Sunisen odotettu WRC-urakka alkaa Puolasta – testaaminen hämärän peitossa

8.5.2017 / 12:03
Teemu Suninen WRC-unelma toteutuu Puolan MM-rallissa. Hän pääsee toki testaamaan autoa etukäteen, mutta kuinka paljon, siitä ei ole vielä varmuutta. (kuva: M-Sport World Rally Team)

[ A- ] / [ A+ ]

Teemu Suninen ajaa WRC17-autolla Puolan MM-rallissa kesä-heinäkuun vaihteessa. Tämä oli julkaistu jo toki aiemmin, mutta vielä hiljan oli olemassa mahdollisuus, että Suninen olisi debytoinut Ford Fiesta WRC:llä jo Italian Sardinian osakilpailussa.

– Joo, Puolasta nyt aloitetaan WRC:llä, Teemu Suninen kertoi TerraWise-rallin ralliradiossa.

Puolan lisäksi Suninen ja kartanlukija Mikko Markkula vetävät WRC:llä myös Neste Rallissa.

– Eihän ne mitään helppoja kisoja tule olemaan, vaikka olenkin ollut niissä aiemmin vahva. Täytyy muistaa, että ne ovat ensimmäiset WRC-kisat itselleni. Lisäksi on vähän FIA:n asettamia testikieltoja. Sekään ei helpota hommaa. Ilmeisesti en pääse kovin montaa päivää ajamaan, koska se voi viedä M-Sportilta testipäiviä pois virallisen ykköstiimin osalta. Koitetaan tehdä kuitenkin hyvä valmistautuminen, ja ottaa kaikki oppi Ogierilta ja Tänakilta mitä pystyy ottamaan.

FIA:n säännöissä testaamisesta on faktaa rivitolkulla, mutta Sunisen tapauksessa kyse lienee siitä, että M-Sport ilmoittaa Sunisen ralliin ja silloin tulee määrättyjä rajoitteita. Yksityiskuskina ei voi näet ilmoittautua WRC17-mallilla.

Talli voi anoa kolmea lisäpäivää ns. vieraskuljettajaa varten, mutta Sunisen lisäksi niitä lisäpäiviä ovat jakamassa Mads Östberg ja Lorenzo Bertelli, jotka ajavat myös M-Sportin ilmoittamina WRC17-malleilla.

Sääntöjen mukaan talli voi toki ajattaa kahta eri kuskia ja kahta eri autoa saman testipäivän aikana, mutta ei samaan aikaan. Eli käytännössä toinen kuski ajaisi aamupäivän, ja toinen iltapäivän. Autoja ja kuskeja voi samana testipäivänä olla useampiakin.

Suninen on toki ehtinyt jo ajaa WRC:lläkin pientä testiä, mutta ei Fordilla.

– No, niin kuin huhutkin kertovat, niin viime vuonna pääsin vähän testaamaan Toyotaa. Autot ovat tietenkin erilaisia, mutta pääasia on, että on sellainen pieni tietoisuus siitä millainen WRC-auto on. Tietää vähän mitä odottaa, Suninen sanoi ralliradiossa.

Suninen on WRC2-luokan MM-sarjassa, jota hän ajaa M-Sportin Ford Fiesta R5 –autolla, viiden osakilpailun jälkeen neljäntenä. Suninen tosin on ajanut vasta kaksi osakilpailua. Hän oli Ruotsissa ja Korsikalla toinen.

Kaiken kaikkiaan Suninen on M-Sportin toimintaan erittäin tyytyväinen.

– Sama palvelu on kuin Ogierillakin, tai ainakin melkein. Hieno päästä isoon tiimiin jo tässä vaiheessa ja opiskella sitäkin puolta, Suninen sanoi.

Seuraavaksi Suninen ajaa Portugalin MM-rallissa, ja siellä kalustona on nimenomaan Ford Fiesta R5.

Miiro Koivula, twitter @MiiroKoivula


Facebook kommentit