Sunnuntaina huikea Viro-Suomi maaottelu, jota koko suomalainen rallikansa seuraa

6.8.2022 / 23:08
Kalle Rovanperä esitti lauantaina lennkosta menoa (Kuva: Toyota Gazoo Racing).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallin MM-sarjan kauden kahdeksas osakilpailu, Secto Rally Finland, ajetaan tänä viikonloppuna Suomessa ja Jyväskylän seudulla. Yleiskilpailun voittotaistelu muodostui lauantaina lopulta Ott Tänakin ja Kalle Rovanperän väliseksi mittelöksi.

Hyundain Ott Tänak johti Suomen MM-rallia perjantain jälkeen 3,8 sekunnilla toisena olevaan Esapekka Lappiin nähden, kun taas kolmantena ja neljäntenä olleet Elfyn Evans ja Kalle Rovanperä olivat jääneet virolaisesta parikymmentä sekuntia. Lauantain aamupäivän lenkillä Rovanperä ajoi Tänakia kiinni 8,1 sekunnilla ja päivähuoltoon saavuttaessa ero oli kaventunut 12,9 sekuntiin. Lappi oli toisena, 9,5 sekunnin päässä Tänakista.

Iltapäivän lenkillä Tänak ja Rovanperä ajoivat kolmen erikoiskokeen ajan lähes samoja aikoja, kunnes Rovanperä onnistui toisen pidemmän ajopäivän päätteeksi kukistamaan Tänakin peräti 3,1 sekunnilla ja näin Tänakin johtomarginaali MM-pistejohtajaan ennen sunnuntaita on 8,4 sekuntia.

– Muutettiin päivähuollossa hieman autoa, saatiin pitoa sinne osa-alueelle minne tarvittiin. Sitten tuli muita juttuja sen mukana ja ehkä hävittiin siinä hieman. Ei isoja virheitä päivän aikana kuitenkaan ja tultiin hyvin. Ero huomiselle on vähän hankala. Se olisi parempi, jos olisi vähemmän tai enemmän. Nyt se on juuri sellainen, että sitä melkein pitäisi lähteä yrittämään, mutta myös nämä toisen sijan pisteet tarvitaan. Ei helppo tilanne, Rovanperä pyöritteli.

Rovanperä nosti esiin MM-pistetilanteen mutta korosti myös sitä, että kotikilpailun voittaminen tottakai kiinnostaa.

– Varsinkin, kun ihmisiä on seuraamassa kilpailua niin paljon ja kannustus on ollut todella hienoa, Rovanperä kiitteli suomalaista ralliyleisöä.

Sunnuntaina ohjelmassa ovat vielä 10,84-kilometrinen Oittila, sekä 11,12-kilometrinen Ruuhimäki ja molemmat tottakai kahteen kertaan. Toyotan tallipäällikön Jari-Matti Latvalan mukaan onnistunut takaa-ajo ei Rovanperän kohdalla ole mahdoton ajatus ja voitto on vielä mahdollinen, mutta tehtävästä tulee varmasti hankala.

– Sunnuntain neljä erikoiskoetta on niin tuttuja kaikille, että isoja eroja on vaikea tehdä. Se ratkeaa siihen, tekeekö jompi kumpi virheen. Kallen ei tarvitse voittaa, mutta tiedän, että hän haluaa tämän kilpailun voittaa. Kyllä itsekin tuossa tilanteessa lähtisin siitä vielä ajamaan. Mitään hulluja riskejä ei tietenkään voi lähteä ottamaan, Latvala muistutti.

 

Ott Tänak johtaa Suomen MM-rallia vuosimallia 2022 lauantain jälkeen (Kuva: Jari Hotti).

 

 

“Neljä pätkää pitää keskittyä vielä”

Hyundai ei ole koskaan voittanut Suomen MM-rallia Jyväskylässä, kun taas Toyotan nykyinen rallitalli on vienyt voiton Jyväskylässä joka kerta vuodesta 2017 lähtien. Rovanperän otteet lauantaina saivat Latvalalta ansaitut kehut ja samaan aikaan Latvala myönsi perjantain tapaan olleensa yllättynyt Tänakin suorituksesta.

– Ei voi muuta sanoa, kuin että yllättynyt olen siitä miten kovaa Tänak on pystynyt ajamaan. On ottanut riskejä, mutta ei ole tehnyt mitään suurempia virheitä, Latvala korosti.

Epäonnen sotureita lauantaina olivat lopulta Esapekka Lappi, sekä Elfyn Evans, jotka molemmat olivat vielä tiukasti mukana kärkitaistelussa aamupäivän erikoiskokeiden jälkeen. Lapilta hajosi iltapäivän lenkin avauspätkällä tuulilasi, kun taas Evansin autosta petti vasemman takapyörän jousitus.

– Normaali jarrutus risteykseen, siinä oli uraa ja keula meni alas. Näin, että lippa ampui irtokiven ylös. En tiedä osuiko se puuhun, mutta kimposi jostain takaisin. Miksi minun puolelle? Jos se olisi osunut kartturin puolelle, niin ei olisi juurikaan häirinnyt, Lappi harmitteli.

Heikko näkyvyys särkyneen tuulilasin kautta tietä katsellessa päivän viimeisillä erikoiskokeilla maksoi Lapille paljon aikaa ja kokonaistilanteessa Jyväskylässä vuonna 2017 voittoa juhlinut pieksämäkeläinen on jäänyt Tänakista 35,2 sekuntia. Evans puolestaan löytyy sijalta neljä, mutta eroa kärkeen on jo reilusti yli minuutti.

– En nyt sano, että voitto vietiin käsistä, ei missään nimessä. Jos ero olisi ollut plus-miinus kymmenen sekkaa Tänakista, niin olisi ollut pieni mahdollisuus, että jos edellä tulee virhe, niin oltaisiin oltu heti siinä. Nyt se vietiin pois ja pahaltahan se tuntuu. Mutta ei se palkintosijoituskaan tässä tilanteessa huono ole. Neljä pätkää pitää keskittyä vielä, Lappi käänsi katseensa jo sunnuntaihin.

Viimeisenä kilpailupäivänä sunnuntaina ajetaan vielä neljä erikoiskoetta yhteispituudeltaan 43,92 kilometriä. Neljän päivän urakka päättyy Ruuhimäen Power Stage -erikoiskokeeseen.

Tilanteet 18/22 ek:n jälkeen

Yleiskilpailu

1) Ott Tänak-Martin Järveoja EST/EST (Hyundai) 2.02.44,0
2) Kalle RovanperäJonne Halttunen (Toyota) + 8,4
3) Esapekka LappiJanne Ferm (Toyota) + 35,2
4) Elfyn Evans-Scott Martin GBR/GBR (Toyota) + 1.19,7
5) Thierry Neuville-Martijn Wydaeghe BEL/BEL (Hyundai) + 2.05,5
6) Takamoto Katsuta-Aaron Johnston JPN/IRL (Toyota) + 2.47,5
7) Gus Greensmith-Jonas Andersson GBR/SWE (Ford) + 3.23,0
8) Pierre-Louis Loubet-Vincent Landais FRA/FRA (Ford) + 3.27,3
9) Teemu SuninenMikko Markkula (Hyundai) + 7.56,8 WRC2
10) Emil LindholmReeta Hämäläinen (Skoda) + 8.07,5 WRC2

Tänakin keskinopeus: 125,6 km/h
Pohja-ajat: Rovanperä 6, Tänak 5, Lappi 4, Evans 1, Katsuta 1, Neuville 1

 

 

WRC2

1) Teemu SuninenMikko Markkula (Hyundai) 2.10.40,8
2) Emil LindholmReeta Hämäläinen (Skoda) + 10,7
3) Egon Kaur-Silver Simm EST/EST (Volkswagen) + 1.39,7
4) Hayden Paddon-John Kennard NZL/NZL (Hyundai) + 1.53,2
5) Teemu AsunmaaVille Mannisenmäki (Skoda) + 3.54,9
6) Eerik PietarinenAntti Linnaketo (Volkswagen) + 4.49,6
7) Mikolaj Marczyk-Szymon Gospodarczyk POL/POL (Skoda) + 5.10,9
8) Fabrizio Zaldivar-Marcelo Der Ohannesian PAR/ITA (Hyundai) + 5.30,4
9) Martin Prokop-Michal Ernst CZE/CZE (Ford) + 8.54,6
10) Freddy Loix-Pieter Tsjoen BEL/BEL (Skoda) + 15.08,0

Sunisen keskinopeus: 118,0 km/h
Pohja-ajat: Suninen 11, Lindholm 5, Marczyk 1

 

pitkävetovihjeet

 

WRC3

1) Lauri JoonaTuukka Shemeikka (Ford) 2.18.41,6
2) Jan Cerny-Jan Tomanek CZE/CZE (Ford) + 3.34,7
3) Henri TimonenJussi Kärpijoki (Ford) + 16.09,0
4) Toni HerranenSebastian Virtanen (Ford) + 18.36,6

Joonan keskinopeus: 112,4 km/h
Pohja-ajat: Joona 16, Cerny 1

Sunnuntain aikataulu

08.23 – EK19 Oittila 1 (10,84 km)
09.38 – EK20 Ruuhimäki 1 (11,12 km)
11.01 – EK21 Oittila 2 (10,84 km)
13.18 – EK22 Ruuhimäki 2 (11,12 km) Power Stage

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com


Facebook kommentit