa äärimmäisen vaikea tehtävä, ellei jopa mahdoton. Kysyttäessä sitä onko WRC-auto ainoa vaihtoehto ensi kaudelle, Suninen korosti, että ei, vaan ainoa vaihtoehto on WRC eli MM-sarja ja myös alemman luokan menopeli tässä kohtaa uraa kelpaa, kunhan vain kaikki muut tekijät ovat kunnossa.

– Mieluummin valitsen sitten vaikka WRC2:n ja auton tiimissä, missä voidaan tehdä tulosta ja tehdään asioita oikealla tavalla. Tiimissä, missä pystyn ajamaan ja kehittämään itseäni. En halua olla tilanteessa, että ajan puolet kisoista ja nekin ilman testejä. Jos treenaan mitä tahansa lajia puolitoista päivää vuodessa, niin ei kukaan voi olettaa, että olet maailman huipulla. En minä ainakaan ole sellaista ihmistä vielä nähnyt, Suninen korosti.

Monet muistavat hyvin Jyväskylän MM-rallin vuoden 2017 tapahtumat. Silloin yleiskilpailun voittoon ajoi Esapekka Lappi, uransa neljännessä MM-rallissa WRC-autolla, ja Suninen puolestaan taisteli tiukasti palkintosijoituksesta aivan kilpailun loppumetreille asti, uransa toisessa MM-rallissa WRC-autolla. Sen jälkeenkin nämä kaksi kuljettajaa ovat ajaneet hyviä tuloksia, mutta niin vain molemmat olivat tänä vuonna Jyväskylässä antamassa näyttöjä osaamisestaan.

Lapin nimi nousi esiin myös Sunisen puheissa Jyväskylän MM-rallin jälkeen.

– Toivotaan, että nämä tulokset auttaa nyt ja todistettiin ainakin se, että osataan vielä ajaa. Saadaan vain ympäristö oikeaksi ja jätetään politikointi vähemmälle. Vieressä seisoo (Lappi) toinen esimerkki. Tasapäin ajettiin Fordilla ja saatiin aika paljon paskaa niskaan. Nyt oltiin pääluokassa melkein “podiumilla” (Lappi) ja pienempi luokka voitettiin (Suninen), Suninen jakoi kunniaa myös ex-tallikaverilleen.

Espanjan MM-ralli käynnistyy erikoiskokeiden osalta perjantaina kello 9.43 Suomen aikaa. Avauspäivänä ajetaan kuusi erikoiskoetta yhteispituudeltaan reilut 112 kilometriä. Kilpailu päättyy sunnuntaina. Torstain testierikoiskokeella WRC2-luokan nopein kuljettaja oli Nikolay Gryazin. Suninen ajoi neljänneksi nopeimman ajan, häviten venäläiselle 1,3 sekuntia, kun taas Huttunen sijalla seitsemän, jäi kärjestä 3,4 sekuntia.

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Espanjan ennakkokommentit: Tiedote

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com