Sunnuntain jännitysnäytelmä, neljä pätkää ja reilut 67 kilometriä vielä Kalle ja Jonne

29.10.2023 / 07:56
Kalle Rovanperä ja Jonne Halttunen (Kuva: Toyota Gazoo Racing).

[ A- ] / [ A+ ]

Sunnuntaina, Keski-Euroopan MM-rallin viimeisenä ajopäivänä, rallimaailman katseet kohdistuvat Toyotaan numero 69.

Kalle Rovanperä yhdessä kartanlukijansa Jonne Halttusen kanssa Toyotalla numero 69 selvittivät lauantain iltapäivän erikoiskokeet ongelmitta maaliin ja hallitsevat maailmanmestarit ovat nyt erittäin lähellä toista peräkkäistä maailmanmestaruutta. Sunnuntaina ohjelmassa on vielä neljä erikoiskoetta, yhteispituudeltaan reilut 67 kilometriä.

Elfyn Evansin ulosajo lauantaina, aamupäivän viimeisellä erikoiskokeella, tiesi sitä, että Rovanperän ja Halttusen toiseen peräkkäiseen maailmanmestaruuteen käytännössä riittää maaliin selviytyminen. Erilaisia skenaarioita siitä kuinka Evans nousisi vielä mukaan mestaruustaisteluun, on tottakai vielä useita, mutta kaikki niistä ovat sen verran utopistisia, että keskittyminen Rovanperän maaliin selviytymiseen on tässä kohtaa asia, jota kannattaa enää miettiä.

Oli selvää, että Evansin keskeytyksen myötä Rovanperä ei enää hyökännyt iltapäivän lenkillä niin rajusti kuin mitä oli tehnyt kilpailussa siihen asti. Siitä huolimatta puuppolalainen meni ja kellotti vielä lauantain viimeiselle erikoiskokeelle pohja-ajan, ikään kuin työnäytteenä siitä, että jos tarvetta olisi ajaa vielä voitosta, niin sekin onnistuisi.

Rovanperän kakkossija ilman auton tekniikkamurheita tai kuljettajan ajovirhettä sunnuntaina on jo lähes kiveen hakattu, onhan eroa kärjessä paahtavaan Thierry Neuvilleen 26,2 sekuntia, kun taas kolmatta sijaa hallussaan pitävä Ott Tänak on jäänyt Rovanperästä jo lähes puolitoista minuuttia. Mikäli maaliin saavutaan näillä tuloksilla, olisi kyseessä toinen kerta peräkkäin tämänvuotisessa MM-sarjassa, kun kaikki kolme tiimiä olisivat edustettuina palkintopallilla.

Teemu Suninen nousi lauantaina jo kertaalleen ohi Takamoto Katsutasta ja sijalle viisi, mutta iltapäivän lenkillä japanilainen oli nopeampi ja kuittasi ennen yötaukoa sijoituksen takaisin. Katsutan ja Sunisen välinen aikaero ennen sunnuntaita on 10,9 sekuntia. WRC2-luokan pisteistä ajavista kuljettajista Emil Lindholm jatkaa johdossa, 20,9 sekunnin turvin ennen Nicolas Ciaminia.

Kun tuloksiin lasketaan kaikki WRC2-luokan kuljettajat, pitää johtopaikkaa hallussaan Adrien Fourmaux. Lindholm on jäänyt ranskalaisesta 6,5 sekuntia. Sami Pajari puolestaan on kuudentena, eron ollessa kärkeen jo lähes kaksi ja puoli minuuttia. Pajari ei tässä kilpailussa Fourmauxin tavoin aja WRC2-pisteistä.

Keski-Euroopan MM-rallissa viimeinen ajopäivä käynnistyy sunnuntaina Suomen aikaa kello 9.15. Viimeistään päivällä noin kello kahteen mennessä on viimeistään selvillä se, nouseeko Kalle Rovanperä yhdeksäntenä kuljettajana rallin MM-sarjan historiassa vähintään kaksi maailmanmestaruutta voittaneiden listalle. Suomalaisista tähän ovat aiemmin pystyneet vain Juha Kankkunen (neljä mestaruutta), Tommi Mäkinen (neljä), sekä Marcus Grönholm (kaksi).

Yleiskilpailun tilanne 14/18 ek:n jälkeen

1) Thierry Neuville-Martin Wydaeghe BEL/BEL (Hyundai) 2.18.34,5
2) Kalle RovanperäJonne Halttunen (Toyota) + 26,2
3) Ott Tänak-Martin Järveoja EST/EST (Ford) + 1.49,1
4) Sebastien Ogier-Vincent Landais FRA/FRA (Toyota) + 2.20,2
5) Takamoto Katsuta-Aaron Johnston JPN/IRL (Toyota) + 2.47,9
6) Teemu SuninenMikko Markkula (Hyundai) + 2.58,8
7) Gregoire Munster-Louis Louka LUX/BEL (Ford) + 3.52,2
8) Pierre-Louis Loubet-Benjamin Veillas FRA/FRA (Ford) + 9.05,8
9) Adrien Fourmaux-Alexandre Coria FRA/FRA (Ford) + 9.12,3 WRC2
10) Emil LindholmReeta Hämäläinen (Hyundai) + 9.18,8 WRC2

———

14) Sami PajariEnni Mälkönen (Skoda) + 11.35,0 WRC2

Neuvillen keskinopeus: 105,1 km/h
Ek-pohja-ajat: Rovanperä 5, Neuville 4, Evans 3, Ogier 2, Tänak 1

 

 

Aikataulu

Sunnuntai 29.10.

Huoltotauko (16 minuuttia)

09.15 – EK15 Böhmerwald 1 (17,25 km)
10.35 – EK16 Passauer Land 1 (16,37 km)
11.33 – EK17 Böhmerwald 2 (17,25 km)
13.15 – EK18 Passauer Land 2 (16,37 km) Power Stage

Kaikki ajat Suomen aikoja!

Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

 

Draamaa Saksassa! Evans ajoi ladon seinään, Rovanperä lähellä mestaruutta


Facebook kommentit